Demistifikujem: Kako izabrati pravi automobil

autor: AutoManijak datum: 25.05.2020.
$article->title;
Demistifikujem

KAKO IZABRATI PRAVI AUTOMOBIL


Postoje dva pristupa kupovini automobila u Srbiji. Prvi je VW Passat 2.0 TDI. Drugi je razmisliti o svojim potrebama i mogućnostima, staviti sve na papir, odabrati pravi model za sebe i baciti se u potragu za odgovarajućim primerkom. Prvi pristup je zasnovan na kolektivnoj svesti našeg naroda o odnosu cene i kvaliteta vozila, ceni održavanja i dostupnosti delova, velikom izboru prilikom kupovine i jednostavnosti dalje prodaje. Drugi pristup zahteva više energije, truda i znanja, ali sadrži komponentu individualnosti koja može činiti veliku razliku i to u pozitivnom smislu.

Ovde ne planiram da razbuktavam vatru temama kao što su nov ili polovan automobil, niti da li kupiti benzinca ili dizelaša, tome sam uveliko posvetio zasebne tekstove, a treba nešto i da ostane za svađu u kafani. Ovde pričamo o tome da ste nekako skrpili X evra, prodali prethodnog ljubimca za Y i pozajmili još Z. Šta sad? Upravo ovo pitanje dobijam sve češće, pa iako sam postao podvojena ličnost zarad višeg dobra i digitalizovao svoj Virtuelni Savetnik™ alter ego i dalje sam u situaciji da svakome ponaosob odgovaram. Pa hajde jednom za svagda da demistifikujemo tu problematiku izbora idealnog automobila. Analogija koju volim da upotrebim u ovim situacijama je tegla. Veličina Vaše tegle direktno zavisi od toga koliko novca ste spremni, odnosno u mogućnosti da potrošite na svoj sledeći automobil. Oko tegle su kutije sa raznobojnim klikerima, gde svaka boja predstavlja neki od kvaliteta koji priželjkujete. Klikera u svakoj kutiji ima neograničeno, ali u Vašu teglu, nažalost, staje konačan broj klikera. Na Vama je da zagrabite u kutije sa klikerima pouzdanosti, bezbednosti, ekonomičnosti, dizajna, performansi, vrednosti brenda, godišta, pređene kilometraže, veličine, komfora, nivoa dodatne opreme i svega drugog što Vam može značiti, popunjavajući teglu do vrha, na način koji odgovara Vašim željama i potrebama.

Iz dosadašnjeg iskustva mogu slobodno da kažem da je najveći problem našeg društva što je prosečna tegla ona od pasiranog voća za bebe, a ne od turšije. To samo po sebi ne bi bilo toliko strašno da se u nju pre svega ne trpaju klikeri vrednosti brenda, dizajna i nivoa opreme, pa je tako jedan od najpopularnijih polovnih automobila kod nas BMW 320d, star 15 godina, sa 200.000 kilometara na satu, nakon što su mu na Horgošu skinuli dodatnih 250.000, dok je još bio na kamionu. Pa i to bi se nekako dalo preživeti da ponosni vlasnik nije iscedio poslednji evro cent svog porodičnog budžeta, založio dedin ručni sat i zadužio se kod komšije sumnjivog morala kako bi kupio i registrovao svog najnovijeg četvorotočkaša. Istog onog koga je u Nemačkoj nedeljom do crkve vozila baba, prvi vlasnik. A onda kad krenu turbina, zamajac i dizne postaje jasno da nesrećni vlasnik nije dovoljno finansijski moćan da održava takav automobil koji je koštao deset puta više kada ga je novog kupila ta bogata baba, koja je kupila i sve ostale automobile sa placa polovnih vozila u Donjem Nedođijevcu.

Dijametralno suprotno bi bilo od prvog vlasnika kupiti desetak godina staru Hondu Jazz, sa atmosferskim benzinskim motorom koji ne zna za kvar, ali ima duplo manje snage, a od opreme nudi električne dizače prednjih prozora. Neće se nijedna glava okrenuti za Vama kad dođete u svoje selo, nakon što su Vas svi živi pretekli na autoputu, sedeći u svojim kožnim sedištima i hladeći se svojim dvozonskim klima uređajima. Ali će ujutru mali Jazz upaliti, kao i sledećeg jutra i svakog narednog jutra dok Turbo Diesel Injection Quattro S-Line Tiptronic čeka šlep službu pored puta zbog zapušenog DPF-a koji mu je uništio turbinu. Nemojte me pogrešno razumeti, odličan je Quattro, ali samo ako imate novca da ga kupite novog ili eventualno dve do tri godine starog.



Između ove dve krajnosti, postoji beskrajni spektar mogućnosti, a najvažnije je da ne gubite iz vida šta je to što Vama treba i kako će se to odraziti na Vaš zajednički život sa potencijalnim ljubimcem. Ne kupujte dizel kako biste ga u proseku vozili par kilometara dnevno po gradu, nećete uštedeti na potrošnji a izgubićete mnogo na održavanju. Nije vam potreban SUV i pogon na sva četiri točka ako jednom godišnje idete na zimovanje. Važnija je originalna kilometraža i servisna dokumentacija od kožnih sedišta i navigacije. Ne bežite od motora preko 2.000 kubika zbog registracije, ako prelazite dosta i treba vam rasterećen i pouzdan V6.

Na kraju, uradite ono što je idealno za Vas, ali budite svesni svog budžeta, ne samo prilikom kupovine već i dugoročnog održavanja. I setite se da je visoko performantni automobil sa niskom potrošnjom i malom zapreminom motora morao negde da napravi kompromis. Negde je pritisak prevelik, negde je opterećenje strukture glave motora dovedeno do ivice, a menjač trpi granično velike sile i sve to neumoljivo vodi ka zamoru materijala. Kao i uvek u životu, sve ima svoje i što bi naš narod rekao: Koliko para - toliko tegle.

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.565zasebnih modela vozila
2.275motora raznih proizvođača
14.080konkretnih automobila