Novosti: Vreme je da ga merimo

autor: AutoManijak datum: 20.12.2021.
$article->title;
Novosti

VREME JE DA GA MERIMO


Da se ne lažemo, veličina je itekako bitna. Ko god tvrdi drugačije rizikuje da pomislimo kako mu nije odgovarajuće veličine. Doduše, odgovarajuće ne znači apriori veliko, štaviše - često znači malo, pa čak i minijaturno.

Na Autobahn-u, gde drumska krstarica od pet i kusur metara jezdi i vlada, maleni gradski autić ispušta dušu i nesigurno se strese svaki put kada se mimoiđe s kamionom ili autobusom. Pa opet, takav mališan se kao zvrk snalazi po zagušenim gradskim ulicama i tesnim parkinzima, dok nezgrapna limuzina otežano manevriše, onemogućena da iskoristi barem delić svoje snage i potencijala.

Slično tome, neki široki kupe na niskoprofilnim gumama će prosto gutati krivine kroz kanjon, ležeći na putu kao da ide po šinama, bez bojazni da će ga zakoni fizike oduvati preko bankine. Za to vreme će visoki terenac sa ozbiljnijim klirensom biti prinuđen da poštuje ograničenje brzine, dok njegovi putinci uživaju u morskoj bolesti prouzrokovanoj njihanjem kabine. Promenite scenografiju u neasflatirani put do zabačene plaže nekog Grčkog ostrva i sreća se tako lako okreće. Ovo nisu neke iskonske mudrosti koje sam pokupio na duhovnnom proputovanju Nepalom, već zdravorazumski zaključci do kojih većina ljudi dođe vremenom, makar intuitivno. Međutim, ono što je malo ko u stanju da učini je da vizuelizuje razlike između konkretnih automobila samo na osnovu podataka o dimenzijama i tipu karoserije. Lično sam prevrnuo internet na naličje tražeći alat koji bi mi pružio tako nešto, a kako ga nisam našao odlučio sam se na jedini logičan korak - mi u AutoManijaku ćemo ga napraviti sami.

Dobro sad, daleko je lakše bilo odlučiti nego sprovesti sve to u delo, što ujedno i objašnjava zašto ništa slično nikada do tada nije urađeno. Ipak, nakon par meseci osmišljavanja i nešto više od godinu dana angažmana celog tima na ovom projektu - Automanijak poređenje automobila je bogatije za prikaz silueta i naš portal je prvi u svetu koji je ponudio tako nešto. "Dosta hvalisanja i marketinga, da čujemo šta nama to uopšte znači", kažete sada vi. Pa, da pređemo na stvar!

Ideja iza poređenja silueta

Zamisao je da dva automobila, kojima su vidljive isključivo spoljne ivice, odnosno konture, stoje parkirani jedan pored drugog, tako da im prednji točkovi dodiruju tlo u istoj tački. Siluete su različitih boja kako bi bilo lakše uočiti razlike, a proporcije su, logično, jedan prema jedan. Same siluete predstavljaju realan prikaz specifičnih varijanti modela, uz relativno visok nivo detalja kako bi svaka razlika što više došla do izražaja. Ipak, treba imati u vidu da u realnom svetu mogu postojati blage do umerene razlike, zavisno od godišta vozila (redizajn), nivoa opreme (krovne šine, kuka, spoljni rezervni točak), kao i konkretne verzije (spojleri, spušteno ogibljenje, usisnici za vazduh).



Veličina

Najjednostavnije je primetiti razliku u dužini, dimenzije izražene u milimetrima ovde dobijaju svoj smisao i lako je uočiti koji je automobil i koliko veći od drugog. Ipak, treba voditi računa o prednjem prepustu, jer činjenica da se jedno vozilo završava pre drugog u zadnjem delu, ne znači automatski i da je kraće. Visina je druga stvar na koju treba obratiti pažnju jer, iako sa visinom najčešće dolazi izdašniji prostor za glavu i noge putnika, ona loše utiče na stabilnost i ekonomičnost. U dvodimenzionalnoj projekciji silueta nedostaje prikaz širine, mada ona ima tendenciju da manje ili više prati dve gorepomenute veličine.
Opel Vectra C vs Opel Vectra C StationWagon

Oblik

Što se samog izgleda siluete tiče, on pruža pravo bogatstvo informacija, počevši od ukupne zapremine unutrašnjeg prostora, preko uglova i aerodinamike, pa sve do detalja kao što su visina utovara prtljažnika. Dva vozila mogu biti slične dužine i međuosovinskog rastojanja, pa opet mogu biti drastično različiti po pitanju prostora za putnike i prtljag. Još jedna stavka koja se iz mog iskustva pokazala značajnom je opšta preglednost, a oštro oko je može proceniti na osnovu površine pod prozorima i oblika zadnjeg dela vozila.
Ford Mondeo vs Hyundai ix55

Prečnik točkova

Kada su točkovi u pitanju nezahvalno je generalizovati, mada ima nekoliko stvari oko kojih postoji opšti konsenzus. Za početak veći točkovi u načelu pružaju bolju stabilnost vozila iako po cenu nešto veće potrošnje goriva i slabijeg ubrzanja. Dalje, točkovi većeg prečnika će olakšati pentranje na trotoar i sa manje frke će preći preko neravnina, uključujući udarne rupe i ležeće policajce, ali će zato negativno uticati na radijus okreta vozila. Na kraju, što veći točkovi - to veća maksimalna nosivost vozila, međutim sa svakim dodatnim inčem cena guma raste drastično.
Renault Scenic I vs Renault Scenic IV

Klirens, međuosovinsko rastojanje i prepusti

Za one kojima su terenske sposobnosti važne ovo su osnovni parametri, ali isključivo posmatrani zajedno daju pravu sliku. Uopšteno gledano, vozila sa visokim klirensom (najmanjim rastojanjem karoserije od tla), malim međuosovinskim rastojanjem i kratkim prepustima su idealni za negostoljubive terene. Takva vozila će lako opkoračiti kamen koji štrči, savladati veliki prilazni i odlazni ugao, kao i izbeći situaciju u kojoj bi se "nasadili" na vrh prepreke nezgodnog prelomnog ugla. Cena koju za to plaćaju je težište postavljeno više, što uz točkove raspoređene blizu čini stabilnost i ležanje na putu značajno lošijim. Najčešće u kompletu dolazi i kompromitovana aerodinamika koja se dalje negativno odražava na potrošnju goriva i maksimalnu brzinu. Dodatno, međuosovinsko rastojanje je jedan od osnovnih garanta udobnosti, te je kvalitet vožnje kod automobila sa blisko postavljenim osovinama često narušen.
Jaguar XJ vs Lada Niva Sada, kad sve ovo znate, ostaje vam samo da se igrate i odmeravate najrazličitije automobile u nedogled. Uporedite svoj trenutni auto sa potencijalnim zamenama o kojima maštate. Saznajte koliko je karavan verzija zaista veća od obične i da li im se uopšte razlikuje međuosovinsko rastojanje. Pogledajte koliko su krosoveri zapravo izdignuti od zemlje u odnosu na obične gradske automobile na kojima su zasnovani, a od kojih su značajno skuplji. I na kraju, ali ne i najmanje bitno, ne zaboravite da vadite mast bratu, kumu, komšiji i svima drugima za tih par centimetara više.

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

12.10.2023. 19:57, Kiza

Hvala za ovako dobro poredjenje

16.04.2023. 18:47, Ивица Костић

Права ствар....пун погодак

28.10.2022. 20:48, Dekorativni Kamen Pirot

Odlicno!

15.10.2022. 11:06, Aleksandar Kapunac

Ljudi, svaka čast za ovu opciju. Baš pomaže kod poređenja veličine 2 automobila, ja evo već pola sata upoređujem razne parove automobila. Veliki pozdrav!

Stariji komentari...Sledećih 10

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila