pristup za administratore / moderatore

korisničko ime / e-mail:
lozinka:
   
Korisno?

Pretražite sajt:

Kviz - Koji je tvoj idealni automobil?
U 17 jednostavnih koraka

KORAK 01 OD 17 - KOLIKO TI JE VAŽNA BEZBEDNOST?
Bezbednost automobila se sastoji iz pasivne i aktivne komponente, a može činiti razliku između života i smrti u slučaju saobraćajne nesreće. Na bezbednost direktno ukazuje rezultat tzv. kreš testa, zatim godište, kao i kategorija vozila i njegova masa.

Bezbednost je:
značajna


KORAK 02 OD 17 - KOLIKO TI JE VAŽNA POUZDANOST?
Pouzdanost se najlakše opisuje učestalošću kvarova, mada zavisi i od vrste komponenti na kojima se kvarovi najčešće dešavaju. Nepouzdan automobil može vlasnika koštati velike količine novca, ali i živaca, pogotovo ukoliko ga ostavi na cedilu.

Pouzdanost je:
značajna


KORAK 03 OD 17 - KOLIKO SU TI VAŽNE PERFORMANSE?
Performanse ukazuju na to kako se automobil ponaša u svakodnevnim uslovima, ali i u ekstremnim okolnostima kao što su nagla ubrzanja ili kočenja. Visoke performanse podrazumevaju kratko vreme ubrzavanja od 0 do 100 km/h, kao i visoku maksimalnu brzinu.

Performanse su:
poželjne


KORAK 04 OD 17 - KOLIKO SU TI VAŽNI TROŠKOVI?
Na troškove utiču mnogi parametri, ali se ističu prosečna potrošnja goriva, cene registracije i osiguranja, visina cena rezervnih delova i td. Automobil koji iziskuje visoke troškove održavanja može biti jeftiniji u startu, ali skuplji dugoročno.

Niski troškovi su:
prednost


KORAK 05 OD 17 - KOLIKO VELIKI AUTOMOBIL TI TREBA?
Dimenzije su jedan od ključnih faktora prilikom odabira modela automobila. Automobili malih dimenzija su često praktičniji u gradskoj vožnji, okretniji i ekonomičniji, dok oni veći pružaju viši nivo bezbednosti, komfora, kao i veći prtljažni prostor.

Dimenzije su:
prosečne


KORAK 06 OD 17 - KOLIKI PRTLJAŽNIK TI JE POTREBAN?
Porodični ljudi, ali i oni koji svoj automobil koriste u poslovne svrhe, očekuju od svog vozila velikodušan prtljažni prostor, dok mlađi vozači retko kada o tome previše brinu. Bilo kako bilo, veličina prtljažnika je često usko povezana sa dimenzijama automobila

Prtljažnik je:
prosečan


KORAK 07 OD 17 - DO KOJE CENE DA GLEDAMO?
Nažalost, cena je jedan od ograničavajućih faktora sa kojima se potencijalni kupci suočavaju prilikom izbora automobila. Na nju direktno utiče klasa vozila, brend, starost, opšte stanje, nivo opreme i td. Ono bezvremeno 'koliko para, toliko muzike' važi i ovde.

Cena je do:
 EUR
15000


KORAK 08 OD 17 - KOJE GODIŠTE TE ZANIMA?
Godište automobila ujedno određuje starost modela, a to dalje utiče na nivo bezbednosti, savremenost motora, kao i ponudu opreme. Stariji automobili će biti jeftiniji u startu, ali je velika šansa da će zahtevati veće investicije dugoročno gledano.

Ne stariji od:
. godine
2009


KORAK 09 OD 17 - DO KOJE KUBIKAŽE DA GLEDAMO?
Kubikaža, odnosno radna zapremina motora, u opštem slučaju utiče pozitivno na performanse, a u mnogim slučajevima i na pouzdanost, ali ima negativan uticaj na potrošnju goriva, kao i visinu troškova registracije i redovnog održavanja.

Kubikaža do:
 cm3
2000


KORAK 10 OD 17 - KOLIKO TI JE VAŽNA POTROŠNJA?
Potrošnja goriva direktno utiče na svakodnevne troškove vezane za automobil. Po pravilu, vozila sa dizel motorima imaju znatno nižu prosečnu potrošnju, te se nameću kao logičan izbor za one koji prelaze veliki broj kilometara na godišnjem nivou.

Potrošnja do:
 l/100km
12


KORAK 11 OD 17 - KOJI OBLICI KAROSERIJE TE ZANIMAJU?
Oblik karoserije je nešto što ponajviše utiče na izgled automobila, ali i na njegovu funkcionalnost. Mnogi modeli dolaze u različitim varijantama i oblicima, nudeći izbor ljudima sa različitim željama i potrebama, ali i unoseći raznovrsnost.

Oblik karoserije:KORAK 12 OD 17 - KOLIKO VRATA ŽELIŠ NA SVOM AUTOMOBILU?
Broj vrata je donekle u vezi sa oblikom karoserije, mada su kombinacije brojne i raznovrsne. Veći broj vrata na karoseriji će doprineti praktičnosti, dok će automobili sa manjim brojem vrata delovati sportski.

Broj vrata:2
dvoje
vrata
3
dvoje vrata
+ prtljažnik
4
četvoro
vrata
5
četvoro vrata
+ prtljažnik
KORAK 13 OD 17 - KOJA GORIVA TE ZANIMAJU?
Pogonsko gorivo umnogome utiče na ekonomičnost, ali i osećaj u vožnji. Dok će benzinac teže izlaziti na kraj sa opterećenjem, trošiti više goriva i zahtevati česte promene brzina, dizel će biti bučniji i skuplji za održavanje usled velikog broja dodatnih kvarljivih komponenti.

Pogonsko gorivo:bezolovni
benzin
euro
dizel
tečni
naftni gas
hibridni
pogon
KORAK 14 OD 17 - KAKAV POGON ŽELIŠ?
Izbor pogonskih točkova može potpuno izmeniti osećaj u vožnji, a svakako utiče i na bezbednost. Dok zadnji pogon pruža izvanrednu upravljivost u krivinama i pri većim brzinama, na klizavim podlogama se bolje snalazi prednji, a najbolje pogon na sve točkove.

Pogonski točkovi:Prednji
Zadnji
4 x 4
KORAK 15 OD 17 - KAKAV DOTOK VAZDUHA VOLIŠ?
U današnje vreme sve više automobila se oslanja na turbo punjače kako bi poboljšali performanse i smanjili potrošnju goriva. Ipak, turbine i mehanički komporesori unose dodatni nivo kompleksnosti koji negativno utiče na pouzdanost i dugotrajnost motora.

Dotok vazduha:Atmosferac
Turbo
Bi-Turbo
Kompresor
KORAK 16 OD 17 - KOJI TIP MENJAČA JE ZA TEBE?
Automobili često dolaze u ponudi sa različitim tipovima menjača uparenih sa različitim motorima. I dok će ručni menjač obezbediti potpunu kontrolu, razne varijacije automatskih menjača će pružiti veći komfor uz sve približniju ekonomičnost.

Tip menjača:ručni menjač
automatik
cvt menjač
duplo kvačilo
KORAK 17 OD 17 - BRENDOVI KOJIH ZEMALJA DOLAZE U OBZIR?
Poreklo proizvođača igra veoma važnu ulogu ljudima sa ovih prostora. Stereotipi tipa: Nemci i Japanci su pouzdani, Francuzi udobni, Italijani lepi, Šveđani bezbedni itd. još uvek žive, iako je njihova utemeljenost danas pod velikim znakom pitanja.

Zemlja porekla:   VAŽNA NAPOMENA: Pitanja koja ti nisu važna slobodno preskoči bez označavanja odgovora.
Copyright © 2015 - 2019 automanijak.com - Sva prava zadržana.
Powered by Gama1 Solutions