Okršaj: Duster 1.5 dCi 4x4 vs Qashqai 1.6 dCi 4x4

autor: AutoManijak datum: 01.05.2016.
$article->title;
Okršaj

NISSAN QASHQAI 1.6 DCI VS DACIA DUSTER 1.5 DCI


U pitanju su dva veoma različita automobila, bilo da se radi o brendu, dizajnu, opremi, a cenu i da ne spominjem. Međutim, kada se zagrebe ispod površine, osim do osnovne farbe dolazi se i do zaključka da su oba vozila kompaktni SUV-ovi pokretani Renault-ovim (različitim, doduše) dizel motorima, čija se snaga kod oba automobila prenosi na Nissan-ov 4x4 (All-Mode) pogon. Ovde je reč snaga više upotrebljena kao tehnički pojam, jer neadekvatnih 130 kod Nissan-a i izbio-požar-u-štali-pola-ergele-fali 107 konjskih snaga kod Dacia-e nisu dovoljni da pruže ono što ozbiljni pogon na sve točkove zaslužuje. Ali to je neka druga priča.

Qashqai je značajno bezbedniji i njegovih 5 zvezdica na EuroNCAP-u spram Duster-ovih 3 su nemerljiva prednost koja, uz snagu i razliku u imidžu, podiže Nissan-ov model par stepenika iznad rumunskog protivnika. Kad kažem stepenika, mislim na kamene blokove egipatskih piramida. Takođe, ovaj model je napravio jedan veliki zaokret na Nissan-ovom putu time što je postao jedan od najprodavanijih modela ove fabrike svih vremena, pokazavši da se rizik isplati. Sećam se kada su zvaničnici japanskog proizvođača izjavili, na press konferenciji povodom promocije upravo Qashqai-ja, kako je budućnost automobilske industrije u SUV i Crossover segmentu i da će oni polako odustajati od klasične ponude. To su zapravo i uradili, ubili su modele Primera i Almera kao zečeve, ne uzimajući u obzir koliku publiku su ta kvalitetna vozila imala, a pojavili su se Qashqai, Juke i (po mom mišljenju još uvek nedefinisan, tražim-sebe-između-segmenata) Note. Bez obzira na to šta ja ili bilo ko drugi o tome mislimo, svi ovi modeli su u vrhu lista pouzdanosti nezavisnih istraživačkih agencija i tu nema dileme - dakle Nissan je dobar izbor.



Sa druge strane imamo Dacia-u, koja je izdašnija što se tiče prtljažnog prostora i, što je za ovu klasu veoma bitno, poseduje za nijansu veći klirens. Pa čak, moglo bi se reći, još i liči na džip, bar u odnosu na istočnog rođaka. Ono gde, ipak, Duster pobeđuje je - cena. On je trenutno oko 50% odnosno 4.000 EUR jeftiniji u auto oglasima i time neutrališe mnoge prednosti japanca (ne i bezbednost!). E sad, imidž ovog proizvođača je još uvek poprilično loš, ljudi još uvek pamte praistorijske renault-ove motore sa 40x manje konjskih snaga nego kubnih centimetara u karoseriji od flis papira. Takođe, još uvek nisam prisustvovao sceni gde u kafić ulazi momak i baca na sto ključeve sa logoom rumuskog proizvođača dok devojke, jedna po jedna, gube svest. Ali sve osim imidža se promenilo. Daleko od toga da bih skakao od sreće da vozim Duster-a, posebno zbog ne-toliko-zvezdanog EuroNCAP neba, ali mogao bih da nabrojim bar 10-ak prilika kada bi mi njegova praktičnost i pogon na sva 4 točka dobro došli i poštedeli me muke i stresa. Kad smo već kod muke i stresa: supruga kojoj je dopušteno da ponese jedan kofer više (znači ukupno sedam) na putu za more - neprocenljivo. I sve to po jako niskoj ceni.

Dakle, da rezimiramo, svaki od modela ima svoju ciljnu grupu i prednosti u datoj situaciji, na primer: Teram polutke iz zavičaja - Duster. Parkiram se bahato u ul. Strahinjića Bana jer sam sponzoruša - Qashqai. Provlačim se kroz šiblje i oštro kamenje na Lefkadi - Duster. Ulećem u makazice šleperima u Kanjonu Morače - Qashqai.

Šalu na stranu, da li je ovo klasičan primer onoga "Koliko para - toliko muzike" ili ne, ali ja sam uveren da oba modela imaju svoje tržište i da ih ne treba zaobići prilikom kupovine. Imajte u vidu, ipak, da ova vrsta vozila može lako da se pretvori u glomazan gradski automobil skupih guma i računa u perionici ukoliko ne izaberete pogon na sva četiri točka koji celoj priči daje pravi smisao. U svakom drugom slučaju, savetovao bih vam da zaboravite na SUV/Crossover segment i poštedite sebe visokih troškova, ali i stida dok vas Golf "dvojka" izvlači iz blatnjave njive zabavljajući nasmejanu publiku Donjeg Nedođija.
Podaci o vozilu - Dacia Duster
74% zaštite
proizvodnja:
2010. - 2013.
godine
karoserija:
suv
5 vrata
dužina:
4315
mm
širina:
1821
mm
visina:
1625
mm
prtljažnik:
475 - 1636
l
rezervoar:
50
l
Podaci o vozilu - Nissan Qashqai
~90% zaštite
proizvodnja:
2010. - 2014.
godine
karoserija:
suv
5 vrata
dužina:
4330
mm
širina:
1783
mm
visina:
1606
mm
prtljažnik:
410 - 1513
l
rezervoar:
65
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

27.03.2018. 14:29, Petrovic Vela

kaškaji je vrh vozilo

Stariji komentari...Sledećih 10

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila