Okršaj: Mercedes C200 CDI vs SAAB 9-3 2.2 TiD

autor: AutoManijak datum: 23.05.2016.
$article->title;
Okršaj

MERCEDES C200 CDI VS SAAB 9-3 2.2 TID


Ja ne znam da li mene stalno proganja jedan te isti taksista ili toliko mnogo njih voze C klasu u 200/220 CDI varijanti. Bilo kako bilo, svaki put priča ide u istom smeru. Obično se prvo ja oduševim udobnošću mercedesa starog više od 10 godina iako lično vozim potpuno nov automobil. Jednostavno - što se komfora tiče nije ni prineti Mercedesu. Vozač tada ponosno istakne da je na "mečki" manje više sve fabričko iako ju je uvezao od nekog taksiste iz Minhena kad je imala 350.000 na satu. Sada je blizu pola miliona ali i dalje "prede" i ne zadaje mu glavobolje.



Ipak, pored sveg uživanja u C klasi prijalo mi je kada sam pre neki dan za promenu seo u SAAB 9-3 TiD, star trinaest godina, kojim je taksirao jedan sredovečni gospodin. Nije mi delovalo kao da se dugo bavi tim poslom, zapravo - osim taksimetra ništa drugo nije ukazivalo da će mi naplatiti vožnju. Ostao je bez posla pre par godina, kaže, pa je odlučio da iskoristi automobil koji ne uspeva da proda kako bi zaradio koji dinar. Trenutno je na 400.000km ali ništa ne ukazuje da će SAAB popustiti.



Činjenica je da su se Mercedes-ovi 2.2-litarski dizel motori pokazali kao izuzetno pouzdani. O tome svedoči i činjenica da su prisutni na tržištu, u manje ili više izmenjenom obliku, više od 20 godina. Konkretna varijanta je jedna od najslabijih, ali ujedno i najrasterećenijih, te sa svoje 122 konjske snage ne diže nivo adrenalina u krvi ali vozači prijavljuju pristojnu prosečnu potrošnju od 6.3 litra dizela na 100km. Tome doprinosi i common-rail sistem koji predstavlja unapređenje u odnosu na prethodnu generaciju C klase sa istim blokom motora. Međutim, upravo ubrizgavanje ponekad ume da obezbedi ta retka druženja sa majstorom, jer zaptivke na diznama umeju da popuste i da naprave relativno skup problem ukoliko se na vreme ne srede. Rana dijagnostika uključuje nos i uši, s obzirom na miris živog goriva koji prodire u kabinu i šišteći zvuk dela smeše koji izbija iz cilindra koji je u problemu.



SAAB je oko pola litre dizela žedniji od Mercedes-a pa, iako fabrička deklaracija navodi 5.7 litara, u proseku realno troši oko 6.8 l/100km. Ovo donekle ima smisla jer je za nijansu teži, ali i za nijansu bolje ubrzava od svog nemačkog rivala. Njegov 2.2-litarski turbo dizel agregat Opel-ove proizvodnje je starijeg kova, što znači da kroz dizne može da prođe i omanji pacov i one na ovom modelu nisu problematične. Međutim, gratis uz to dolazi i BOSCH pumpa koje se retko kada danas, u common-rail eri, setimo. Na sreću, Astra, Vectra, Zafira i prethodni model SAAB-a u koje su ugrađivani ovi motori nisu imali izražene probleme sa ovom preskupom komponentom čija cena u prodavnici teži ceni kompletnog automobila. Reparirana pumpa za ovaj model se može naći za oko 450 - 600 EUR. Ono što je daleko češći problem kod ovog motora je ozloglašeni EGR ventil čiji solenoid, posebno uz bućkuriš od goriva koji nam služe na pumpama, ume često da glavi i preko senzora baca motor u limp-home (hramlji-do-kuće) mod koji opravdava svoje ime na najgori mogući način. Vozači su privremeno rešavali ovaj problem podmazivanjem mehanizma bakarnom mašću, ali trajno rešenje je zamena celog EGR-a koji košta podnošljivih 250 EUR.



I pored navedenih problema, ova dva motora spadaju u sam vrh pouzdanosti dizel agregata i dokazano su sposobni da podnesu velike kilometraže bez većih intervencija. Vredi spomenuti i to da oba motora imaju lanac umesto zupčastog kaiša, kvalitetne plivajuće zamajce i kvačila koja mogu dosta da podnesu.



Što se bezbednosti tiče, ova dva automobila su ocenjena gotovo identično i predstavljaju odličan izbor za slučaj igranja aračkinje-baračkinje sa bankinom. Prostor za putnike, kao i prtljažnik su sličnih dimenzija i sasvim zadovoljavaju potrebe jedne prosečne porodice. Ono gde prava razlika nastaje je... cena. SAAB je, očekivano, značajno jeftiniji i to iz nekoliko opravdanih i isto toliko neopravdanih razloga. Osnovni opravdani razlog je činjenica da postoje sijamski blizanci koje su lakše odvojili nego što ćete se Vi odvojiti od Vašeg SAAB-a koji će beskrajno dugo zauzimati prostor na autooglasima. Ja to znam jer sam imao sreću da posedujem dva automobila ove marke i nesreću da ih prodajem preko oglasa. Drugi razlog je mogućnost da ostanete bez rezervnih delova ove fabrike koja više praktično ne postoji, a koji su specifični za SAAB, npr. far, retrovizor, ekran centralne konzole i sl. Kad su u pitanju neopravdani razlozi, izdvojio bih "Šta je to SAAB?!", kao i strah od održavanja ovih automobila koji sve glavne komponente dele sa GM / Opel grupacijom.



Mercedes, sa druge strane, jako dobro drži cenu i lako se prodaje. Delovi i servis su dostupni u svakom malo većem gradu, ali su osetno skuplji. Nešto što takođe nije na strani Mercedes-a je stepen interesovanja lopova za ovu marku. Iako nije ni blizu one kod Renault-a ili Volkswagen-a, ipak je beskonačno puta veća od one kod SAAB-a. Preciznije, veća je šansa da vam zimi ukradu sneg ispred kuće nego otključanog SAAB-a ostavljenog negde u getu sa ključem u kontakt bravi. Na kraju, sve se svodi na stvar ukusa i potrebe konkretnog vozača, ali bitno je da nećete pogrešiti šta god da odlučite. Ako volite često da menjate automobil, SAAB nije za vas i možda treba da odigrate na sigurno sa Mercedes-om. Ako ste, pak, spremni na dugačko druženje sa vašim švedskim ljubimcem, nema razloga da se ne otisnete u te vode. Kasnije ga u svakom slučaju možete prodati nekom taksisti ili, s obzirom na smer u kom nam se privreda kreće, taksirati lično njime, kao gospodin sa početka teksta.
Podaci o vozilu - Mercedes Benz C
~90% zaštite
proizvodnja:
2004. - 2007.
godine
karoserija:
limuzina
4 vrata
dužina:
4526
mm
širina:
1728
mm
visina:
1426
mm
prtljažnik:
455
l
rezervoar:
62
l
Podaci o vozilu - SAAB 9-3
~90% zaštite
proizvodnja:
2002. - 2007.
godine
karoserija:
limuzina
4 vrata
dužina:
4635
mm
širina:
1762
mm
visina:
1466
mm
prtljažnik:
425
l
rezervoar:
62
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

01.07.2023. 12:02, Pilipenda

kod SABBa resenje za EGR na 2.2 motoru je sredstvo za ciscenje istog koje se sipa u rezervoar. na svaki 4-5 rezervoar i nema problema.

Stariji komentari...Sledećih 10

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila