Demistifikujem: Kako izabrati svoj prvi automobil

autor: AutoManijak datum: 10.09.2022.
$article->title;
Demistifikujem

KAKO IZABRATI SVOJ PRVI AUTOMOBIL


Prvi automobil je kao prva veza. Nemaš pojma šta radiš, nespretan si i grešiš konstantno, pa opet jedva čekaš sledeći dan da sve to isto ponoviš. Stoga, malo je reći kako je izbor prvog automobila važan, to može biti nešto što te kasnije definiše kao vozača, izvor tvog samopouzdanja u vožnji i pelcer za tvoj odnos sa četvorotočkašima u budućnosti. Kako dakle, pitaš se sada ti, da napraviš dobar izbor?

Za početak, ako si ikada izgovorio/la nešto tipa "Samo da je lep!" ili "Važno da je plav!", možeš slobodno da prestaneš da čitaš ove redove i uštediš sebi nešto vremena, a meni protoka podataka na sajtu. Ako, pak, želiš da napraviš mudar izbor u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima - postoji nekoliko aspekata koje bi bilo dobro da sagledaš. Imaj pritom u vidu da taj izbor ne mora i ne treba biti savršen, baš kao što se nećeš venčati sa prvom osobom koju poljubiš. Osim ako si Amiš, ali tada će ionako najviši domet tvoje vozačke karijere biti konjska zaprega. Neka od ograničenja se nameću sama, a najvažnije od svih je snaga motora, koja u ovom trenutku po zakonu Republike Srbije ne sme da premaši 109 konjskih snaga (80kW) za vozače početnike. To je već značajan filter jer eliminiše skoro sve automobile iznad C segmenta (Golf klase). Ujedno, to je i jedna od većih gluposti jer ćeš pre saviti oko bandere neku malu zujalicu lakšu od tone nego duplo teži karavan koji ima desteak "konja" više. Ali, to je što je i zato ti preostaju mikro, gradski i mali porodični automobili da pustiš mašti na volju. Ostale dileme uključuju:

Benzin ili dizel
Diskusija o tome da li kupiti benzinca ili dizela je već uveliko izlizana, mada gledano kroz prizmu početnika, a uzevši trenutnu razliku u ceni po litru ova dva derivata, odgovor deluje nešto jasnije. Iako je dizel prijatniji za vožnju nekome ko je još uvek nesiguran i retko će se ugasiti jer ne zahteva dodavanje gasa prilikom kretanja, tu se njegove prednosti završavaju. Skuplji za održavanje, uz više potencijalno kvarljivih komponenti, dizel neće povratiti razliku u ceni preko potrošnje nekome ko automobil koristi za kratke gradske relacije i generalno prelazi malu kilometražu godišnje. Možda ćeš ga platiti više u startu, ali će zato da ti muze pare kada ti se DPF zapuši, EGR zariba, a dizne stradaju. Želiš dakle benzinca.

Ručni ili automatski menjač
S obzirom da si morao/la da polažeš na ručnom menjaču, negde deluje logično da ti makar prvi automobil ima tri pedale. Kontrolisati vozilo uključuje i rad na menjaču, razumevanje kako on funkcioniše i neka osnovna mehanička empatija zahteva da osetiš šta se dešava kada pritiskaš ili puštaš kvačilo. Lako ćeš se sa toga kasnije prebaciti na automatik, ali suprotno ide teže. Uostalom, u svetlu elektrifikacije možda su ovo poslednje godine kada ćemo imati prilike da menjamo brzine sami. Ako se i pored toga odlučiš za automatik, gledaj da to bude klasični Torque Converter, a ne DSG/DCT ili CVT, kao i da ima čistu i nedvosmislenu servisnu istoriju, da ne bi posle bilo plakanja. Segment i oblik karoserije
Uzevši u obzir da razmatramo samo prva tri automobilska segmenta, kao i da svakako nećeš izabrati karavan da te drugari ne bi ismevali po društvenim mrežama, ostaju nam hečbek i limuzina (sedan, berlina) varijante. Prva je u većini slučajeva bolji izbor kada je u pitanju parkiranje, jer je najčešće kraća i znaš da ti je kraj tamo gde je zadnje staklo. Osim toga možeš odabrati varijantu sa troje vrata koja je često kompaktnija, laganija i dopadljivija. Zadnja vrata dodatno pružaju i veću praktičnost, gde tvoj maleni autić u par poteza, obaranjem sedišta, postaje omanji kombi, onda kada ti je to potrebno. S obzirom da su mikro automobili većinom premali i nebezbedni, a mali porodični često veći (i skuplji) nego što ti treba - biraš hečbek iz B segmenta.

Marka i model
I tako dolazimo do grand finala gde nas sa razlogom očekuju neki od najpopularnijih automobila iz oglasa. Međutim i tu postoje velike razlike, a na tebi je da proceniš šta od toga tebi radi posao. Možeš poći klasičnom i isprobanom VAG rutom i zalepiti se za neki Polo, Ibizu ili Fabiu i to je okej. Platiš malo više, ali znaš šta da očekuješ, delova za njih ima i ne otpadaju u vožnji. Možda pak želiš da daš prednost francuzima ili 'talijanima i dobiješ malo na dizajnu i udobnosti, platiš u startu manje za nekog Clia, Grande Punta ili 207-icu, pa posle plaćaš ostatak na rate kroz neke gremline u elektronici i šta sve ne dok ti tabla svetli kao novogodišnja jelka. Negde između žive Fiesta i Corsa, sigurica izbor mnogih tvojih vršnjaka. Na kraju, postoji još jedna ruta, ona koju bih ti ja predložio, a sastoji se od raznih vozila sa Dalekog Istoka. Više Istoka nego dalekog, jer se skoro svi proizvode u Evropi, a prednjače Honda Jazz, Hyundai i20 (i sestrinska KIA Rio), Toyota Yaris, Mitsubishi Colt (i njegov blizanac Smart ForFour), Suzuki Swift, Mazda 2 i Nissan Micra.



Zaključak
Nije lako pronaći vozilo koje ispunjava sve zahteve i očekivanja kada ti je budžet sastavljen od džeparca i dobre volje bake i deke. Zaključili smo da ti treba neki gradski automobil, benzinac sa ručnim menjačem koji se neće neprekidno kvariti, koji će biti relativno pregledan i okretan, a pritom će ići u skladu sa tvojim godinama. Možeš iskoristiti Virtuelnog Savetnika da, u gomili mogućnosti, odabereš model koji ti odgovara, a zatim obavezno proveri i istoriju svakog konkretnog primerka kojeg uzimaš u obzir i na taj način spreči da te prevare prefrigani prodavci. Lako je popustiti emociji i izabrati neki atraktivan i kul auto, zarad čijeg održavanja ćeš raditi dva posla, ne bi li ti makar prošao na tehničkom. Ipak, ima vremena i predlažem ti da to ostaviš za posle, kada budeš vladao/la vožnjom, a ujedno budeš imao/la neki štek sa strane, rezervisan za održavanje Alfe ili BMW-a. Za početak izaberi nešto na šta ćeš moći da se osloniš i u čemu ćeš sazreti kao vozač. I zapamti - prva ljubav zaborava nema!
Podaci o vozilu - Mitsubishi Colt
~70% zaštite
proizvodnja:
2008. - 2012.
godine
karoserija:
hečbek
5 vrata
dužina:
3940
mm
širina:
1695
mm
visina:
1550
mm
prtljažnik:
220 - 1070
l
rezervoar:
47
l
Podaci o vozilu - Hyundai i20
88% zaštite
proizvodnja:
2008. - 2012.
godine
karoserija:
hečbek
5 vrata
dužina:
3940
mm
širina:
1710
mm
visina:
1490
mm
prtljažnik:
295 - 1060
l
rezervoar:
45
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila