Promašaji auto industrije: Mercedes-Benz R 300 CDI

autor: AutoManijak datum: 29.08.2016.
$article->title;
Promašaji auto industrije

MERCEDES-BENZ R 300 CDI 4MATIC


I velikima se desi da promaše. Volkswagen je to uradio modelom Phaeton, Kod Lancia-e je to bio Thesis, dok je Renault-ov Vel Satis svima postavio domaći zadatak na temu velelepnih promašaja. Mercedes-Benz je svoj doprinos pružio u vidu R-Klase za koju ni sami inženjeri koji su je projektovali još uvek ne znaju kom segmentu pripada. Legenda kaže da se i dan danas u menzi projektantskog studija nemačkog giganta vode žustre rasprave da li je u pitanju Monovolumen, SUV ili prosto karavan verzija nekog nepostojećeg modela iz Štutgarta.

Kada je 1997. godine Mercedes-Benz započeo proizvodnju M-Klase, a zatim i malene A-Klase 6 meseci kasnije, znao sam da je smak sveta blizu. Ono što je kasnije usledilo sa nekim narednim SUV i MPV modelima me je samo dodatno uverilo u to, a i ostali proizvođači kao da su se utrkivali ko će načiniti veći presedan. Tako smo u roku od samo par godina dobili Jaguar dizel karavan, zatim Porsche SUV, ali i Honda-in monovolumen sa 6 sedišta. Stoga ne treba da čudi što je Mercedes-Benz odlučio da okuša sreću u svim gore-navedenim segmentima i to jednim jedinim modelom. Da je neko sredinom 80-tih godina spomenuo tako nešto kao mogućnost verovatno bi ga zatvorili, proglasili ludim i spalili na lomači. Ovako, u ova moderna doba, "Mečka" nije više samo limuzina, kao što ni MINI nije više deformisana telefonska govornica sa točkovima od mešalice za beton.



Uglavnom, ideja iza cele "R-Klasa" priče je bila ponuditi premijum osećaj vozačima monovolumena, što je već samo po sebi paradoks s obzirom da to nije tradicionalna ciljna grupa skupocenih brendova. Da stvar bude gora Mercedes-Benz se odlučio za neuobičajenu konfiguraciju sedišta (2+2+2), čime je ponudio automobil manje praktičan od klasičnih MPV vozila sa 7 sedišta, koji je pritom nudio mesto za samo 2 osobe u drugom redu.

Inžejeri su brzo uvideli grešku i već prvi re-dizajn je doneo sedmo sedište uz izmenu konfiguracije, ali već je bilo kasno. Sve pomenuto je uslovilo očajno lošu prodaju u Evropi, te su primerci R-Klase pronašli put do svojih vlasnika samo oko 45.000 puta za 9 godina proizvodnje. Malo je reći da to nije bilo ni izbliza dovoljno da se uloženo isplati. Stoga i ne čudi činjenica da ovaj model sa krizom identiteta nema naslednika, te je Mercedes-ova R klasa otišla u istoriju posle samo jedne generacije.



Upravo taj loš prijem i manjak popularnosti mogu značiti nešto jako dobro za kupce polovnih vozila, jer se ovaj model u oglasima nudi već od 11.000 eura za primerke stare oko 8 godina. Ne treba zaboraviti da je R-Klasa, kao nova, cenovno bila plasirana između ML i GL SUV modela, te je jasno da je izgubila veoma mnogo na ceni. Pritom nivoi komfora i opreme koju nudi ne zaostaju za luksuznim limuzinama iz porodice.



Udobnost je zagarantovana pre svega na prednjim sedištima koja su perfektno anatomski oblikovana i čine ovaj automobil idealnim izborom za duga putovanja bez zamora. Drugi red pruža podjednako dovoljno prostora za noge i glavu, mada je potpora nešto lošije rešena, dok u trećem redu nema previše mesta za visoke ljude i sama pozicija sedenja je izuzetno niska zbog linije krova koja se u tom delu spušta. Pored standardno luksuznih Mercedes-Benz rešenja klimatizacije i muzike, u najvišim paketima opreme bili su dostupni ekrani u naslonima za glavu koji su upotpunjavali infotainment očekivanja jedne prosečne razmažene porodice sa zapada.

Ipak, osnovni razlog za kupovinu ovakvog, gotovo 5 metara dugačkog, monovolumena je svakako - prostor. Osim spomenutih 6 sedišta putnicima je na raspolaganju 245 litara prostora za torbe sa golf palicama, korpe sa pudlicama ili šta već ljudi koji izdvoje 70.000 eura za MPV prevoze. Obaranjem zadnja dva reda sedišta dobija se potpuno ravan tovarni prostor od 1.950 litara koji, hteli mi to ili ne da priznamo, gura R-Klasu u područje potencijalnih pogrebnih vozila.



Kao što to već biva sa modelima osuđenim na propast, ni R-Klasa nije dostavljena na EuroNCAP testiranje pa ne možemo sa sigurnošću govoriti o nivou bezbednosti koju nudi. I pored toga, a imajući u vidu spisak standardne bezbedonosne opreme, kao i rezultate drugih modela ove marke, možemo pretpostaviti da se radi o poprilično bezbednom automobilu, posebno u 4MATIC izvedbi sa pogonom na svim točkovima.

U svakom slučaju Mercedes-Benz R-Klase nam pruža odličan primer da nisu svi promašaji automobilske industrije ujedno i loši automobili. Ovde je u pitanju solidan paket koji nudi puno prostora i luksuza uz tradicionalno pouzdane motore, poprilično impresivne performanse i nešto manje impresivnu upravljivost i ekonomičnost. Njegov osnovni problem je pitanje koje svako od nas treba sebi da postavi, a ono glasi: "Da li mi baš to treba?". Ukoliko je Vaš odgovor da, onda Vam čestitam na uspešno razvijenom biznisu u području međunarodnih pogrebnih usluga. Ujedno Vam savetujem da se dobro potrudite oko spuštanja cene, s obzirom da Vas čeka još mnogo napornije cenkanje prilikom prodaje. Jednostavno, R-Klase se nećete lako osloboditi, ali ćete po kraju moći da se hvalite kako imate Mercedes SUV, Mercedes MPV i Mercedes karavan - i pritom nećete lagati.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Mercedes Benz

3.0 OM642 LO

radna zapremina:
2987
cm3
konfiguracija:
6 - Linijski
 
broj ventila:
24, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Turbo
 
vrsta goriva:
Dizel
 
snaga:
190
ks
obrtni moment:
440
Nm
Podaci o vozilu - Mercedes Benz R
nije testirano
proizvodnja:
2006. - 2010.
godine
karoserija:
minivan
5 vrata
dužina:
4922
mm
širina:
1922
mm
visina:
1659
mm
prtljažnik:
244 - 1950
l
rezervoar:
80
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila