Utisci: Vraćanje kilometraže

autor: CarVertical datum: 17.03.2020.
$article->title;
Utisci

VRAĆANJE KILOMETRAŽE


Kada je reč o kupovini polovnog automobila, to je obično komplikovan process. Većina vozača traži najbolju pogodbu. Idealan automobil je onaj koji ima povoljnu cenu, i koji je nov onoliko koliko je to moguće. Opšte stanje automobila se obično procenjuje po kilometraži. Ali se to često zaboravi, ili zanemari. Ako je kilometražom manipulisano, to može dovesti do toga da kupac potroši mnogo više novca od stvarne vrednosti samog automobila.

Zašto je važno da proverite kilometražu pre kupovine automobila?


Svaki proizvedeni automobil ima ugrađen brojač kilometara koje je određeni automobil ukupno prešao. Očitavanje brojača odražava istrošenost svakog automobila. Ipak, kilometražom se često manipuliše, što dovodi do nepredviđenih troškova. U samo nekoliko sekundi, vaš automobil se od sjajne pogodbe može pretvoriti u finansijsku katastrofu. Na primer, automobil kome je vraćeno 150 000 kilometara na brojaču se može ponašati nepredviđeno i biti preskup za održavanje. Takav automobil je nepoželjan i teško bi ga bilo ponovo prodati.Metodologija istraživanja


CarVertical, kompanija koja proverava istoriju automobila pomoću broja šasije (VIN), je sprovela istraživanje sa ciljem da sazna kojim automobilima se najčešće vraća kilometraža. Podaci su prikupljeni iz carVertikalove sopstvene obimne baze podataka. Lista je pokazala procenat po modelima svih analiziranih modela automobila nad kojima je vršena manipulacija sa kilometražom..

U poslednjih 12 meseci (oktobar 2019./ Oktobar 2020.), analizirano je više od pola miliona izveštaja. CarVertical je prikupljao podatke sa različitih tržišta širom sveta, uključujući: Poljsku, Rumuniju, Mađarsku, Francusku, Sloveniju, Slovačku, Češku, Letoniju, Bugarsku, Ukrajinu, Srbiju, Nemačku, Hrvatsku, Rusiju I Sjedinjene Američke Države.

TOP 15 modela automobila kojima je vraćana kilometraža


Ovo je lista modela automobila kojima je najčešće vraćana kilometraža. Kupci polovnih automobile treba da provere kilometražu onlajn pre nego što izvrše transakciju. Sledeći rezultati nam govore da se nemački automobili nalaze među vozilima kojima se najčešće vrši manipulacija sa kilometražom. Još jedno zanimljivo zapažanje se odnosi na klasifikaciju automobila. Automobilima iz Premium klase se mnogo češće vraća kilometraža u odnosu na automobile iz ekonomske klase. Luksuzni BMW automobili iz serije 7 i X5 su oni koji su najpodložniji manipulaciji kilometražom od strane beskrupuloznih dilera. Kupci luksuznih automobila mogu biti pogođeni velikim finansijskim problemima ukoliko je automobil koji su kupili bio žrtva prevare sa kilometražom.

Komparativni prikaz po godini proizvodnje modela automobila kojima je vraćana kilometraža


Jedan od ključnih faktora koji se odnosi na kilometražu automobila su godine. Vraćanje kilometraže se ćešće vrši na starijim automobilima. Studija je pokazala da su Premium vozila kojima je najviše vraćana kilometraža stariji od automobila iz ekonomske klase. Kao što podaci pokazuju, stariji automobili iz Premium klase su najpodložniji prevari sa kilometražom. Najpopularnijim BMW automobilima se kilometraža vraća kada su stari između 10 i 15 godina. Modeli Mercedes-Benz E klase iz 2002-2004 godine se često suočavaju sa vraćanjem brojača kilometraže. To je stari izbor za prevarante koji se bave prodajom automobila.

Automobili iz ekonomske klase kojima se vraća kilometraža su neznatno mlađi. Podaci za Volkswagen Pasat, Škodu Superb i Škodu Oktaviju pokazuju da se ovim modelima kilometraža vraća najčešće tokom prve decenije na putu.

Komparativni prikaz modela automobila kojima je vraćana kilometraža po vrsti goriva


Dizel vozila su dizajnirana da mogu da pređu velike udaljenosti, što vodi većoj razmeri manipulacije kilometražom. Veoma je uobičajeno videti vozilo koje je uvezeno iz Zapadne Evrope nakon što pređe 500.000 kilometara. Kada se brojač kilometraže podesi na manju cifru, vrednost ovih automobila se drastično poveća. Podaci koji prikazuju manipulaciju kilometražom po vrsti goriva odražavaju specifičnu selekciju automobila iz Centralne i Istočne Evrope. Vozači iz zapadnih zemalja prodaju vozila sa velikom kilometražom i skupim održavanjem. Automobili sa lažnom kilometražom na brojaču obično završavaju u zemljama na istoku Evrope.

Neki automobili, kao što su Audi A6, Volkswagen Touareg i Mercedes-Benz E klasa su skoro svi dizelaši. Postoji samo mali procenat modela koji su benzinci. Ogromna razlika u vrstama goriva znači da automobili sa motorom na benzin imaju manji rizik od manipulacije kilometražom.

Komparativni prikaz slučajeva po zemljama


Prevare sa kilometražom se najčešće dešavaju u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Zemlje koje su više na zapadu, imaju manje problema sa lažnim brojkama na brojaču kilometraže. Najveći problemi sa vidljivom manipulacijom na brojaču se mogu videti na tržištima gde se uvoze polovni automobili iz Zapadne Evrope. Svaki deseti automobil u Rumuniji I Letoniji se verovatno susreo sa vraćanjem kilometraže.

Zaključak


Prevare sa kilometražom nepovoljno utiču na tržište automobila, jer stotine hiljada automobila svake godine ima previsoku cenu. To znači da su kupci polovnih vozila prevareni tako da potroše previše novca na automobile koje kupuju, a novac obično završi na crnom tržištu.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
radna zapremina:
2993
cm3
konfiguracija:
6 - Linijski
 
broj ventila:
24, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Turbo
 
vrsta goriva:
Dizel
 
snaga:
245
ks
obrtni moment:
520
Nm
Podaci o vozilu - BMW Serija 7
nije testirano
proizvodnja:
2008. - 2012.
godine
karoserija:
limuzina
4 vrata
dužina:
5072
mm
širina:
1902
mm
visina:
1479
mm
prtljažnik:
500
l
rezervoar:
80
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilacaNAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.565zasebnih modela vozila
2.275motora raznih proizvođača
14.080konkretnih automobila