Utisci: Najpopularniji tipovi vozila u Srbiji

autor: CarVertical datum: 18.08.2023.
$article->title;
Utisci

NAJPOPULARNIJI TIPOVI VOZILA U SRBIJI


Različiti tipovi karoserija automobila odražavaju različite potrebe. Neki vozači preferiraju male hečbek automobile, dok drugi biraju prostranije opcije poput karavana ili SUV vozila. Istraživanje sprovedeno u Srbiji od strane automobilske kompanije carVertical otkriva da Srbi preferiraju hečbek automobile u odnosu na druge tipove karoserija vozila.Udeo SUV vozila raste
Hečbek je najpopularniji tip karoserije automobila u Srbiji (čini 37,4% svih provera istorije vozila koje je carVertical obavio u 2023. godini), što je pad u odnosu na 37,5% u 2022. godini.

Popularnost SUV vozila je porasla sa 13,1% prošle godine na 19,4% ove godine, postajući drugi najpopularniji tip karoserije automobila.

Iako su karavani treći najpopularniji tip karoserije u Srbiji, njihov udeo je opao sa 21,7% u 2022. na 17,4% u 2023. godini.

"Gotovo svaka peta provera istorije vozila u Srbiji odnosila se na SUV ove godine. To je globalni trend: karavani i limuzine postaju manje popularni, dok popularnost SUV i MPV vozila raste", kaže Matas Buzelis, automobilski stručnjak iz carVertical-a.

Limuzine su zabilježile najveći pad: sa 23,9% na 16,6%
"Možda je glavni razlog zašto vozači napuštaju limuzine to što nisu praktične za gradske vozače. Veći automobili sa malim prtljažnikom nisu nešto što ljudi žele za svakodnevnu upotrebu. Karavani takođe postaju manje popularni u Srbiji i drugim evropskim tržištima", objašnjava Buzelis.

Prema Buzelisu, nije važno koji tip automobila kupci odaberu sve dok ne preskoče korake u procesu kupovine, uključujući obavljanje test vožnje, proveru fizičkog stanja u radionici i izvršavanje provere istorije vozila. Izveštaji o istoriji otkrivaju zabeležene štete na vozilu i manipulaciju kilometražom, pomažući u filtriranju loših izbora pre nego što ulože vreme i novac u fizičke preglede i test vožnje.

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilacaNAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.565zasebnih modela vozila
2.275motora raznih proizvođača
14.080konkretnih automobila