Neopravdano zapostavljen: KIA Picanto 1.1

autor: AutoManijak datum: 17.11.2016.
$article->title;
Neopravdano zapostavljen

KIA PICANTO 1.1


Kako neobično ime za automobil koji bi na konkursu za lepotu pobedio u kategoriji utešnih nagrada za hrabrost. Štaviše, smatram da bi bilo neophodno prevrnuti cisternu punu tabasko sosa preko njega kako bi bio makar blago pikantan. Ipak, maleni koreanac krije keca u rukavu, a na nama je da otkrijemo kako mu to uspeva u majici na tregere. Vratimo se zato na sam početak...

Bila je sredina 90-tih godina. KIA se bespomoćno koprcala u ropcu svojih zastarelih modela koje su u Evropi kupovali isključivo penzioneri i to nakon što svojom životnom ušteđevinom pokriju troškove veštačkih zuba. Od kusura su mogli da biraju između Dacia-e, Škoda-e i KIA-e, te je kompanija iz Južne Koreje uspevala da se nekako održi na pozitivnoj nuli. Dobra prilika za nadmoćni Hyundai da se okoristi i proširi svoju ponudu i tržište, što je i uradio. Preuzimanje većinskih akcija je okončano 1998. godine i tada je, kao svaka ostarela usedelica, KIA pala u naručje prvom ozbiljnom proscu, ni izbliza ne sluteći kakav istorijski obrt će to doneti ovom, tada marginalnom, brendu pred bankrotom.



Pored penzionerske Shuma-e i nedefinisanog Rio-a u ponudi je bio i Sportage koji je imao već oformljenu bazu lojalnih kupaca. Ali ono što je sasvim očigledno nedostajalo u lepezi vozila bio je mali gradski automobil koji bi se svojom cenom nametnuo na tržištu i plasirao korejsku kompaniju tamo gde je ponajpre mogla da pobedi - u kategoriju budžetskih modela.

Hyundai je imao pripremljeno rešenje koje je samo trebalo doraditi i tako je Atos izgubio svoj identitet zarad Picanto-a. Neobične proporcije ovog modela, kao i smešno mali točkovi nisu previše pomogli njegovu prodaju, ali zato cena jeste. Dovoljno je reći da je u osnovnoj opremi ovaj automobil u slabijoj verziji sa 999 kubika koštao tričavih 7.490 eura, što je jedan od najnižih iznosa koji je čovek kroz istoriju morao da izdvojiti kako bi iz salona odvezao novo vozilo sa sedištima još uvek u najlonu. Poznajem neke ljude koji su umeli više novca da izgube na ruletu za jedno veče, mada nije da se ponosim time.



Elem, ne treba kriti činjenicu da su se mnogi kupci za Picanto odlučivali isključivo zbog cene, međutim njegov glavni adut se pokazao tek godinama kasnije, a radi se o danas tako retkom kvalitetu. Da, u pitanju je pouzdanost!!! U eri mulja automobila za jednokratnu upotrebu ovaj je isplivao na površinu, to je sigurno. Pritom, ne govorimo ovde o bilo kakvoj pouzdanosti već, što bi neuki marketing stručnjaci današnjice rekli, onoj ultimativnoj! Vozi-kroz-pustinju-mesecima-i-sve-i-dalje-radi pouzdanosti. Pali-na-minus-trideset-na-pola-ključa pouzdanosti. Mislim da kapirate poentu.



Manijak kakav jesam, već dugo pratim razna nezavisna istraživanja o stepenima kvaliteta po proizvođačima, ali i konkretnim modelima. Dovoljno je ako vam kažem da je Picanto 5 godina za redom bio najpouzdaniji automobil na svetu u svim kategorijama i segmentima. Čak je i noviji model istog ovog automobila manje pouzdan od njega. Naravno, treba imati u vidu da što manje stvari automobil nudi, manje je toga što može da se pokvari. A minijaturna KIA nudi jako malo toga.



To ipak ne objašnjava razliku u kvalitetu između nje i direktnih konkurenata. Ono što je, pak, objašnjava je činjenica da su vodeći ljudi ovog posrnulog brenda, koji se poslednje decenije uzdigao iz pepela na fascinantan način, odlučili da posvete podjednako mnogo pažnje svom najjeftinijem proizvodu, kao i najskupljem. Zašto se na našim prostorima ovo nikad nije ni spominjalo? Pa, osim zato što u pitanju nije presveti Volkswagen, ima i toga što je segment kome maleni koreanac pripada veoma specifičan i slabo zastupljen kod nas. Pored toga, polovni primerci su veoma retko stizali iz Evrope na naše auto placeve jer su ih vlasnici oduševljeno čuvali ne želeći da ih se odreknu za siću, iako su ih za siću i kupili. Najbolje uložena sića ikada!

Za ovakvu reputaciju je ponajpre zaslužan Hyundai-jev četvorocilindični benzinac zapremine 1.100 kubika, iz Epsilon serije, koji se pokazao iznenađujuće prefinjenim i sposobnim za tu klasu. Održavanje ovog motora se svodi na zamenu ulja i filtera, dok je preporučeni interval zamene zupčastog kaiša 100.000 kilometara ili 6 godina, šta prvo dođe.



Mada slabašan, uz samo 65 cirkuskih ponija ispod haube, ovaj automobil se sasvim lepo snalazi po gradu, čemu pre svega doprinosi težina manja od 850 kilograma. Ležanje na putu nije baš sjajno, ali ukoliko su vam performanse i upravljivost toliko bitne, moraćete da izdvojite više od 2.000 eura za koliko će vam neki od vlasnika nevoljno predati svog ljubimca. Picanto je podešen za gradsku vožnju i tu je svoj na svome, uz lagan upravljač i odlične kočnice, možda i najbolje u klasi.

Kako bi bio koristan u svojoj ulozi gradskog mališana, on nudi sasvim dovoljno prostora za 4 odrasle osobe prosečne visine, a prtljažni prostor se od malo većeg kofera sa 157 litara, pametnim sistemom duplog obaranja zadnjih sedišta pretvara u mini skladište sa 882 litra prostora spremnog da ga ispunite saksijama cveća, plišanim medama ili šta već vozači ovakvog automobila prevoze.



Da se razumemo, ovo nije automobil za svakoga niti za svačije potrebe. Ja bih lično platio ucenitelju da ne objavi slike na kojima ga ja vozim. Pa ipak, verujem da je u pitanju idealan prvi automobil ili automobil kojim se gospođa nevešta u parkiranju probija kroz gradsku gužvu. Ili vozilo za dostavu pizze... Mmm... Pizza... Ili za auto-školu ili kao drugi automobil za po gradu... Ma, toliko potencijalnih upotreba mu nalazim, a na vama je samo da izaberete makar jednu i da jednostavnost i kvalitet stavite ispred imidža i brenda. Uostalom, utešna nagrada za hrabrost što ste uopšte prijavili svog četvorotočkaša na konkurs lepote se ne dobija svaki dan.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
radna zapremina:
1086
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
12, 3 po cilindru
 
dotok vazduha:
Atmosferac
 
vrsta goriva:
Benzin
 
snaga:
65
ks
obrtni moment:
97
Nm
Podaci o vozilu - KIA Picanto
~50% zaštite
proizvodnja:
2004. - 2007.
godine
karoserija:
hečbek
5 vrata
dužina:
3495
mm
širina:
1595
mm
visina:
1480
mm
prtljažnik:
157 - 882
l
rezervoar:
35
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila