Popularni dizel motori: Renault 1.5 K9K dCi 90

autor: AutoManijak datum: 07.05.2016.
$article->title;
Popularni motori

RENAULT 1.5 K9K DCI 90


Kada sam odlučio da pišem o ovom motoru vrlo brzo mi je postalo jasno da bih lako mogao napisati dva odvojena članka. A već nakon prvih nekoliko redova bilo je još jasnije da su dva članka neminovnost, a ne mogućnost. Zato sada uživajte jer dobijate dva članka po ceni jednog (2 x 0 = 0).

Pre izvesnog vremena sam posetio salon Mercedesa, ne da bih kupio neki - nažalost ne mogu da ga priuštim jer niste dovoljno kliktali na Google reklame (kako uopšte zaspite mirno noću?!), već da bih uživo proverio informaciju iz domena naučne fantastike. Dakle, ispod haube A klase i B klase u 160 i 180 CDI varijantama nalazi se Renaultov 1.5 dCi, u narodu poznatiji kao hranilac i školovatelj dece vozača šlep službi.



Dobro, ruku na srce, taj motor se usavršavao poslednjih 15ak godina, sazrevao je i neki od mnogobrojnih problema su otklonjeni. Svoj potpis na dokumentaciji je, pored francuskog Renaulta, stavio i japanski Nissan, u čijim vozilima je takođe u upotrebi. To je, između ostalog, jedan od razloga zbog kojih je opstao nakon predstavljanja 1.6 i 2.0 varijanti, što se, srećom svih nas i, ujedno, nesrećom AMSS-a, ne može reći i za varijantu od 1.870 kubika. Drugi bitan razlog je nestvarno niska potrošnja koju agregati iz 1.5 dCi porodice postižu, a samim tim i emisija gasova koja je jedna od vodećih smernica u današnje vreme. Otud blještavo-zelena eco2 nalepnica na nekim od Renault vozila koje pokreće upravo motor o kome danas govorimo. Motor koji sam sa nevericom posmatrao ispod haube Mercedesa A160 CDI u osnovnoj opremi za koji su mi u salonu tražili nešto ispod 25.000 EUR. To bi možda bilo u redu u nekom paralelnom univerzumu u kome se za taj novac ne može kupiti 2 (i slovima DVE) Dacie Logan MCV sa istim tim motorom i to u najvišoj opremi.

Ja donekle razumem odluku rukovodstva Mercedesa. Neko im je iz vrha poručio da ne troše resurse na projektovanje novih dizel motora malih zapremina koji će pratiti EURO regulative do besvesti. Ionako se to postiže ugradnjom desetina ad-hoc rešenja, kao što su EGR i DPF, koja, kasnije, nažalost zažive. I kao takva pronalaze put do noćnih mora prosečnog vlasnika polovnog dizela uvezenog iz EU onda kada tamo više nije bio "dovoljno čist". Ali u tome i jeste osnovni problem: Da se Mercedes držao onoga u čemu je zaista dobar, ne bi ni razmišljali o dizel motorima manjim od 2.2 litre, kao što Dacia (još uvek) ne razmišlja da predstavi neku premijum limuzinu iz Rumunije.



Nekoliko dana pre te famozne posete Mercedesovom salonu svratio sam do salona Dacie da pogledam novi Logan karavan. Ne zato što sam planirao da ga pazarim, već zato što sam želeo da vidim uživo automobil C segmenta sa prtljažnikom od 575 litara i deklarisanom prosečnom potrošnjom od 3.8 litara/100km. Pričao sam sa prodavcem koji me je upoznao sa novom verzijom dCi motora, toliko unapređenom da je čak i Mercedes ugrađuje u svoje modele. Letimično sam bacio pogled na njegov radni sto u potrazi za sušenim pečurkama ili nekom drugom psihoaktivnom supstancom, ali čovek je sasvim prisebno nastavio o tehničkim detaljima i trudu koji je Renault uložio da popravi imidž svog najpopularnijeg agregata nesrećne prošlosti.



Kako bi postigli EURO5 standard u Renaultu su sistem ubrizgavanja promenili sa Delphija na Bosch, a ujedno su emisije gasova spustili na samo 99 g/km. Motor je manje više zadržao svoju jednostavnost, ali je veliki broj problema eliminisan i sve je pažljivo revidirano. 90 konjskih snaga uz samo 200 Nm obrtnog momenta, nije preterano obećavalo, ali u automobilu jedva nešto težem od tone ovaj agregat je odrađivao sasvim korektan posao.

Bio sam prijatno iznenađen činjenicom da je Dacia delila motor sa jednim Mercedesom, jer - da se razumemo: Kakav god da je motor u pitanju, siguran sam da Mercedes ne bi dozvolio neke veće havarije u svojim vozilima sa 4 godine garancije. A što je još bolje, Dacia je nudila opciju produženja garancije uz doplatu, čime se kupovalo do 7 godina mira, što je uz najviši nivo opreme ukupno koštalo upola manje od Mercedesa A160 CDI u osnovnoj opremi koja, doduše, uključuje svih 5 sedišta i volan.

Dacia pritom dostiže "stotku" za skoro 2 sekunde manje, nudi 68% veći prtljažni prostor bez obaranja sedišta, 2x jeftiniji servis itd. Nažalost, 3 EuroNCAP zvezdice, kao i dizajn, čije nacrte kao da su našli prilikom raščišćavanja ruševina u Istočnom Berlinu 1989. godine, čine da i ta cena postane upitno visoka. Ipak, čini se da je 1.5 dCi agregat daleko primereniji njoj, nego A klasi i smatram da je ceo taj paket veoma primamljiv prosečnoj porodici na Balkanu.

Da li ja, dakle, smatram da je Dacia bolja od Mercedesa? Naravno da ne, ova dva automobila nisu slična ni po čemu osim po motoru. Ali, da li su dve Dacie bolje od jednog Mercedesa? Hm... To je kao da pitate da li su dva tofu sira bolja od jedne gurmanske pljeskavice, mada zavisno od vaših želja, potreba i nivoa holesterola u krvi mogu čak i biti. Samo, da se razumemo, ako naručim gurmansku Mercedes pljeskavicu i pritom je skupo platim - želim da između dva sloja lepinje dobijem veliku, ukusnu i kvalitetnu komadinu Mercedes mesa, a ne vegansku grudvicu mlevenog Renault karfiola prošaranu Nissan sojinim ljuspicama. Pogotovo ukoliko se svako zrno susama na lepinji naplaćuje kao dodatna oprema, a o AMG tartar sosu i 4MATIC urnebesu mogu samo da maštam. Nazovite me staromodnim, ali meni je i dalje motor u automobilu važniji od infotainment sistema. Zato, svaka čast Mercedesu, ali ja iz njihove ponude biram odlični A200 gde za istu sumu dobijam Mercedes-ov motor, dodatnih 66 konjskih snaga, 50 Nm obrtnog momenta više i sve ono što A160 dCi, pardon - CDI, ne nudi.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Renault / Nissan

1.5 dCi K9K 612

radna zapremina:
1461
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
8, 2 po cilindru
 
dotok vazduha:
Turbo
 
vrsta goriva:
Dizel
 
snaga:
90
ks
obrtni moment:
200
Nm
Podaci o vozilu - Mercedes Benz A
93% zaštite
proizvodnja:
2012. - 2015.
godine
karoserija:
hečbek
5 vrata
dužina:
4292
mm
širina:
1780
mm
visina:
1433
mm
prtljažnik:
341 - 1157
l
rezervoar:
50
l
Podaci o vozilu - Dacia Logan
57% zaštite
proizvodnja:
2012. - 2016.
godine
karoserija:
karavan
5 vrata
dužina:
4492
mm
širina:
1733
mm
visina:
1550
mm
prtljažnik:
573 - 1518
l
rezervoar:
50
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

21.06.2022. 23:55, Kiro Gubranski

Zašto pokušavaš da napišeš tekst o temi o kojoj nemaš nikakvog znanja?

21.03.2022. 12:47, Edi Gajšek

Sve OK... Ali puno bluzenja o kvarima dci motora.... Svi su moji dci motori prešli 300.000 vez kvara a VW ni do 185.000....toliko o kvarima.... Ne piši o stvarima o kojima nemaš pojma.... Baba čula baba rekla.... :D :D :D

Stariji komentari...Sledećih 10

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila