Nešto i za nju: Ford Ka 1.2

autor: AutoManijak datum: 15.05.2016.
$article->title;
Nešto i za nju

FORD KA 1.2 - FIAT 500 NA TAJNOJ MISIJI


Žene i automobili... Automobili i žene... Bez njih život nema puno smisla, zar ne? A ipak, često ne idu baš tako dobro zajedno. Stoga sam odlučio da, s vremena na vreme, skrenem pažnju na neki od automobila krojenih po meri ovih naših nežnijih polovina kako ih ne bih izopštio iz ove naše auto-manijakalne priče. Smatram da, uz pravi izbor, takvi automobili mogu postati prirodan produžetak svake moderne pripadnice moga, od tri ponuđena na Facebook-u, omiljenog pola.

Iz razgovora sa svojim poznanicama, barem onima koje još uvek trpe moju opsesiju automobilizmom i ne izbegavaju me, uspeo sam da izdefinišem njihova tri osnovna kriterijuma prilikom odabira ljubimca - četvorotočkaša:

1. Mora biti "sladak" i u zanimljivoj boji
2. Mora biti lak za parkiranje
3. Mora imati puno pregrada za sitnice

Mnoge od žena navele su kultni Fiat 500 kao njihov automobil iz snova. Mali, "sladak", jednostavan i praktičan, on ispunjava sve njihove potrebe. Baš zbog toga i jesam odlučio da im predstavim nešto najpribližnije njemu, možda za nijansu manje poznato, ali zato za nekoliko nijansi jeftinije.



Dovoljno je samo baciti pogled na ovaj automobil i shvatiti da su Fiat 500 i Ford Fiesta bili malo više od prijatelja, ako znate na šta mislim. Daleko od toga da ih osuđujem, u pitanju su dva modela koji su postigli fantastičan rezultat, pre svega kod ženske publike, tako da je epilog u obliku malenog Ka sasvim logičan. I dok su detalji karoserije i upravljačka konzola nedvosmisleno Ford-ovi, kompletan DNK ispod kože je FIAT-ov, a pre svega ponuđeni motori. Ja sam izabrao da istaknem zastupljeniji 1.2 FIRE agregat, ne previše žedan benzina, ali taman dovoljno snažan da se nosi sa svakodnevnim gradskim etapama.



Jednostavnog dizajna i bez suvišnih komponenti, ovaj motor bi trebalo da vas poštedi čestih popodnevnih izlazaka do obližnjih stecišta sredovečnih, motornim uljem okupanih, majstor-Mića. Potpuno isti motor pokreće i novog "Fiću" i nije neuobičajeno da FIAT serviseri, kojih ima na svakom koraku, održavaju i Ford Ka i to bez ikakvih problema. Situacija se ne menja ni ukoliko se odlučite za dizel, jer iza TDCi oznake se zapravo krije veoma zastupljeni 1.3 MultiJet italijanskog proizvođača.



Još jedan aspekt u kome se ogleda FIAT-ovo nasleđe je individualnost kojoj se težilo prilikom proizvodnje, a koja se ogleda kroz dostupne boje i razne šare na karoseriji, kao i različite dezene štofa u unutrašnjosti. Ford se na taj način potrudio da oteža mogućnost da se dva potpuno ista Ka sretnu na ulici, pa ćete se još lakše vezati za vaš jedinstveni primerak. Uostalom, još uvek pamtite onu žurku kada je ona došla u istoj haljini kao i Vi, a to nije nešto što želite ponovo da preživljavate, čak ni tih par trenutaka na semaforu. Komande su poprilično jednostavne i jasno raspoređene, preglednost je na dobrom nivou čemu doprinose i sedišta postavljena malo više nego uobičajeno. S obzirom da se radi o automobilu A segmenta ne iznenađuje odsustvo podešavanja volana po dubini, iako sve više proizvođača to nudi već u osnovnoj opremi. Ruku na srce, pripadnicama lepšeg pola, koje imaju tendenciju da sedište privlače volanu umesto volan sedištu, to neće predstavljati preveliki problem.



Dakle, dame moje, ukoliko tražite automobil kojim ćete lako stizati svuda gde vaš moderan život zahteva, koji ćete parkirati lako i još lakše ga pronaći tako drečavog na parkingu, sve to bez previše nervoze i straha od krađe - maleni Ka bi mogao biti pravi izbor za vas. On na zadnjem sedištu nudi taman dovoljno mesta za vaše kese iz Lilly-ja i DM-a. Torbica može i na suvozačevo sedište jer vam beli maltezer ionako uvek sedi u krilu, pa čak i dok vozite. U prtljažnik bez problema stane šest kutija cipela, a iz meni bliskog izvora sam saznao da više od toga ne kupujete. Barem ne u toku jednog istog dana. Sada, kada sam ispucao sve moguće klišee, da napomenem i kako sve ovo navedeno ne znači da Ka ne mogu voziti i pripadnici jačeg pola. Doduše, tada im je podsmeh mene i meni sličnih muškaraca opterećenih veličinom zagarantovan. Osim kad se uparkiraju između dve žardinjere. Tada smo ljubomorni. Na kraju, kada se sve uzme u obzir, možemo slobodno reći da je Ford Ka izraz "mali, ali dobar tehničar", definitivno podigao na jedan potpuno novi nivo.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
radna zapremina:
1242
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
8, 2 po cilindru
 
dotok vazduha:
Atmosferac
 
vrsta goriva:
Benzin
 
snaga:
69
ks
obrtni moment:
102
Nm
Podaci o vozilu - Ford Ka
~70% zaštite
proizvodnja:
2008. - 2016.
godine
karoserija:
hečbek
3 vrata
dužina:
3620
mm
širina:
1658
mm
visina:
1505
mm
prtljažnik:
224 - 747
l
rezervoar:
35
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila