Neopravdano zapostavljen: Mitsubishi Grandis DI-D

autor: AutoManijak datum: 06.05.2017.
$article->title;
Neopravdano zapostavljen

MITSUBISHI GRANDIS 2.0 DI-D


Mitsubishi Grandis 2.0 DI-D (latinski: grandis očekivanjus uspehus izostanae) je Japanac sa Volkswagenovim dizel motorom koji košta 5.000 eura! Zašto onda svako od nas nema bar 2-3 ispred garaže?! Odgovor nije očigledan, a pre nego što odem da nabavim sebi par komada, odlučio sam da malo istražim na tu temu.

Brend sa 3 rubina je 90-tih godina dostigao svoj vrhunac na evropskom tržištu i ređao je uspehe svakim novim modelom koji je predstavio. Tada gotovo da nije bilo segmenta u kome nije imao dostojnog predstavnika, za razliku od današnjice kada gotovo da nema predstavnika dostojnog bilo kog segmenta, osim u SUV kategoriji. Colt, Lancer, Carisma, Galant, Space Star i Pajero, sve su to imena koja su početkom 21. veka nešto značila na starom kontinentu.



Pored njih, uz samo 54.000 prodatih primeraka, tu je bio i malo manje poznati, ali ništa manje kvalitetni Space Wagon čiji je poslednji primerak sišao sa proizvodne trake 2003. godine ostavivši vakuum u svojoj ponudi velikih monovolumena koji je trebalo popuniti. Rešenje je neočekivano došlo u vidu jednog od najmanje ružnih MPV-ova svih vremena, da se tako politički korektno izrazim, svetlost dana je dakle ugledao Grandis.

Tečan i neočekivano moderan - gotovo sportski dizajn, potpuno novi nivo praktičnosti i višestranosti iz najdubljih vlažnih snova kreatora FIAT Multiple, bogata oprema dostojna najrazmaženije porodice iz neke od zemalja Beneluksa... Sve je ukazivalo na neizbežan uspeh gigantskih razmera, šampanjac, vatromet, rastući grafikon prodaje koji probija krov! Čekajte... Pa šta se desilo?!



Šta se desilo, desilo se, a 39.000 prodatih primeraka u Evropi su možda jedan od razloga što sada u Mitsubishi salonima širom Starog Kontinenta stoje po tri izložena modela, od kojih su dva SUV, a treći je isto SUV. Pritom su svi su po dva puta restilizovani modeli od pre 8 ili 10 godina. Daleko od toga da su Japanci polagali nadu u ovaj konkretan model kao osnovu svetle budućnosti na evropskom tržištu, ali je on ipak odličan primer onoga što se dogodilo Mitsubishiju poslednje decenije. Pritom ne mislim na promenu boje njegovih rubina iz crvene u srebrnu.

Stub nosilac ideje ovog automobila je praktičnost prevoza do 7 odraslih osoba bez pravljenja kompromisa po pitanju komfora ili modernih tehnologija. Dovoljno velik da pruži sasvim pristojan prostor putnicima u trećem redu sedišta, a opet dovoljno kompaktan za svakodnevne ture po gradu, Grandis je pronašao tu tanku nit između karavana i monovolumena. Pritom, daleko od toga da su njegova dva poslednja sedišta samo pomoćna. Naprotiv, ona pružaju sve pogodnosti kao i ostalih 5, uz mogućnost okretanja za 90 stepeni čime se postiže neka vrsta mini tribine za dvoje posmatrača zaklonjenih poklopcem prtljažnika. Pecanje uz pivo po kiši iz gepeka sopstvenog automobila? Zašto da ne!



Koliko god je Mitsubishi godinama unazad bio dokazano pouzdan brend čiji su benzinski motori bili itekako poželjni ispod haube, tržište starog kontinenta je diktiralo potražnju za štedljivim i obrtnim-momentom-bogatim dizel rešenjima. S obzirom na iskustvo japanskog brenda u projektovanju ovakvih motora, ravnog seksualnom iskustvu prosečnog studenta elektrotehnike, logičan izbor je bio ugovor sa Volkswagenom i jedna pozamašna porudžbina njihovog 2.0 TDI agregata.

U pitanju je bio Pumpe Düse (PD) agregat iz pre-common-rail ere, čije različite varijante su pokretale razna vozila Volkswagen grupe (VW, Audi, Seat, Škoda), ali i neke od modela marke Chrysler, Dodge, Jeep, kao i još dva predstavnika japanske porodice (Lancer i Outlander). Na našim prostorima ovaj motor predstavlja jedan od poželjnijih, mada daleko od toga da i on nema svojih problema. Ipak, to se nekako često prećutkuje, toliko da je gotovo jeres nešto loše reći za VAG 2.0 TDI.



Osnovni problem koji prijavljuju vlasnici Grandisa u dizel varijanti je zlokobni EGR koji ume da zaglavi, a bilo je i slučajeva da membrana unutar ventila popusti/pukne. U oba slučaja druženje sa check engine lampicom, ali i majstorom je neminovnost. To je manja briga. A gde je manja, tu je i veća, u konkretnom slučaju u obliku pumpe za ulje koja je obogaljila čitavu generaciju 2-litarskih PD TDI-jeva.

To je opsežna tema dovoljna za ceo jedan poseban članak, ali suština je da geometrija pogona pumpe ulja nije dobro isprojektovana, što izaziva pucanje vođenja (zavisno od godišta u pitanju može biti lanac ili šina) i manje-više uništenje celog motora. Dobra stvar je da postoje zamenski delovi koji navodno rešavaju ovaj katastrofalni scenario pre nego što se uopšte i desi, a loša stvar je što ja o tome znam vrlo malo i ne mogu puno da vam pomognem na tu temu. Zato su tu Google, majstor Mića i veliki broj drugih modela i dizel motora koji ovaj problem nemaju.



Pored tih, zabrinjavajućih i odbijajućih, stvari koje na ovaj ili onaj način prate većinu modernih dizel motora, ovaj pod poklopcem motora Grandisa 2.0 DI-D pruža neke jako dobre performanse i čini se da je veoma dobro odmeren za 1700 kilograma težak automobil. Ubrzanje od nešto ispod 11 sekundi neće učiniti da vam se dlake na ruci naježe (ako ih uopšte imate, jer kakvo je vreme došlo...) ali će obezbediti sasvim dovoljno zabave za volanom ovog neobičnog monovolumena.

Uz to, možete računati na poprilično povoljna putovanja na duge relacije jer Mitsubishi tvrdi da Grandis dizel troši svega 6.6 litara goriva na 100 kilometara (8.4 u gradu, 5.5 na otvorenom). Ponosni vlasnici tvrde da je prosečna potrošnja bliža cifri od 7.3 što je i dalje sasvim u redu. Obrtni moment od 320Nm pruža solidna međuubrzanja što se kod benzinske, 2.4-litarske varijante postiže isključivo vrednim radom nad ručicom menjača i držanjem kazaljke obrtomera blizu crvene linije. Srećna okolnost je što se menjač nalazi mnogo bliže nego kod prosečnog automobila.



Da li, dakle, ovaj automobil vredi naše pažnje i da li je u pitanju skriveni biser koji jednostavno nije naišao na razumevanje kupaca? Ako mene pitate odgovor je da, jer puno je iskustva i kvaliteta uloženo u njegovo projektovanje i izradu, a cena koju ćete platiti više je nego prihvatljiva. Od kusura možete odvojiti novac za ne-daj-Bože (generalku i novu turbinu) ili jednostavno preduprediti problem i nabaviti te zamenske delove preko majstor Miće. Pritom budite sigurni da ću se u prolazu okrenuti za vama, kao što to sada činim svakih 18 meseci kada se neki od 7 primeraka sa područja bivše Jugoslavije proveze pored mene.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Volkswagen

2.0 TDI BGW

radna zapremina:
1968
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
16, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Turbo
 
vrsta goriva:
Dizel
 
snaga:
136
ks
obrtni moment:
320
Nm
Podaci o vozilu - Mitsubishi Grandis
nije testirano
proizvodnja:
2003. - 2011.
godine
karoserija:
minivan
5 vrata
dužina:
4765
mm
širina:
1795
mm
visina:
1655
mm
prtljažnik:
320 - 1545
l
rezervoar:
65
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

18.08.2023. 03:07, Zeka

Grandis.... Do skoro nisam znao da postoji, dok ga nisam kupio. Ubedljivo najbolji i najlepši auto sa 7 sedišta i sad sa naša 4 deteta voznje više nisu stres nego pravo uživanje.

25.05.2023. 10:22, Miličić Zagorka David

Porediti grandisa sa cromom u najmanju ruku smesno. Gde je micubisi od fijata. Fijata imas ako hoces da te boli glava.

25.05.2017. 10:20, Miličić Zagorka David

Ja imam Grandisa 2010god. Auto je ekstra. Kome god sam dao da ga provoza odusevio se njime. Konforan,startan,kvalitetno uradjen,masivan,brz,ekonomican. Kad mu samo zalupis vrata vidis da je auto u klasi bmw 5. Imam troje dece,svi se lepo smestimo,mesta za stvari i jos povedemo i baku i deku. Ko ga nije vozio i imao da nestavlja komentare.

10.05.2017. 16:54, Ljubomir P

Kratka 6 brzina zvucna izolacija ocajna ima puno mesta Fiat Croma je za njega pojam pojmova kao mini van

06.05.2017. 23:53, Zovu me Nenad

Ovaj 2.0 tdi je najgori po svemu .Bolji je izbor multipla

Stariji komentari...Sledećih 10

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila