Opasnija nego što izgleda: Mazda 3 DISI Turbo MPS

autor: AutoManijak datum: 08.03.2017.
$article->title;
Opasnija nego što izgleda

MAZDA 3 DISI TURBO MPS


Kada je 2003. godine Mazda 323 ustupila mesto novoj "trojci" bio sam nestrpljiv da vidim šta li nas tek čeka umesto modela 323F. Zamena se nikada nije pojavila, ali su japanski inženjeri imali nešto drugo u planu. Odluka je pala da se ponudi dostojan konkurent Hondi Type R, a rezultat je Mazda 3 DISI Turbo MPS, pa za početak da vidimo šta sva ta, naizgled nasumično nabacana, slova zapravo znače:

DISI - Direct Injection Spark Ignition
Ovo je zapravo jedna od ranih implementacija onoga što se sada već odomaćilo pod različitim imenima, kao što su FSI, GDi itd., a zapravo predstavlja sistem direktnog ubrizgavanja benzina u cilindar (slično common-railu kod dizela). Ovakav sistem je zaslužan za povećani obrtni moment sa kojim klasični benzinci često kubure, a samim tim i poboljšanu elastičnost motora.

Turbo
Ovo svi znamo šta znači jer je u današnje vreme postalo teže pronaći automobil koji nema turbinu nego onaj koji je ima. Ipak, u konkretnom slučaju je u pitanju turbina veličine Sovjetskog Saveza i zaslužna je za oko 100 dodatnih "konja" koji prvi put jednu Mazdu svrstavaju rame uz rame sa Lancerom EVO ili Imprezom WRX. Priča se da kada turbina na ovom automobilu dostigne maksimalan broj obrtaja, istovremeno otvara portal u drugu dimenziju. Ne znam da li je to tačno, ali sam sklon da poverujem da jeste.

MPS - Mazda Performance Series
Poznato pod nazivom Mazdaspeed u Severnoj Americi, u pitanju je zapravo posebno odeljenje ove japanske kompanije koje se bavi isključivo performansama. Taj tim inženjera je zaslužan za specijalno podešeno ogibljenje i upravljački mehanizam, specijalne kočnice pozajmljene od Volvoa, kao i masu drugih manjih ili većih izmena koju je pretrpela obična "trojka" kako bi, u trenutku kada se pojavila, postala najsnažniji automobil sa pogonom na prednje točkove na svetu.



Sam blok motora ne predstavlja ništa vanserijsko, s obzirom da je u pitanju agregat iz MZR (Mazda Responsive) serije zastupljene u mnogim vozilima marke Ford i Mazda, međutim konkretna varijanta je čuvana ekskluzivno za japanski brend i može se pronaći u Mazdi 6 MPS i Mazdi CX-7 DISI Turbo. Uz nestvarnih 260 konjskih snaga i još nestvarnijih 380 njutn-metara obrtnog momenta, odlikuje je i blok kompletno izrađen od aluminijuma, dupla bregasta osovina sa 16 ventila promenljivog vremena otvaranja koju pritom pokreće lanac.

2.3 DISI Turbo je osvojio nekoliko nagrada za najbolji motor u svojoj konkurenciji, a nekoliko godina za redom se nalazio na listi prvih 10 motora u svetu po pouzdanosti. To je dovoljno da ga ispod haube svog automobila poželimo i Vi i ja i svako drugi kome 10 litara benzina na 100 kilometara u proseku ne predstavlja problem. Kome, pak, predstavlja - tu je Peugeot HDi u 1.6 CiTD izvedbi. To je odličan način da se uštedi na gorivu kako bi se višak novca potrošio na DPF, plivajući zamajac i ostale pošasti koje sa ovom dizelkom dolaze.



Ono što mnogi ne znaju je da Mazda 3 prve generacije deli platformu sa modelima Ford Focus/C-Max i Volvo C30/S40/V50. Razlog za to je, kao i uvek u automobilskoj industriji, ušteda - jer su razvoj novih modela i utrošeno inženjersko vreme nešto najskuplje sa čime se kompanije susreću. U ovom slučaju to uopšte nije loša stvar i čijenica da je svaki od tri navedena automobilska giganta doprineo sa 30ak svojih stručnjaka u periodu od dve godine, kako bi ovaj projekat bio uspešan, može samo da ukaže na izuzetan kvalitet.

Dakle, ne treba da nas čudi što "trojka" deli čak oko 60% delova sa svojim dalekim rođacima iz Švedske i Amerike, ali budući da su to sve odlični automobili, pedigre ovog mišićavog hečbeka obećava. Treba imati u vidu takođe da se MPS varijanta pojavila pred kraj 2006. godine kada su mnoge dečije bolesti na ovom modelu prevaziđene.



Iako predstavlja (pre)naglašeno sportski automobil, Mazda 3 MPS nije izgubila na komforu niti količini opreme, štaviše njen enterijer krase posebna sportska sedišta i aluminijumski detalji kojih nema kod ostalih varijanti ovog modela. Odlično osmišljena konzola je moderna i danas, više od 10 godina kasnije, a pozicija vozača je upravo onakva kakvu ovakva kometa na četiri točka zaslužuje. Ukupnom dojmu doprinosi i izuzetno precizni 6-stepeni ručni menjač (nuđen isključivo uz MPS verziju).



Osim sitnih detalja u unutrašnjosti, 18-inčnih aluminijumskih felni i blago izmenjenih branika ništa ne odaje o kakvom se automobilu zapravo radi. To upravo i jeste ono što mi se kod njega dopada, jer je očigledno projektovan za ljude koji nisu previše željni pažnje, ali jesu visokih performansi i adrenalina. Lako mogu da zamislim vozača nekog Golfa GTI kako izaziva na semaforu, samo da bi par trenutaka kasnije posmatrao kako malena Mazda nestaje na horizontu. Fantastično ubrzanje od 7.2 sekunde koje GTI nudi jednostavno nije dovoljno dobro spram 6.1 sekundi do 100km/h koje pruža MPS. Pritom uzmite u obzir da "trojci" kompjuter ograničava snagu u prvom i drugom stepenu prenosa kako ne bi došlo do nepredvidivog proklizavanja pogonskih točkova.


Smatram da se ovde svakako radi o jednom od onih automobila koji vraćaju veru u automobilizam i pružaju utehu svima nama koji čeznemo za GT erom 80-tih kada su putevima vladali lagani ali vatreni hečbekovi. Dok se kompletna industrija ne osvesti, batali 3-cilindrične agregate kod kojih su turbo kompresori veći od bloka motora i, jednom rečju, vrati na pravi put, ostaje nam da zavrtimo turbinu Mazde 3 MPS do usijanja, pocepamo prostorno-vremenski kontinuum i počnemo da živimo u dimenziji koju smo sami za sebe stvorili.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Mazda

2.3 L3-VDT

radna zapremina:
2261
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
16, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Turbo
 
vrsta goriva:
Benzin
 
snaga:
260
ks
obrtni moment:
380
Nm
Podaci o vozilu - Mazda 3
~70% zaštite
proizvodnja:
2003. - 2009.
godine
karoserija:
hečbek
5 vrata
dužina:
4415
mm
širina:
1755
mm
visina:
1465
mm
prtljažnik:
346 - 1285
l
rezervoar:
55
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

18.02.2023. 07:56, Sasa Cvetkovic

Bravo za tekst.... Mps 4 ever

10.03.2017. 18:52, Branislav Simić

to je stroj sve pohvale

Stariji komentari...Sledećih 10

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila