Zastupljeni dizel motori: VW 1.9 TDI 100

autor: AutoManijak datum: 14.07.2016.
$article->title;
Popularni motori

VOLKSWAGEN 1.9 TDI 100


Da se razumemo odmah na početku: Ukoliko nekim čudom ne posedujete automobil sa ovim motorom, onda izađite ispred kuće i pogledajte levo i desno. Jedan od dvojice Vaših komšija ga itekako poseduje. Dobro, budimo realni, poseduju ga obojica. Tu je jednostavno u pitanju verovatnoća i statistika, a protiv nauke se ne može.

Iako red nalaže da budem iskren i priznam da nisam preveliki ljubitelj TDI serije motora Volkswagen grupe to ni na koji način ne osporava njihov ogroman uspeh i bazu poštovalaca, na Balkanu, ali i u celoj Evropi pa i svetu. Da li je tu malo prste umešala i stara slava Golfa 2 1.6 GTD mogu samo da pretpostavim, a vama koji imate neposredno iskustvo sa ovim agregatima ostavljam da presudite.



Jedna od (netačnih) priča koje kruže među zaljubljenicima je i ta da 1.9 TDI motori zapravo predstavljaju derivat Audi-jevih 2.5 TDI agregata sa 5 cilindara. Istina je zapravo da Volkswagen jeste iskoristio ove čuvene petocilindrične motore svoje podružnice iz Ingolštadta, ali su odstranjivanjem jednog cilindra dobijeni aktuelni 2.0 TDI, uključujući i one iz Dizelgejt skandala. Što se varijante od 1.896 kubika tiče, to je proizvod razvoja Volkswagen-ovog tima sa kraja 80-tih i početka 90-tih, koji je kasnije unapređivan komponentama kao što su turbina promenljive geometrije, intercooler, "Pumpe Düse" ubrizgavanje i sl.

Konkretna varijanta o kojoj danas pričamo upravo spada u PD, odnosno "Pumpe Düse" varijantu i predstavlja jednu od slabijih u ponudi sa svojih 100 konjskih snaga i 240 Njutn-metara obrtnog momenta. Bez obzira na to, performanse pomenutog motora su pristojne i dovoljno je samo spomenuti da je ugrađivan u neke od najpopularnijih automobila na ovim prostorima, uključujući Golf, Passat, A3 i A4, Ibiza-u i Fabia-u. PD sistem, koji bi se preveo kao "Pumpa Dizna", zapravo predstavlja Volkswagen-ov tvrdoglavi odgovor na common-rail tehnologiju koju su toliko dugo odbijali da prihvate. Sad su je, naravno, prihvatili, ali to je neka druga priča. S obzirom da njihovi stariji TDI motori sa klasičnom BOSCH pumpom više nisu bili u stanju da se nose ni sa performansama ni sa ekonomičnošću novih JTD, HDi i CDI konkurenata, rešenje su pronašli u sopstvenom patentu koji se zasnivao na po jednoj pumpi po dizni, mehanički kontrolisanom vremenu ubrizgavanja elektronski kontrolisane količine goriva. U praksi, ovaj sistem se pokazao manje prefinjen, ponajpre usled manje preciznosti ubrizgavanja koju je postizao, mada je predstavljao veliki korak napred u odnosu na dotadašnju tehnologiju... Ili, da li je?



Ono što je sada već dobro poznati problem sa "Pumpe Düse" motorima, pre svega varijantama od 130 i 150 konjskih snaga, jeste prevremena degradacija bregaste osovine. S obzirom da je upravo ova komponenta zadužena za aktiviranje malih pumpi na diznama, projektanti su prilagodili njen dizajn, debljinu, žlebove i ležajeve novoj svrsi. Pod prilagodili mislim zeznuli stvar. Stoga dolazi do trošenja ovih podkomponenti što dalje izaziva bučniji i nemirniji rad, povećanu potrošnju goriva, čuveni VW dim iz auspuha i na kraju potpuno otkazivanje motora. Sve ovo može da se prolongira adekvatnim servisiranjem, pre svega pravilnim intervalima zamene ulja (ne dužim od 10.000 kilometara), korišćenjem propisanog VW PD ulja (viskoziteta 5w-40), kao i izbegavanjem dužih perioda vožnje na visokim obrtajima. Pridržavajući se svega toga produžavate vek bregastoj osovini, ali ipak računajte da vas ta ozbiljna popravka čeka negde u budućnosti kao što mene čekaju vaši negativni komentari na ovaj tekst.



Sa neke lepše strane, ovi agregati su poznati po svojoj ekonomičnosti uz pristojne performanse, te će Golf 4 1.9 TDI zahtevati samo 5 litara dizela na 100 kilometara uz ubrzanje od 11.3 sekunde, što je za automobil te klase i tog godišta odličan rezultat. Naravno, isti taj Golf u varijanti od 150 "konja" sa crvenim TDI slovima će dostići "stotku" za samo 8.6 sekundi, ali će pri tome potrošiti 10% više goriva i dve bregaste osovine više svakih 5 godina. Ono što takođe treba uzeti u obzir je činjenica da su ovi motori ugrađivani u generalno pouzdane automobile koji su se dobro pokazali tamo gde neki od konkurenata posrću (trap, elektronika, EGR). Uz to bih naglasio i da PD motori ne mogu da koriste DPF sisteme, što je u današnje vreme otkazivanja istih ogromna prednost, mada je to ujedno i razlog zašto su zamenjeni 2.0 TDI agregatima.



Na kraju krajeva, kao i uvek, sve je prepušteno željama i mogućnostima vozača, a ta borba oko najpouzdanijih dizel motora će uvek biti prisutna. Kad kažem uvek, mislim još par godina s obzirom da je Volkswagen nakon Dizelgejt skandala najavio da će prestati sa razvojem dizel agregata, jer se, uz povećane zahteve kontrole emisije izduvnih gasova, oni više ne isplate. Dobra stvar je što ćemo, i kada poslednji 1.9 TDI progrize kroz svoju bregastu osovinu, još uvek imati pregršt ispravnih "Golf Dvojki" 1.6 TD da vozimo.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Volkswagen

1.9 TDI ATD

radna zapremina:
1896
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
8, 2 po cilindru
 
dotok vazduha:
Turbo
 
vrsta goriva:
Dizel
 
snaga:
100
ks
obrtni moment:
240
Nm
Podaci o vozilu - Volkswagen Golf
~70% zaštite
proizvodnja:
1998. - 2003.
godine
karoserija:
hečbek
5 vrata
dužina:
4149
mm
širina:
1735
mm
visina:
1439
mm
prtljažnik:
330 - 1184
l
rezervoar:
55
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila