Najveća autonomija: Insignia 2.0 CDTI EcoFLEX

autor: AutoManijak datum: 04.05.2016.
$article->title;
Zanimljivosti

OPEL INSIGNIA 2.0 CDTI ECOFLEX


Autonomija... Ne preterano popularna reč na ovim prostorima. Mada nama, koji svake godine potrpamo decu, 7 kofera, kese u kojima ni sami ne znamo šta ima, po jednu koficu sa plastičnim priborom za plažu po detetu i uputimo se prema dalekoj Gevgeliji, autonomija igra veliku ulogu. Da se razumemo, do bratske Gevgelije će sa jednim rezervoarom stići i osrednji benzinac, ali tek tada počinje pravi junački pohod.

Cene goriva su u poslednje vreme značajno pale, pa smo se i mi, obični smrtnici, osmelili da planiramo putovanje dalje od Paralije ili Pefkohorija. Ali, avaj, iako je grčkih 96 centi za litar dizela malo, makedonskih 43 je još mnogo mnooogo manje! Zato ja želim da se natankam na Gevgeliji, vozam po sunčanoj Grčkoj 10 dana uzduž i popreko i prvi put pomislim na benzinsku stanicu po ponovnom ulasku u Makedoniju. Stoga, koji automobil biram? Tako je, ovaj iz naslova - OPEL Insignia 2.0 CDTI EcoFLEX. Bitno je naglasiti da je Insignia imala svojih problema, pre svega sa elektronikom, ali re-dizajn iz 2013. godine je eleminisao veliki broj istih, pa je dobro ciljati upravo ove modele.

Dobro, 2.187 kilometara sa jednim rezervoarom ne zvuči previše realno i da se razumemo - nije. Osim ako planirate da sve te kilometre napravite u vazdušnom tunelu na valjcima, prikačeni na lap top agencije za testiranje prosečne potrošnje, što baš i ne zvuči kao moj idealno proveden letnji odmor. Mada, ako će čike i tete iz agencije da se bave mojom decom...



Ali svejedno, ukoliko postignete fabrički deklarisanu prosečnu potrošnju od 3.7 litara na 100 kilometara, čak i tada ćete razvući rezervoar od 70 litara na neverovatnih 1.900 kilometara. To u praksi znači da ne morate birati između Lefkade i Pefkohorija, već možete imati oba i to bez posete nekoj grčkoj benzinskoj stanici na kojoj se krste kada izvadite platnu karticu kao da ste pokušali da platite čarobnim pasuljem.

Sam motor koji pokreće ovu štedljivu drumsku krstaricu je pomalo kontroverzan. Ne zbog svog, nespornog, kvaliteta, već kako to i u politici biva - zbog porekla. Opel tvrdi da je to njihov, odnosno General Motors agregat, ali istina je zapravo da je u pitanju FIAT-ov MultiJet iz vremena kada su ove dve firme bile u srećnom braku. Srećnom u smislu da se nisu gađali tanjirima, bar ne posle svake večere. Bilo kako bilo, pored svih eventualnih promena koje je GM napravio na motoru, to je i dalje poznati agregat koji je lako i relativno jeftino održavati i ja se usuđujem da ga preporučim.

Da sumiramo, ukoliko uspete da se provozate po Grčkoj bez pit-stopa i tankate se isključivo u Makedoniji, uštedećete oko 30 eur za gorivo i oko 50 eur za gluposti koje će, dok vi bezazleno zviždućete u wc-u, vaša žena kupiti deci u pripadajućoj radnji privatne nikad-čuo pumpe koju drži Čika Jorgos na pola puta između Janjine i Igumenice.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
FIAT / General Motors

2.0 mJet 120

radna zapremina:
1956
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
16, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Turbo
 
vrsta goriva:
Dizel
 
snaga:
120
ks
obrtni moment:
300
Nm
Podaci o vozilu - Opel Insignia
94% zaštite
proizvodnja:
2013. - 2017.
godine
karoserija:
limuzina
4 vrata
dužina:
4842
mm
širina:
1858
mm
visina:
1484
mm
prtljažnik:
500 - 1015
l
rezervoar:
70
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila