Opasniji nego što izgleda: Honda Civic Type-R

autor: AutoManijak datum: 28.06.2016.
$article->title;
Opasnija nego što izgleda

HONDA CIVIC TYPE R


Tamo negde 80-tih godina je došlo do procvata tržišta malih sportskih hečbekova. Setimo se samo automobila kao što su Volkswagen Golf Gti, Renault 5 GT, Lancia Delta Turbo Integrale, Peugeot 205 GTI itd. Evo, dok ovo pišem žao mi je što ne živim u tom vremenu, ali to nije tema. Ono što je zajedničko svim tim automobilima je pre svega to da su svi oni zasnovani skoro potpuno na popularnim gradskim modelima uz minimalne vizuelne razlike. Razlika postaje očigledna na semaforu kada pokušate da kreirate neku fast & furious scenu u sopstvenom izvođenju. I dok vi tako puštate kvačilo na vašem Passat-u TDI (DI crveno, molim lepo), vozač nekog od tih automobila koga ste izazivali već uveliko sedi za stolom i večera sa porodicom. Ok, budimo realni - večera sam, jer porodični ljudi ne voze takve automobile. Dobro, u redu, suočimo se sa činjenicama - ne večera uopšte jer je poslednjih 80 eura dao na K&N filter vazduha visokih performansi.



Honda odlično poznaje ovaj segment i poštovaoci ovog brenda, među koje spada i moja malenkost, sa pravom ističu patentirani VTEC sistem koji je atmosferskim agregatima ovog japanskog proizvođača davao tu malu, ali značajnu prednost nad konkurencijom. Stoga su mnogi sa oduševljenjem dočekali predstavljanje Civic-a Type R 2001. godine, kao dostojnog predstavnika Honde na tradicionalno prestižnom tržištu "vrelih hečbekova". Type R je nastao modifikacijom Civic-a sa 5 vrata, ali je značajno skraćen i spušten, uz primenu specijalne tehnike varenja karoserije, značajno čvršćim ogibljenjem i pojačanim kočionim sistemom.



Sve ovo je bilo potrebno da bi se maleni, svega 1.170 kilograma težak, automobil nosio sa podivljalom fabrikom konjskih snaga ispod haube. Ta fabrika isporučuje 200 pastuva između 6.000 i 7.400 obrtaja, uz skoro isto toliko Njutn-metara obrtnog momenta pri 5.900 obrtaja radilice u minuti. U pitanju je dvolitarski i-VTEC, sa duplom bregastom osovinom i 16 ventila, koji kombinuje Honda-inu VTEC tehnologiju sa tehnologijom promenljivog vremena otvaranja ventila. Ovaj konkretan motor koristi različite profile bregaste osovine i na usisnoj i na izduvnoj grani. Sistem se aktivira na 6.000 obrtaja i potpuno je jasno da Type R onu narodnu "niža - pun gas" podiže na jedan potpuno novi nivo.



Mene je, inače, najviše oduševilo upravo ono što mi se na prvi pogled ni malo nije dopalo. U pitanju je menjač. Njegova ručica je postavljena nekako čudno visoko i, kao kod nekog minivena, zloslutno izlazi iz centralne konzole. Međutim, nakon vožnje ovog auta mogu samo da kažem da je ta pozicija zapravo savršena, osećate se kao da vozite trkački automobil, a šestostepeni sistem prenosa je nestvarno precizan i brz uz izrazito kratak hod ručice menjača.



Malo manje impresionira upravljač koji je, slično kao kod većine konkurenata, poprilično "odsečen" od vozača i ne pruža baš puno informacija o tome šta se dešava pod točkovima. Ipak, ja to doživljavam kao kompromis gradskoj vožnji koja čini značajan udeo životnog veka jednog vozila C segmenta, koliko god sportski nastrojeno ono bilo.



Činjenica da ovaj automobil ubrzava do 100km/h za samo 6.4 sekunde, odnosno pola sekunde brže od Audi-ja S3 iste generacije, govori dovoljno o mogućnostima koje pruža i o zadovoljstvu u vožnji koje garantuje. Malo manje zadovoljstvo će izazvati frekvencija posete benzinskoj pumpi, s obzirom na (optimističnu) fabrički-deklarisanu prosečnu potrošnju od 9 litara na 100 kilometara. Ali, da se razumemo, ukoliko vam je to zaista bitno i ukoliko ne možete da podnesete činjenicu da delfini pate u Atlantskom Okeanu zbog svakih 212 grama CO2 koje vaš ljubimac proizvodi po kilometru, onda vam zaista preporučujem neku drugu Hondu Civic - i to Sedan Hybrid. Ostali će se rado pomoliti za delfine, ali i za vas, dok namotavaju asfalt oko guma ovog zaista nesvakidašnjeg automobila veoma svakidašnjeg izgleda. U svakom slučaju, radiće to sve dok im filter vazduha ponovo ne dođe za zamenu.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Honda

2.0 K20A2

radna zapremina:
1998
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
16, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Atmosferac
 
vrsta goriva:
Benzin
 
snaga:
200
ks
obrtni moment:
196
Nm
Podaci o vozilu - Honda Civic
~70% zaštite
proizvodnja:
2001. - 2003.
godine
karoserija:
hečbek
3 vrata
dužina:
4140
mm
širina:
1695
mm
visina:
1440
mm
prtljažnik:
315
l
rezervoar:
50
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila