Ulaznica u svet SUV-ova: Suzuki SX4 1.6 4Grip

autor: AutoManijak datum: 10.12.2016.
$article->title;
Neopravdano zapostavljen

SUZUKI SX4 1.6 16V 4GRIP


Crossover-manija je poslednjih desetak godina u velikom zaletu i to širom sveta. Puno je razloga za to, posebno u okruženju kao što je naše u kome vožnja regionalnim putem više podseća na veleslalom kratersko-raspalim stilom. Osim toga, viši klirens i veći prečnik točkova pomažu ljudima kod ivičnjaka kada se bahato parkiraju na dečije igralište ili pešačko ostrvo.

Kao majstori ovog segmenta su se od samog početka nametnuli Japanci koji su očigledno blagovremeno prepoznali pun potencijal ovog relativno novog tržišta. Ono što proizvođačima iz zemlje izlazećeg sunca dodatno ide na ruku je i činjenica da su svi itekako dokazani u projektovanju i izradi pogona na sve točkove, koji kupovini crossover-a daje dodatni smisao. Vratimo se dakle u, sada već davnu, 2006. godinu i pogledajmo jedan od najmanjih takmičara na samom ulazu u SUV kategoriju.



Kada se maleni SX4 pojavio delovao je u najmanju ruku neobično. Dugačak svega 4.1 metara, uz klirens od 18 centimetara, ovaj automobil liči na pravi džip, ali umanjen. Dizajn je potpisao Italdesign Giugiaro koga je angažovao partnerski FIAT, a čiji je rebrendirani model Sedici silazio sa iste proizvodne trake u fabrici na samom severu Mađarske.

Osim za dizajn, FIAT je zaslužan i za 1.9 DDiS (Multijet) dizel agregat, dok je Suzuki uložio 1.6-litarski benzinski motor i sve svoje iskustvo stečeno kroz modele kao što su Grand Vitara, Jimny, ali i Liana. Sve to kako bi ponudio kompaktni model sa ozbiljnim terenskim sposobnostima. Da li je u tome i uspeo? Možete da se kladite da jeste!



U nekoliko nezavisnih off-road testova ovaj se mališan pokazao neočekivano dobro, čak toliko dobro da jedino ograničenje predstavlja njegov klirens (najmanje rastojanje do zemlje), dok je 4x4 pogon sposoban da se izbori sa neverovatnim strminama i podlogama sa veoma lošim prijanjanjem. U tom smislu, SX4 definitivno ne spada u grupu pseudo-terenaca pravljenih isključivo za grad, već će rado i veoma uspešno sići sa asfalta i upustiti se u avanturu.

U normalnim uslovima vožnje moguće je odabrati 2WD mod rada (pogon samo na prednje točkove) radi uštede goriva, dok u AUTO modu kompjuter brine o prebacivanju snage i na zadnju osovinu, što može biti veoma značajno kod podupravljanja ili klizave podloge. Za one najteže situacije tu je i zaključavanje srednjeg diferencijala koje obezbeđuje permanentni pogon na sve točkove. To ponekad može činiti razliku između veselog prepričavanja anegdote uz romantičnu večeru pored kamina i bezuspešnog slanja poziva u pomoć iz smetova na zabačenom lokalnom putu kojim je grtalica poslednji put prošla dok je drug Tito još bio živ.



Prijatna iznenađenja se nastavljaju i za upravljačem, s obzirom na veoma dobru poziciju vozačevog sedišta, nešto višu nego kod prosečnog automobila. Preglednost je dobra, ako ne odlična, čemu posebno doprinose bočni prozori iza A-stuba, ali i sam oblik karoserije. Pažljivo osmišljena ergonomija, kao i jednostavnost svih komandi i pokazivača pomažu da se priviknete na SX4 u roku od samo nekoliko sati. Osim vas, na njega će se lako privići i ostali zainteresovani s obzirom da malena kabina pruža neočekivano puno prostora za noge, glavu i ramena i to za svih petoro odraslih putnika.



Kako ipak ne bi sve bilo savršeno, tu je tradicionalni Suzuki-jev pristup kvalitetu materijala upotrebljenih za izradu enterijera, pod nazivom 'tvrdo i oštro'. Mađarska izrada doprinosi opštem utisku nedovršenosti u odnosu na neke konkurentske modele, te to vozaču služi kao stalni podsetnik da vozi automobil koji je u osnovnoj opremi prodavan za neverovatno niskih 10.000 eura. Drugi nedostatak, zbog kojeg ja lično nikada nisam razmatrao ovaj model, predstavlja minijaturni prtljažnik od samo 270 litara korisnog prostora. Doduše, moguće je značajno ga povećati pametnim sistemom obaranja zadnjih sedišta, ali tada dolazite do toga da birate između žene i majke, a svi znamo da je to situacija u kojoj ne želite da se nađete.



Za kraj, tu je 1.6-litarski benzinski agregat sa promenljivim radom ventila, pogonjen lancem i poznat po tome što izgladnjuje mehaničare svojom pouzdanošću. Njegovih, ne toliko impresivnih, 108 konjskih snaga uspevaju da povuku 1.1 tonu težak automobil do "stotke" za pristojnih 10.7 sekundi. Uz to je deklarisana prosečna potrošnja sasvim prihvatljiva i iznosi 6.8 litara benzina na 100 kilometara. Nažalost, kako to biva, ova brojka je u stvarnosti drugačija, te vozači u proseku prijavljuju litar više.

Uz početnu cenu u oglasima koja orbitira oko iznosa od 5.000 eura, mislim da se ovde radi o odličnom kandidatu za razmatranje, pogotovo ukoliko nemate potrebu za velikim količinama prtljaga. Pritom vredi sačekati dobar 4Grip primerak, kako biste po snežnoj oluji postideli i mnogo veće SUV-ove sa pogonom na samo dva točka. Ali i da bi, uz kuvano vino pored kamina, pričali o snežnim smetovima, umesto da u snežnim smetovima pričate o kuvanom vinu i kaminu.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
radna zapremina:
1586
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
16, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Atmosferac
 
vrsta goriva:
Benzin
 
snaga:
108
ks
obrtni moment:
145
Nm
Podaci o vozilu - Suzuki SX4
~70% zaštite
proizvodnja:
2006. - 2010.
godine
karoserija:
suv
5 vrata
dužina:
4100
mm
širina:
1730
mm
visina:
1565
mm
prtljažnik:
270 - 625
l
rezervoar:
50
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila