Opasniji nego što izgleda: Leon 1.8 20VT Cupra R

autor: AutoManijak datum: 08.08.2016.
$article->title;
Opasniji nego što izgleda

SEAT LEON 1.8 20VT CUPRA R


U VW haremu se oduvek znalo kome je gde mesto. Audi za uspešne poslovne ljude koji ponekad čak i nisu kriminalci, Volkswagen za one koji za drugo ne žele ni da znaju, Škoda za srednji sloj na Balkanu i sirotinju na zapadu i na kraju SEAT - vrela latino krv za omladinu željnu zabave. Ovaj poredak se pokazao veoma uspešnim i obezbedio je VW Grupi veliki deo kolača na tržištu, preko čitave lepeze segmenata.

Kada se pojavio, krajem 1999. godine, Leon je imao izuzetno važan zadatak - da osvoji srca mladih vozača širom Evrope. Uz to je morao da se izbori sa imidžom brenda upitnog kvaliteta koji kasni jednu generaciju za svojom starijom braćom. Očigledno su u SEAT-u tu borbu ozbiljno shvatili, te se finalni proizvod, zapakovan u prilično atraktivno izdanje, pokazao izuzetno pouzdanim i kvalitetnim. Uz to, šlag na tortu je predstavljala ponuda motora koja ovoga puta nije razočarala, već je uključivala sve ono najbolje što su u tom trenutku nudili Audi i Volkswagen. Na kraju, činjenica da je Leon zasnovan na istoj platformi kao Audi A3, Audi TT, VW Golf 4 i Škoda Octavia prve generacije govore u prilog španskom izazivaču.



Model koji je definitivno zaokružio čitavu tu priču jeste 1.8 20VT Cupra R, pokretan najsnažnijim agregatom u ponudi, istim onim koji pokreće S3 i Golf GTi. U pitanju je čuveni Audi-jev 1.8-litarski turbo motor sa 5 ventila po cilindru, ovoga puta u izvedbi od 210 podivljalih andaluzijskih pastuva. To je ujedno i prava mera za ovaj neočekivano zabavan automobil koji bolje ubrzava i leži na putu od Golf-a GTi, a u svemu može da parira i 2.5x skupljem Audi-ju S3. Dobro, možda ne baš u količini kože i hroma, ali što se voznih karakteristika tiče Leon ne zaostaje ni malo.

6-stepeni ručni menjač koji je ekskluzivno dolazio uz 20VT varijantu doprinosi čitavom sportskom osećaju, a vozači tvrde da je i sada, nakon 15 godina, zadržao svoju preciznost i lakoću. Iako je u pitanju automobil sa prednjim pogonom, upravljivost i ležanje na putu su na izuzetno visokom nivou jer je sve, a pre svega udobnost, podređeno performansama.



Pritom, što je veoma zanimljivo, ovaj automobil nije ni najmanje izgubio na svojoj praktičnosti i nudi solidno mesta za pet odraslih putnika uz prihvatljivih 340 litara prtljažnog prostora. Od toga računajte da bar 100 litara odvojite za kanistere sa gorivom, jer ova mašina za pretvaranje benzina u adrenalin troši u proseku 10.8 litara na 100 kilometara, što je za dva litra više od deklarisane cifre. To, ipak, ne bi trebalo da predstavlja problem nekome ko zna zašto kupuje ovakav automobil, dok za one koji samo žele da izgledaju kao da voze sportski hečbek, tu je i 1.9 TDI varijanta.



Sportski duh se oseća i u kabini, gde dominira kontrolna tabla preuzeta skoro u celosti sa Audi-ja A3. Sve je upravo onako jednostavno kako i treba da bude, uz osetno viši nivo kvaliteta materijala i završne obrade, nego što smo to navikli od SEAT-a starijih generacija. Možda u današnje vreme centralna konzola ovog automobila deluje veoma zastarelo, ali meni lično se dopada upravo taj minimalizam i smatram da odlično oslikava orginalnu ideju koja stoji iza Cupra R modela.



Dakle, ukoliko pripadate grupi adrenalinskih zavisnika ograničenog budžeta možda ne bi bilo loše da date šansu našem malom čudu iz Španije. Smatrajte tih 2.500 eura koje potrošite na njega dugoročnom investicijom, s obzirom da ćete uštedeti na raznim drugim mestima, kao što su bungee jump, roller coaster, skakanje padobranom... Takođe zaboravite i na skupe večere u luksuznim lokalima na prvim izlascima jer - vožnja u ovom automobilu je svojevrsna predigra sama za sebe.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Audi / Volkswagen

1.8 5V APY

radna zapremina:
1781
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
20, 5 po cilindru
 
dotok vazduha:
Turbo
 
vrsta goriva:
Benzin
 
snaga:
210
ks
obrtni moment:
270
Nm
Podaci o vozilu - Seat Leon
nije testirano
proizvodnja:
2000. - 2005.
godine
karoserija:
hečbek
5 vrata
dužina:
4184
mm
širina:
1742
mm
visina:
1457
mm
prtljažnik:
340
l
rezervoar:
55
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila