Neopravdano zapostavljen: VOLVO C30 2.0D

autor: AutoManijak datum: 11.05.2016.
$article->title;
Neopravdano zapostavljen

VOLVO C30 2.0D


Volvo je 80-tih godina, sada već prošlog veka, bilo gotovo nemoguće opisati bez upotrebe nerazumno mnogo superlativa. NAJ-bezbedniji, NAJ-pouzdaniji, NAJ-udobniji... Ipak, nikako nisu mogli da se probiju do srca mladih vozača, željnih avanture, koji su za sebe isključivo tražili nešto NAJ-interesantnije. U to vreme, Volvo-ov dizajn, odnosno bolje rečeno odsustvo istog, privlačio je isključivo penzionere, vojna lica, bibliotekare i, uopšteno, sve ljude sa kojima mladi izbegavaju razgovor. Činilo se da su švedski dizajneri inspiraciju iznova i iznova pronalazili u kutiji cigareta, na koju je postavljena kutija šibica i tu formu nisu menjali godinama. Ili je to u pitanju ili je glavni dizajner preminuo tamo negde 60-tih, a pripravnici su ga, iz nekog čudnog razloga, krili u zamrzivaču i otkazivali sve njegove sastanke pod izgovorom da je u zanosu kreativnosti.



A onda se 1986. godine dogodio Volvo 480. Bio je potpuno drugačiji, ne samo od svega u dotadašnjoj ponudi svoje matične kuće, već i od svega drugog na tržištu. Mišićava sportska linija, maksimalna aerodinamičnost, 4 odvojena sedišta i nizak profil karoserije - sve to je predstavljalo recept za uspeh. Ili su bar tako u Volvo-u verovali. Nažalost, u to vreme voziti Volvo jednostavno nije bilo dovoljno "cool", pa ovaj odlični automobil nije imao prođu kakvu je, po mom mišljenju, zasluživao. Proizvedeno je tek nešto preko 75.000 primeraka - nedovoljno da ovaj segment zaživi u okviru firme. Kada je poslednji primerak sišao sa trake, davne 1995. godine, ostavio je prazninu u Volvo-ovoj gami koja će zjapiti čitavu deceniju.



I onda, kada smo se svi već pomirili sa sudbinom, pojavio se naš mali C30, reinkarnacija jedinstvene 480-ice, koji je bio spreman za okršaj sa Audi-jem A3, Golf-om, Focus-om i ostalim vladarima evropskog C segmenta. Ovaj automobil je, zapravo, pripadao istoj porodici modela kao S40 i V50 sa kojima je i delio gotovo sve motore, kompletan prednji deo i veoma zanimljivo rešenu unutrašnjost. Ono što, srećom, nije delio sa njima je njihov poprilično konzervativan dizajn eksterijera i to je ono što ga čini posebnim. Zamišljen je kao "Shooting Break" dovoljan za prevoz četiri odrasle osobe uz skroman prtljažni prostor od 250 litara zapremine.

Njegove, relativno male, dimenzije nisu ni najmanje uticale na bezbednost, te je ovaj automobil bio u vrhu svoje klase po EuroNCAP rezultatu, ali i rezultatima ostalih agencija, pre svega američke IIHS koja mu je dodelila maksimalnu ocenu.



Za ovu priliku sam odabrao da istaknem restilizovanu varijantu koju pokreće Peugeot/Ford 2.0 HDi motor od 136 konjskih snaga sa 340 Nm obrtnog momenta. Restilizovanu, zato što dodatno distancira C30 od njegovih bliskih rođaka, dok DW10 motor predstavlja dobar kompromis između performansi i ekonomičnosti. Ovaj agregat je evolucija originalnog Peugeot/Citroen HDi motora, s tom razlikom što je bregasta osovina sa 8 ventila zamenjena onom sa 16, dok je turbina dobila promenljivu geometriju.



Sve to je dodalo snagu i obrtni moment, ali je sa sobom donelo i upotrebu svih onih silnih sistema sa puno slova D i F u imenu koji se možda često kvare, ali je zato bar njihova popravka veoma skupa. Ti sistemi su postali neminovnost u današnje vreme, posebno kod većih dizel motora kao što je ovaj, tako da C30 tu nije izuzetak. Ukoliko kilometraža koju pravite godišnje ne prelazi 15.000 kilometara vredi razmisliti o 2.0 benzinskoj varijanti koja se, zahvaljujući Mazda-inom agregatu koji je pokreće, pokazala kao izuzetno pouzdana, a sasvim dovoljno snažna.



Ukoliko vam je, posle cele ove priče, potrebno još razloga da kupite jedan od retkih primeraka ovog izvanrednog automobila, evo tri najvažnija:

1. Vozio ga je onaj vampir iz "Sumrak Sage"
Možda je taj film krš, ali setite se samo kako su devojčice ludovale za tim malokrvnim tipom sumnjivih podočnjaka. Dobro, vi možda nemate staklenu kuću u šumi, šiljate očnjake i ten kao da ste spavali u vodenici, na mlinskom točku, ali ono što možete imati je - Volvo C30! Nije da je on vozio 2.0 dizel verziju, ali šta je - tu je.



2. To je Volvo koji ne liči na Volvo
Ovo je otprilike opis mog savršenog automobila! Zamislite, imate sav kvalitet, bezbednost i udobnost Volvo-a, a pritom vas neće pozivati na partiju šaha svaki put kada parkirate pored parka. Ovaj automobil je, zapravo, dovoljno brz, zadovoljavajuće lep i taman toliko nepraktičan da bude savršen izbor za krizu srednjih godina.



3. To je parče istorije čuvenog švedskog proizvođača
S obzirom da je proizvedeno tek nešto preko 200.000 primeraka, bićete vlasnik jednog retkog automobila kome će, kao traženom oldtajmeru, cena u budućnosti verovatno rasti. Na taj način investirate sigurno. Kad kažem sigurno, mislim na to da vam ga niko nikada neće ukrasti, jer - šta će pobogu sa njim?!



Šta je, dakle, zaključak ove priče? Pa, recimo da je potrebno stvari ponekad posmatrati iz nekog drugog, novog ugla, pružiti šansu automobilima koji su možda manje poznati i zastupljeni, ali nude mnogo toga i to po pristojnoj ceni. Uostalom, ako su u Volvo-u mogli da stisnu zube i odmrznu glavnog dizajnera kako bi, konačno, predstavili jedan atraktivan automobil namenjen mladima i nama koji se tako osećamo, možete i vi da se umijete brašnom, stavite veštačke očnjake i započnete svoju ličnu C30 avanturu.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Peugeot / Ford

2.0 DW10 BTED4 / RHR

radna zapremina:
1997
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
16, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Turbo
 
vrsta goriva:
Dizel
 
snaga:
136
ks
obrtni moment:
340
Nm
Podaci o vozilu - Volvo C30
91% zaštite
proizvodnja:
2009. - 2013.
godine
karoserija:
hečbek
3 vrata
dužina:
4266
mm
širina:
1782
mm
visina:
1443
mm
prtljažnik:
251 - 894
l
rezervoar:
55
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila