Popularni dizel motori: PEUGEOT / FORD 1.6 HDi

autor: AutoManijak datum: 25.04.2016.
$article->title;
Popularni motori

PEUGEOT / FORD 1.6 HDI / DURATORQ


Peugeot je možda počeo proizvodeći mlinove za kafu, ali je ipak obeležio 20. vek svojim vozilima koja su neretko bila ispred konkurencije, bilo da se radi o inovativnosti, udobnosti ili performansama. Nažalost, krajem 90-tih i početkom 2000-tih automobili ovog proizvođača nisu više odisali kvalitetom na kakav su ljubitelji francuskog brenda navikli, a to se vrlo brzo odrazilo i na cene polovnih primeraka koje su sada bile u rangu FIAT-a ili Renaulta.

Očigledno je menadžment odlučio da se sredstva sa kontrole kvaliteta prebace na dizajnerski biro, pa smo tako dobili prva "badem" svetla na kultnoj 206-ici, kao i mnoštvo drugih detalja koja su Peugeot lansirali kao modni brend. Posledice su ipak bile velike, a tu pre svega mislim na gubitak poverenja u brend i lošu reputaciju po lokalnim auto-servisima i kafanama gde Volkswagen i Audi jedu malu decu.



Ipak, ono što se pojavilo kao čuvar obraza posrnulog proizvođača mlinova za kafu na točkovima jesu, tada najmoderniji, common-rail motori pod oznakom HDi. Ovi agregati su u upotrebu ušli 1998. godine, premijerno predstavljeni u Citroenu Xantia 2.0 HDi i, u prvom mahu, bili su dostupni isklučivo u okviru PSA grupe. Osmišljeni kao direktna konkurencija italijanskoj JTD gami motora, nudili su ekonomičnost bez presedana, kao i do tada nezabeleženu prefinjenost u radu dizel motora.

To nije ostalo nezapaženo, te je ubrzo potpisan sporazum o saradnji sa britanskim ogrankom Forda, a preko njega posredno i sa Mazdom i Volvoom. Kao rezultat toga nastala je čitava serija fabrika u Francuskoj (Trémer i Douvrin), Engleskoj (Dagenham) i Švedskoj (Skövde) koje su bile zadužene za proizvodnju agregata iz ove serije koje će više od decenije biti u upotrebi svakog od navedenih brendova.

Jedan od motora koje je nemoguće zaobići ovih dana jeste i čuveni 1.6 HDi / Duratorq, nastao u saradnji PSA grupe (Peugeot - Citroen) i britanskog ogranka Forda. Verzija sa 110 konjskih snaga je pronašla svoj put do 72 različita automobila kompanija Peugeot, Citroen, Ford, Volvo, Mazda i Mini i predstavlja nesvakidašnji most između potpuno različitih segmenata automobila koje pokreće, počevši od malenog Minija u Cooper D varijanti, pa sve do prave limuzine iz Volvoa, pod oznakom S80 DRIVe.



Prostor i zastupljenost u toliko širokom spektru automobila nisu pali sa neba, već su građeni godinama uz dokazane kvalitete i prednosti u odnosu na konkurenciju. 1.6 HDi odlikuje vanprosečna ekonomičnost, sjajna elastičnost u vožnji, kao i prilično tih i miran rad. Bar prvih 150.000 kilometara. Posle toga počinju problemi, a majstori tvrde da jednom kada počnu, nikada se više ne zaustave. Skoro pa kao da su projektovani da traju i pružaju najbolje od sebe isključivo dok su pod garancijom. A svi dobro znamo koliko je Peugeot darežljiv kada je garancija u pitanju, te u odnosu na 7 godina koje nudi KIA, 5 koje, na primer, nude Ford i Hyundai ili Mazdinih 3, ovde možete očekivati svega 2. Gledao sam fudbalske utakmice gde je Srbija postigla više golova od toga.



To je, nažalost, korisna informacija prosečnom kupcu polovnjaka uvezenog iz Italije koji je prešao tih 150.000 između poslednjeg upisa u servisnoj knjižici i carinskog magacina u luci Beograd, a onih ostalih 300.000 navlačio pet godina u tri smene. Za razliku od verzije sa 90 "konja", 110-ka koristi DPF (Diesel Particulate Filter), kao i plivajući zamajac - dve česte boljke modernih dizela. Još jedna velika razlika u odnosu na dokazano pouzdaniji, ali konjima siromašniji, HDi 90 jeste i turbina. 20 ždrebaca više su, između ostalog, posledica upotrebe Garret GT15V turbo punjača promenljive geometrije, dok u svojoj slabijoj, ali i manje komplikovanoj varijanti ovaj agregat koristi dobro poznati Mitsubishi MHI TD025 turbo.



I pored senke koju navedeni problemi bacaju na ovaj motor vozači ga hvale, a i sama činjenica da se nalazi ispod poklopca motora nekih od najpopularnijih brendova govori sama za sebe. Zato bih se usudio da preporučim automobile koje pokreće, pod uslovom da su u pitanju dobro održavani primerci sa punom servisnom istorijom, a ne službena vozila isturenog odeljenja Italijanskog Telekoma u Salernu.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Peugeot / Ford

1.6 DV6 TED4

radna zapremina:
1560
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
16, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Turbo
 
vrsta goriva:
Dizel
 
snaga:
110
ks
obrtni moment:
240
Nm

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

11.09.2019. 18:37, Josip Matic

Mogu da se slozim sa ovim gore navedenim, moj Ford Focus je počeo na 170000 da ima grublji rad, na 200000 je pustio ulje (malo ali primijetno) na dihtung uljne pumpe i na podlošci prvi dizne al taj popravak nije bio pretjerano skup cca 250€. Još je u njemu originalno kvačilo i zamajac koji pokazuju znakove istrošenosti - treba malo duze drzati kvacilo i laganije ga pustati al mehanicar je rekao da ce izdrzati jos 20000km sto bi odgovaralo kilometrazi 225000km. Jako skupa zamjena plivajuceg zamajca i kvačila. Zadnjih 10ak tisuca km mi trza hladan i pod manjim gasom, vjerojatno zacepljenost ERG il senzor protoka zraka. Lp

Stariji komentari...Sledećih 10

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila