Opasniji nego što izgleda: Citroen C4 Coupe VTS

autor: AutoManijak datum: 22.09.2016.
$article->title;
Opasniji nego što izgleda

CITROEN C4 COUPE VTS


Iz Citroen-ove radionice mašte neretko su na ulicu izlazili neki od najneobičnijih automobila na svetu. Setimo se samo "Spačeka", "Ajkule", ali i CX-a i XM-a. Uz svaki novi model Citroen nas je častio brdom inovativnih, do tada neviđenih, rešenja od kojih su mnoga zatim zaživela i kod drugih proizvođača. Pored toga nas je nesebično čašćavao i gomilom kvarova, pre svega na elektrici i hidraulici, te je onoj narodnoj "Čaša meda ište čašu žuči" dao potpuno novi smisao.

U duhu tradicije smo 2004. godine prisustvovali promociji još jednog, u najmanju ruku neobičnog, četvorotočkaša iz francuske porodice. U konkretnom slučaju je novi model, pod nazivom C4, imao zadatak da ponovi uspeh slavnog "Spačeka", te je iz profila pomalo i podsećao na njega. Ipak, novi model nije imao karoseriju od flis papira i gume tanje od onih na kolicima za beton, već je bio jedan od prvih u segmentu malih porodičnih automobila da se okiti sa svih 5 EuroNCAP zvezdica. A onda je objavljena i Coupe varijanta, čiju reklamu mnogi još uvek pamte.



Iako vozači među dugmićima i prekidačima po volanu i centralnoj konzoli ni dan danas nisu pronašli ono koje bi C4 Coupe pokrenulo da igra kao u reklami može se reći da je ovaj model doživeo uspeh na Starom Kontinentu pružajući na taj način preko potrebnu injekciju adrenalina posrnulom proizvođaču iz Pariza. A kada smo kod dugmića vredi spomenuti da njih svuda po volanu ima na pretek, tako da su dizajneri jedva pronašli mesto za znak. Ono što ovaj automobil izdvaja jeste moderno rešen centralni deo upravljača koji se ne rotira zajedno sa obručem. Ovo omogućava vozaču da pronađe bilo koje od 384 dugmića bez obzira na položaj volana. Uz to, C4 je prvi automobil koji ima specijalno oblikovan vozačev vazdušni jastuk, s obzirom da se uvek otvara na isti način, odnosno pod istim uglom.



Od ostalih neobičnih rešenja bih istakao i polu-providni brzinomer na sredini komandne table koji osnovne informacije čini podjednako vidljivim u svim uslovima osvetljenja. Zavisno od nivoa opreme, tu su i neka svojevremeno veoma moderna rešenja kao na primer aktivni prednji farovi koji prate krivine ispred vozila, upozorenje za napuštanje trake, pa čak i dozeri za miris integrisani u ventilaciju.



Citroen je u ponudi imao više benzinskih i dizel agregata, ali onaj koji se svakako isticao je bio VTS, nuđen iskjučivo u Coupe varijanti. Od običnog C4 se vizuelno razlikovao isključivo po krovnom spojleru i završnici centralne konzole od brušenog aluminijuma. Ono što je ipak činilo pravu razliku nalazilo se ispod haube: Peugeot-ov 2-litarski atmosferski motor od 177 konjskih snaga i 202 Njutn-metara obrtnog momenta. To možda ne zvuči tako puno, ali je sasvim dovoljno da naizgled bezopasni C4 Coupe "udari stotku" za tek nešto preko 8 sekundi i zaleti se sve do više-nego-dovoljnih 227 kilometara na čas. Proizvođač je svojevremeno deklarisao prosečnu potrošnju od 8.4 litara benzina na 100 pređenih kilometara i gle čuda: vozači to potvrđuju! Retko se dešava da realna potrošnja odgovara deklarisanoj i zato Citroen-u veliki plus za iskrenost.



Isti PSA motor zapremine 1.997 cm3 pokreće i neke od sportskih verzija bratskog Peugeot-a kao što su 206 RC i 307 Féline i pokazao se poprilično pouzdanim posle svih ovih godina. Tome doprinosi i činjenica da se radi o atmosferskom agregatu koji skoro sve delove deli sa verzijom od 136 "konja", a koja se ugrađivala u više desetina različitih automobila, uključujući i VTR varijantu ovoga o kome danas pričamo. Ipak, snažniji motor primenjuje VVT tehnologiju (promenljivo vreme otvaranja / zatvaranja ventila) što mu, uz fina podešavanja ECU-a, omogućava da dostigne zavidne performanse.



Takve performanse zahtevaju pre svega sigurno ležanje na putu, te je VTS isporučivan sa tvrđe podešenim ogibljenjem, kako bi se umanjilo njihanje kabine u krivinama svojstveno Citroen-ovim vozilima. Time je C4 prestigao bratski 307 i pokazao se kompetentnijim barem što se tiče krivudavih puteva. To je, naravno, negativno uticalo na udobnost, ali ovaj automobil je ima više nego dovoljno, tako da to nije bio težak kompromis za napraviti. Ono čega ipak nema dovoljno su stepeni prenosa. Snažni motor vapi za šestom brzinom, ali ona je dolazila isključivo uz 2.0 HDi izvedbu. Šteta, to je sve što mogu da kažem.



Citroen je godinama vredno sticao reputaciju proizvođača futurističkih vozila kojima su žice izolovane biorazgradivom folijom tanjom od farbe na Yugo-u i kojima rezervoari hidrauličnog ogibljenja (bombe) cure na svako crveno slovo, ostavljajući pritom auto bez kočnica. Ipak, C4 je primer da se lavina pogrešnih poteza može zaustaviti, uz očuvanje inovativnosti. S obzirom na zanimljiv dizajn, očigledno nastao tako što je dizajneru ponestalo papira dok je spuštao liniju krova, odličan odnos upravljivosti, ležanja na putu i udobnosti, kao i bogatu opremu koju nudi, ovaj automobil zaista otvara puno mogućnosti. Zato je Petar Petrović Njegoš, u svojim memoarima posvećenim Citroen-u C4 Coupe VTS, lepo napisao: "Čaša meda ište još jednu čašu meda".
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Peugeot / Citroen

2.0 EW10 J4 S

radna zapremina:
1997
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
16, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Atmosferac
 
vrsta goriva:
Benzin
 
snaga:
177
ks
obrtni moment:
202
Nm
Podaci o vozilu - Citroen C4
~90% zaštite
proizvodnja:
2004. - 2008.
godine
karoserija:
kupe
3 vrata
dužina:
4270
mm
širina:
1769
mm
visina:
1460
mm
prtljažnik:
350
l
rezervoar:
60
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila