Okršaj: MINI Cooper vs Suzuki Swift Sport

autor: AutoManijak datum: 05.09.2016.
$article->title;
Okršaj

MINI COOPER VS SUZUKI SWIFT SPORT


BMW je napravio pravo malo čudo kada je 2001. godine oživeo MINI kao brend, a to nimalo nije bilo lako. Trebalo je zadržati osećaj u vožnji koji je pružala automobilska ikona dok se kotrljala na felnama od 10 inča i kretala kao po šinama, pružajući upravljivost sličnu onoj kod kartinga. Ipak, naslednik je uz to morao ponuditi sve ono što se od modernog automobila očekivalo, uz određenu dozu šmeka i zabave. U svemu tome je bavarska fabrika uspela i novi MINI se pokazao izuzetno popularnim, kako kod jačeg, tako i kod lepšeg pola. Tome su doprineli i poprilično živahni i relativno pouzdani Tritec motori koji su se proizvodili u Brazilu za potrebe BMW/Rover grupacije i Chrysler korporacije.



A onda se 2007. godine pojavio novi model MINI-ja, pogonjen Peugeot / BMW Prince motorima. Sa sobom je doneo jednu novu dimenziju udobnosti i bezbednosti što se tiče klase kojoj pripada, međutim isto toliko je izgubio tamo gde se do tada isticao u odnosu na konkurenciju, a to je osećaj u vožnji i ležanje na putu. Zavisno od izbora motora, podešavanja ogibljenja i prečnika felni novi MINI je varirao od manje zabavan do mnogo manje zabavan. Posebno razočarenje je nudila kombinacija sportskog ogibljenja i felni prečnika 17 inča koja je od osećaja na volanu nudila - ništa. Varijante sa standardnim ogibljenjem i 15-icama ili eventualno 16-icama su bile bolje, iako ni blizu originalnom MINI-ju.



Automobil koji me, u varijanti sa 3 vrata, u mnogo čemu podseća na MINI je maleni Suzuki Swift. Dobro, japanac možda ne poseduje taj imidž, niti je toliko ekstravagantan, ali svakako zavređuje pažnju onih kojima to nije primarni uslov. U pitanju je potpuno novi model koji je zamenio onaj iz 2005. godine, pritom je poboljšan u svakom smislu, a pre svega u aspektu bezbednosti gde sada spada u vodeće u klasi sa svojih 94% zaštite putnika. Primetite da tih 94% važe u slučaju sudara sa drugim Suzuki Swift-om, a ne npr. Volvo-om XC90, ali ipak predstavljaju značajan napredak i za japansku fabriku, ali i za segment kome ovo vozilo pripada.



Suzuki je porastao po svim dimenzijama u odnosu na model koji je nasledio, pa su putnici dobili malo više prostora za noge pozadi, mada je problem ostao nedostatak prostora za glavu na zadnjoj klupi. Poboljšana je i ergonomija, pa maleni Swift time donekle nadoknađuje poprilično jeftin osećaj materijala i završne obrade u unutrašnjosti. Ono na čemu japanski inženjeri nisu poradili je zvučna izolacija te ćete bez problema čuti 200 metara udaljenu laticu ruže kada dotakne tlo, iako sedite u automobilu sa zatvorenim prozorima. E sada zamislite polje ruža kroz koje prolazi kombajn i steći ćete utisak zvučnog ambijenta prilikom prosečne vožnje na autoputu. To može biti korisno kada vozite taštu koja pokušava nešto da vam priča, ali će u većini drugih situacija narušiti komfor..



Što se motorizacije tiče, MINI Cooper pokreće dobro poznati Prince EP6 motor od 1.6 litra i 120 konjskih snaga nastao u saradnji Peugeot-a i BMW-a. U pitanju je agregat sa konvencionalnim ubrizgavanjem goriva, za razliku od onoga u Cooper S varijanti, koji pored turbo punjača koristi i tehnologiju direktnog ubrizgavanja. Upravo on, iako proglašen za motor godine 8 puta za redom (2006. - 2014.) ima dva fatalna propusta koji previše često dovode to kompletne havarije motora. Jedan je vezan za probleme karbonskih naslaga na usisnim ventilima usled neadekvatno rešenog direktnog ubrizgavanja i on se ne tiče našeg malenog Cooper-a.



Međutim, drugi je vezan za problematično rešeno podmazivanje pogonskog lanca i važi i za slabiju varijantu o kojoj danas pričamo. Ukratko, esencijalno je menjati ulje i filter svakih 12 meseci ili na maksimalno 15.000 kilometara, uz redovne provere nivoa motornog ulja koje ima tendenciju da opada kod primeraka sa 100 i više hiljada kilometara na satu. Oni koji se ovoga nisu pridržavali imali su priliku da na teži način saznaju kako to utiče na rastezanje lanca i kakvu melodiju stvaraju ventili dok se lome o glavu klipa. Ipak, ukoliko vodite računa o svom ljubimcu, njegov motor će vas nagraditi poprilično dobrim performansama, uz ubrzanje od samo 9 sekundi i kazaljku brzinomera koja ide i preko oznake 200.



Sa druge strane, Swift Sport pogoni najsnažnija varijanta dobro proverenog Suzuki-jevog M16A motora koji je, kroz godine i svoje razne varijacije, ugrađivan i u Liana-u, SX4 i Grand Vitara-u. Ovaj agregat je poznat po svojoj pouzdanosti i jednostavnosti, a karakteriše ga takođe pogonski lanac umesto kaiša i indirektno ubrizgavanje goriva uz promenljiv tajming ventila. Pokušao sam da saznam malo više o najčešćim problemima koje muče ovaj motor, ali - koliko god to neverovatno zvučalo - nisam uspeo da pronađem ni jedan.

Neobično pouzdan i darežljiv motor prosto vapi za obrtajima i zato ga je potrebno držati blizu crvene linije obrtomera za maksimalne performanse. A one nisu zanemarljive, te Suzuki-jevih 136 pastuva katapultiraju ovaj, jedva tonu težak, automobil do "stotke" za nešto preko 8 i po sekundi i nastavljaju da vam šire osmeh na licu sve do 195km/h koliko iznosi maksimalna brzina ovog mališana.



S obzirom da većina ljudi provodi više vremena u svom automobilu nego gledajući ga sa terase (osim mog komšije od preko puta koji sve slobodno vreme sedi na terasi i gleda svoj automobil), proizvođači se trude da enterijer učine što primamljivijim i interesantnijim. Neki u tom trudu izgube kompas i pogube se, kao evo na primer MINI, pa finalni proizvod završi sa brzinomerom veličine satelitske antene po sred središnje konzole tako da i vozač iz automobila iza vas može da vidi kojom se brzinom krećete. Uz to su dizajneri MINI-ja odlučili da koriste pristup "čik pogodi za šta je ovo dugme", te je skoro nemoguće snaći se sa komandama bez detaljnog listanja korisničkog uputstva. Ono gde im se, ipak, mora odati priznanje je kvalitet upotrebljenih materijala i završna obrada koja je na nivou daleko iznad proseka segmenta.



I tu gde je MINI preterao sa trudom Suzuki je prespavao. Njegov enterijer izgleda kao generički prikaz komandne table sa ambalaže Ambi Pur osveživača vazduha za kola. Tu su svi davači i dugmići koji stoje baš tamo gde ih očekujete, bez traga inovativnosti ili šarma. Materijali i završna obrada nisu ni blizu onih od MINI-ja, te čine da se osećate kao da vozite jeftin automobil. Što, ruku na srce i činite. Ipak, za segment kome pripada Swift nudi dosta opreme i sve je to vrlo skladno zapakovano u jedan dosadan, ali funkcionalan paket. Meni se lično ta jednostavnost čak i dopada, mada je činjenica da Suzuki uvek kasni par generacija za konkurencijom i čini se da njegovi dizajneri enterijera inspiraciju pronalaze u slušanju iščitavanja vodostaja na radiju.



Dobro, dosta priče, kažete sada vi, reci nam šta bi ti pazario. Pa... S obzirom da na razliku u ceni od 11.000 evra za MINI spram 7.000 evra za Suzuki jasno je da imidž u današnje vreme košta puno. Što je i u redu ukoliko ste Instagram sponzoruša, tada i treba da vas košta što više! U svakom drugom slučaju, a posebno ukoliko vas zanimaju performanse, upravljivost i, uopšteno, osećaj u vožnji - mojih 12 evrovizijskih poena idu Swift-u. Posebno kada se uzme u obzir da unutrašnjost sumnjivog kvaliteta ne smeta mnogo kada adrenalin udari u glavu pri 4.500 obrtaja na Ibarskoj Magistrali. Tada retko ko ima vremena da razgleda po enterijeru i pipka plastiku na centralnoj konzoli.
Podaci o vozilu - MINI Mini
~90% zaštite
proizvodnja:
2010. - 2014.
godine
karoserija:
hečbek
3 vrata
dužina:
3723
mm
širina:
1683
mm
visina:
1407
mm
prtljažnik:
160 - 680
l
rezervoar:
40
l
Podaci o vozilu - Suzuki Swift
94% zaštite
proizvodnja:
2010. - 2017.
godine
karoserija:
hečbek
3 vrata
dužina:
3850
mm
širina:
1695
mm
visina:
1510
mm
prtljažnik:
204 - 864
l
rezervoar:
42
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila