Kabriolet sa najvećim prtljažnikom: BMW 325Ci

autor: AutoManijak datum: 19.05.2016.
$article->title;
Zanimljivosti

KABRIOLET SA NAJVEĆIM PRTLJAŽNIKOM


S obzirom da nam se bliže onih par meseci u godini kada nije potpuno besmisleno posedovati kabriolet, odlučio sam malo da istražujem na tu temu. Ne zato što čeznem da mi ptice prazne kloaku po kožnim sedištima svaki put kada parkiram ispod drveta, niti zbog toga da bi lopovi testirali svoj novi nož na mom platnenom krovu... Pa čak me ne uzbuđuje ni tih dodatnih 150kg zbog kojih automobil lošije ubrzava, ali zato bar troši više goriva, u odnosu na kupe varijantu istog modela. Ne, ono što mene zanima je - prtljažnik.

Kao što sama reč kaže u pitanju je prostor u kome prevozimo prtljag, a ja ga nekako uvek imam mnogo. Prtljaga, ne prostora. I kad kažem mnogo, mislim na Argentina-SCG-gol-razlika mnogo. E sad, od kada je sveta i veka kabrioleti i prtljažnici idu zajedno koliko i jagnjetina i nutella. To značajno umanjuje njihovu praktičnu upotrebu i jeste jedan od razloga zbog kojih je njihova popularnost ograničena. Ipak, jedan automobil prkosi tom klišeu i ruga se ostalim pripadnicima svoje vrste sa svojih, neverovatnih, 410 litara prtljažnog prostora. Ta cifra se, naravno, dostiže kada je krov podignut i to pomeranjem poluge koja krovno skladište pridodaje ostatku prtljažnika. To u praksi znači da se možete odvesti na more rasterećeni i bez da birate između kupaćih gaća i kreme za sunčanje, jer možete poneti oboje!



BMW ima dugačku istoriju i veliko iskustvo u proizvodnji automobila sa pokretnim krovom, a konkretan model spada u ikone svoje klase. Odabrao sam restilizovanu verziju sa, u to vreme, modernim 2.5-litarskim benzinskim atmosfercem koji je taman sposoban da se nosi sa preko tone i po metala (od čega skoro 200 kilograma samo krovnog mehanizma). Njegova ergela od 192 rasna pastuva vuče ovaj relativno težak automobil linearno i sa dobrim među-ubrzanjima. To sve, naravno, košta, pa ćete primera radi u Srbiji za registraciju izdvojiti oko 450 EUR, u BiH oko 370 EUR, dok nam se komšije iz Makedonije smeju jer je njima značajnije poskupljenje tek preko 2.500cm3 i njih će ovo koštati ispod 300 EUR.



To govori dosta i o tome u kojoj zemlji je uvoznički lobi najjači, ali to je tema za neki drugi put. Spomenuo bih samo apsurdnost činjenice da registracija za najnoviji 328i (2.0 bi-turbo), sa 245 konjskih snaga, iznosi u Srbiji nešto preko 270 EUR. Jedini motor ispod 2 litra zapremine koji se nudio u 318Ci je neadekvatan za ovu vrstu vozila, dok je 320Ci sa motorom od 2.2 litre ista registraciona kategorija uz 22 konjske snage manje. Zaključujem dakle da svako ko želi da uživa u vožnji, dok se pramenovi kose njegove lepše polovine vijore sve do zadnjeg spojlera, ne treba da uzima u obzir četvoro-cilindrične motore. Takođe, dizele u ponudi treba izbegavati, s obzirom da se pramenovi kose više dižu na glavi nego što se vijore u zaustavnoj traci dok čekate šlep službu zbog sveže skuvane turbine u ulju. Ako je ipak dizel to što želite, preporuka je 6-cilindrični trolitarski agregat koji je dosta rasterećeniji i u praksi se pokazao pouzdanijim.



Od poznatih problema sa ovim, inače izuzetno pouzdanim, automobilom vredi izdvojiti silen blokove i viljuške na prednjem sistemu vešanja, kao i opruge zadnjih amortizera. To su komponente koje svakako treba proveriti prilikom kupovine polovnog BMW-a E46. Još jedan problem koji prati BMW modele iz tog perioda predstavlja i skupljanje vode u prostoru između motora i kabine zbog loše rešenog odvoda koji se često zapuši lišćem i drugim nečistoćama. To kasnije može da ugrozi delove koji su smešteni u poplavljenoj komori, od čega je najosetljiviji svakako ECU.

Osim svega rečenog, moram da se osvrnem i na činjenicu da je u pitanju jedan pravi predstavnik svoje porodice, automobil koji se odlično vozi i pruža performanse kakve se od njega i očekuju, dok ujedno nudi sve prednosti premium kabrioleta za maskimalno uživanje u ono malo sunčanih dana koje ne provodimo na poslu. Nije retkost da vozači često reprogramiraju svoje ključeve i kompjuter u vozilu kako bi daljinski otvarali i zatvarali krov. Krovu je potrebno oko 20 sekundi da se automatski spusti i sakrije iza poklopca, otkrivajući luksuzni enterijer. To je, doduše, tačno 20 sekudni duže nego što treba onda kada iz kafića posmatrate jato ptica koje sleću na grane iznad vašeg ljubimca. Recimo samo da je epilog takve scene često malo manje luksuzan enterijer nego što je to bio pre tog nemilog događaja.



Da zaključimo, BMW E46 je jedan od automobila čije je ime u istoriji zagarantovano, a konkretna kabriolet verzija je tradicionalno dobro rešena i odmerena. Sa početnom cenom od nešto preko 6.000 EUR on nas mami da, bar na tren, poslušamo srce umesto uma i pružimo sebi jedno dobro sunčanje na samom putu do mora. To more vas pritom može ispasti i jeftinije nego što ste planirali, samo ukoliko iskoristite nadprosečan prtljažnik i pređete granicu sa dva drugara sa Bliskog istoka više nego kada ste odlazili.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
radna zapremina:
2494
cm3
konfiguracija:
6 - Linijski
 
broj ventila:
24, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Atmosferac
 
vrsta goriva:
Benzin
 
snaga:
192
ks
obrtni moment:
245
Nm
Podaci o vozilu - BMW Serija 3
~70% zaštite
proizvodnja:
2001. - 2005.
godine
karoserija:
kabriolet
2 vrata
dužina:
4488
mm
širina:
1757
mm
visina:
1372
mm
prtljažnik:
300 - 410
l
rezervoar:
63
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila