Neopravdano zapostavljen: Lexus IS200

autor: AutoManijak datum: 30.09.2016.
$article->title;
Neopravdano zapostavljen

LEXUS IS200


Lexus, u mom selu poznatiji kao Leksuz, odnosno kao japanski Mercedes u većini drugih sela, nikada nije uspeo da pronađe put do srca evropskih vozača. Bar ne u onoj meri u kojoj su se čelnici ovog luksuznog Toyotinog odeljka nadali. Razloga za to ima nekoliko, a ističu se jaka konkurencija (BMW, Audi, Mercedes-Benz), odsustvo dizel motora sve do sredine 2000-tih, konzervativan dizajn koji je ovom brendu doneo status penzionerskog automobila itd.

Uvidevši da prodaja na starom kontinentu ne prati onu u Severnoj Americi, Lexus je odlučio da u svoju ponudu uvrsti nešto malo drugačije, nešto što se ne uklapa na parkingu staračkog doma, a pritom nudi sve one prednosti koje su karakterisale premijum vozila ovog proizvođača kroz godine. Tako je 1998. godine javnosti predstavljen potpuno novi sedan IS200, kome se tri godine kasnije pridužio SportCross karavan. U pitanju je automobil izraženg sportskog karaktera, koji uz zadnji pogon nudi odlično ležanje na putu i solidan nivo bezbednosti.



Motor koji pokreće IS200 je ekskluzivan za ovaj model, ali pripada 1G grupi Toyotinih benzinskih agregata sa 6 cilindara u liniji. Prvi put se pojavio daleke 1988. godine, ali je pretrpeo značajne izmene uključujući i primenu VVT-i tehnologije koja mu je omogućila proizvodnju zdravih, ako ne zadovoljavajućih 155 "konja". Ipak, ovaj atmosferac zahteva obrtaje kako bi sve ono što ima da ponudi došlo do izražaja, a to dalje utiče na komfor i nivo buke u kabini. Pravom zaljubljeniku takav stil vožnje može čak i da prija, a treba imati u vidu i to da se upravo ovaj model nije skidao sa liste prvih 3 najpouzdanijih automobila tokom svojih 7 godina proizvodnje.

Retke zamerke vozača, osim prosečne potrošnje od 10 litara na 100 kilometara, se tiču dva problema, od kojih je jedan trivijalan, a drugi malo ozbiljniji. Prvi je vezan za silent blokove koji degradiraju i čine da točkovi pod opterećenjem u krivini nisu u osi. Ovo se ne vidi na centriranju trapa kada osovine nisu pod opterećenjem, ali je dovoljan dokaz nejednako trošenje guma prednjih točkova.



Drugi, ozbiljniji problem, se tiče 6-stepenog ručnog menjača koji ume da pruža otpor, pogotovo u nižim brzinama, uz metalni zvuk i trzanje automobila. U pitanju je mana u dizajnu i nije nepoznato da su ljudi bespotrebno menjali setove kvačila i plivajuće zamajce, dok je izvorni problem ostajao nepromenjen.

Kombinacija 6 cilindara, 24 ventila i sve to u samo 2 litra zapremine obećava puno zabavnih kilometara uz minimum brige. Sve što je potrebno je redovna zamena ulja i oprez u vezi sa zupčastim kaišem čiji je interval zamene fabrički definisan na 150.000km, ali se u praksi preporučuje da se ne čeka više od 100.000km odnosno 6 godina.



Dizajn je, za to vreme, bio poprilično radikalan i u najmanju ruku interesantan. Japanski dizajneri na čelu sa Tomoyasu Nishijem su se potrudili oko svakog detalja na novom modelu i, po mom mišljenju, uspeli da ga učine privlačnim iz svakog ugla. Pri tome su ispoštovali regulative japanske vlade u vezi sa dimenzijama vozila i zapremni motora, tako da je ovaj kompaktni luksuzni automobil dugačak svega 4.4 metra što ga svrstava među najkraće modele u segmentu. Ipak, ono što IS200 čini prepoznatljivim su svakako nejgova zadnja svetla. Odvojeni klasteri prekriveni zajedničkim providnim slojem su postali zaštitni znak Lexusa, ali su prepoznati i od strane mnogih drugih proizvođača - uključujući i aftermarket proizvođače tuning/styling opreme. Od tada je ovaj tip zadnjih lampi / štop svetala dobio naziv "Lexus style".



Slična priča je i u unutrašnjosti gde se, između ostalog, po prvi put pojavila navigacija na preklapanje. Prednost ovakvog rešenja ni dan danas mnogi drugi proizvođači nisu sagledali i čini se da je stvar prestiža u današnje vreme imati što veći tablet koji štrči iz centralne konzole i zaklanja pola prednjeg stakla, dajući pritom lažnu nadu cigančićima da će, kada obiju staklo i odlome nesretni ekran, imati na čemu da igraju angry birds do besvesti.

Ipak, nešto što je meni još zanimljivije je definitivno komandna tabla inspirisana SWATCH satovima. Davači temperature, potrošnje goriva i napona akumulatora su ugnježdeni u brzinomer kako bi formirali definitivno najneobičniju postavku ispred vozača. Sve to je, naravno, mnogo manje pregledno nego što je lepo, ali koga uopšte briga za napon akumulatora u sred vožnje!?



Za oko 4.000 eura koliko se kreću najniže cene u oglasima ovaj redak automobil predstavlja zanimljivu kupovinu prosečnom čoveku u regionu koji jedva i može toliko da sakupi. Ipak, za taj novac se dobija vrhunska japanska tehnologija, bezvremeni dizajn i užitak vožnje u konkurentu BMW-a serije 3 i Mercedesa C klase koji pritom ni jedan lopov neće pogledati. A s obzirom na dokazanu pouzdanost i razumnu cenu registracije, Lexus IS200 će vam pritom uštedeti dovoljno novca da možete sebi priuštiti gorivo za nekoliko krugova oko zgrade.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Toyota

2.0 1G-FE

radna zapremina:
1987
cm3
konfiguracija:
6 - Linijski
 
broj ventila:
24, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Atmosferac
 
vrsta goriva:
Benzin
 
snaga:
158
ks
obrtni moment:
195
Nm
Podaci o vozilu - Lexus IS
nije testirano
proizvodnja:
1999. - 2005.
godine
karoserija:
limuzina
4 vrata
dužina:
4400
mm
širina:
1725
mm
visina:
1420
mm
prtljažnik:
400
l
rezervoar:
70
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila