Opasniji nego što izgleda: Alfa Romeo 147 GTA

autor: AutoManijak datum: 04.12.2016.
$article->title;
Opasniji nego što izgleda

ALFA ROMEO 147 GTA


Jedan od mehanizama odbrane koji ovih dana redovno primenjujem, kako bih preživeo promociju prvog Alfa Romeo SUV vozila, jeste prisećanje na sve ono fantastično što nam je ova fabrika kroz prethodne decenije poklonila. Italijanski brend čiji su automobili izazivali emocije gde god da se pojave, uz prepoznatljivo režanje čuvenih atmosferskih motora, sada se i definitivno pridružio konfekcijskoj stazi kojom već uveliko tabanaju mnogi drugi, manje zanimljivi proizvođači. Srećom, na ulicama ima još uvek dosta modela "starog kova", a jedan koji se svakako ističe je ograničena serija 147 GTA.

Poznavaoci će lako uočiti neki od primeraka u prolazu i to po specifičnim otvorima hladnjaka između tradicionalne Alfa-ine maske i farova. Ovu izmenu je fabrika morala da uvede ne bi li dovoljno vazduha dopiralo do omanjeg vulkana ispod haube koji je i zaslužan za ono što GTA predstavlja. Teže je zapaziti sitne razlike u dizajnu branika kao i za nijansu povećanu širinu trapa, neophodnu da ugosti široke gume na felnama od 17 inča, ekskluzivne za ovu varijantu modela 147.



Većina ljudi, ipak, neće razlikovati GTA od običnog 147, bar dok ga isti ne ostavi u oblaku spaljenih guma i uz zvuke grmljavine u kombinaciji sa vulkanskom erupcijom. Busso V6 motor koji pokreće ovo malo čudovište je nekoliko puta u istoriji proglašavan za motor sa najlepšim zvukom na svetu i ja se itekako slažem. Lično bih ga slušao satima radije nego bilo koju klasičnu muziku, mada opet, klasičnu muziku slušam samo dok panično tražim daljinski upravljač da promenim kanal na kome je puštaju.

Varijacije ovog agregata su vladale drumovima Evrope od sredine 70-tih kada ga je inženjer Giuseppe Busso kreirao za model Alfa 6. Od tada se konfiguracija promenila sa SOHC na DOHC, donevši dodatnu bregastu osovinu i još 12 ventila, a kubikaža napredovala od 2.5, preko 3.0, pa sve do zapremine od 3.2 litra, na kome se proizvodnja i završila početkom 2006. godine. Interesantno je spomenuti da je kreator ovog motora preminuo tri dana nakon zaustavljanja proizvodnje njegovog životnog dela. Poslednji primerak Busso V6 je ugrađen upravo u Alfa Romeo 147 GTA.



Ovaj automobil se pojavio 2002. godine prativši nomenklaturu starijeg brata, 156 GTA. To je bio jedini pravi italijanski odgovor na Audi S3, ali na tradicionalan, atmosferski način. S obzirom na visoku cenu i veliku zapreminu motora ne treba da čudi da je proizvedeno samo 5.029 primeraka, od kojih je oko 1.000 imalo poluautomatski selespeed menjač, dok su ostali bili upareni sa klasičnim 6-stepenim ručnim menjačem.

Performanse nisu izostale, te je ovaj 1.3 tone težak trkač ubrzavao od 0 do 100 km/h za samo 6.3 sekunde, nastavljajući skoro linearno sve do omiljenog podeoka na brzinomeru, obeleženog brojem 250. Sve to je praćeno detaljno podešenim ogibljenjem koje omogućava iskorišćenje svakog aduta ovog malenog trkača, pa se može reći da je u pitanju jedan zaista kompletan paket.



Pored svega toga, srećni kupac ovog automobila imao je priliku da uživa i u svim blagodetima komfora i tehnologije koje je Alfa Romeo u tom trenutku nudio. To nije bio ogoljeni trkački automobil koji pravi kompromis izbacujući komponente i opremu, već naprotiv, vozaču je bilo dostupno sve što postoji, uključujući satelitsku navigaciju, ugrađeni GSM telefon, fantastična kožna sedišta i još mnogo, mnooogo toga.



Da ne bude baš sve savršeno, pobrinuli su se poznati problemi ove marke sa početka 2000-tih. Elektonika je umela da se ponaša u najmanju ruku čudno i to onda kada je radila. Trap je trajao koliko i rezervoar goriva, a rezervoar goriva je u gradu trajao 3 sata. Vozači su se žalili na selespeed polu-automatik, kao i na neravnomerno trošenje pneumatika. Da ne spominjemo katastrofalan rezultat 147-ice na kreš-testu gde je zaslužio 2.5 bledunjave zvezdice u veoma udaljenoj galaksiji.



Ali sve to nije bitno, jer u pitanju je mašina koja je u stanju da te dotera do prosjačkog štapa, razvede od žene, otera u grob i sve to dok ne skidaš široki osmeh sa lica. A zar nije upravo to i poenta Gran Tourismo automobila!? Kada na ulici ugledam prvu sponzorušu kako vozi novi Alfa Romeo Stelvio SUV, moje će misli biti okrenute upravo ovim modelima iz "vremena kada je bilo zdravo".
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Alfa Romeo

3.2 Busso V6 HP

radna zapremina:
3179
cm3
konfiguracija:
6 - V poredak
 
broj ventila:
24, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Atmosferac
 
vrsta goriva:
Benzin
 
snaga:
250
ks
obrtni moment:
300
Nm
Podaci o vozilu - Alfa Romeo 147
~50% zaštite
proizvodnja:
2001. - 2004.
godine
karoserija:
hečbek
3 vrata
dužina:
4170
mm
širina:
1729
mm
visina:
1442
mm
prtljažnik:
280 - 1030
l
rezervoar:
60
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

28.07.2017. 23:48, Bojan B

SUV je potreba. Treba opstati u doba kada velika i bitna imena izumiru, a mainstream brendovi sa bledom ponudom opstaju vrlo uspešno. Alfi svakako visi zatvaranje nad glavom već neko vreme, pa se nadam da će ih cela ova ideja spasiti, što mi ne deluje kao izvesno. Kako god bilo, ovaj njihov SUV je ipak daleko logičniji od šizofreničnih modela iz BMW, X6 na primer, gde nije sasvim jasno čemu služi jedan takav automobil, koji se pritom dobro prodaje.

Stariji komentari...Sledećih 10

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila