Demistifikujem: Da li sipati BMB 95 ili 98

autor: AutoManijak datum: 22.08.2016.
$article->title;
Demistifikujem

DA LI SIPATI BMB 95 ili 98


Stojim na benzinskoj stanici i točim pun rezervoar 114. put u svoj dve i po godine star automobil. Uvek čekam da se upali rezerva, a zatim i da bord kompjuter prestane da računa domet, nakon čega vozim još 50-ak kilometara. Čak i tada u rezervoaru ostane 2-3 litra, a ja na taj način izbegavam da svraćam na pumpu češće nego u vrtić po dete. Nije da ne uživam u bezolovnim isparenjima i večitim akcijama mirišljavog wunderbaum-a koje svaki put moram da saslušam pre nego što ljubazno odbijem, ali eto...

Elem, stojim ja tako udišući dinosauruse u gasovitom stanju, kad mi prilazi radnik sa pumpe. Svečanim glasom mi saopštava svoju zabrinutost što u potpuno nov automobil sipam gorivo od 95 oktana. "Greota je", kaže. Ja, raspoložen za sprdnju, tražim da mi objasni malo detaljnije, jer ionako je rezervoar bio suv, ima da se toči još pet minuta - vremena dakle imam. "95-ica je dobra za stare automobile", nastavlja on, "ali loše utiče na performanse i potrošnju kod novih". Gleda me pogledom čoveka koji je prošao interni seminar kompanije koja ga zapošljava pod nazivom "Viša norma prodaje BMB98 - kako to utiče na Vašu karijeru".



Slušam ga i smešim se dok proživljavam flešbek od pre 14-15 godina. Ista benzinska stanica, isti ja, mitsubishi star 15-ak godina i radnik koji me ubeđuje da sipam 98-icu. "Što je auto stariji, to mu treba bolje gorivo", pričao je. Tada sam bio mlad i lud, te sam sav novac trošio na automobil i propratne stvari u vezi sa njim. Pomislio sam, zašto da ne, ako postoji bolje gorivo, moj automobil to zaslužuje. Na zadovoljstvo sveznajućeg radnika sa pumpe, sipao sam BMB 98 i odvezao se trijumfalno u zalazak sunca. Manje trijumfalno je bilo poboljšanje performansi i ekonomičnosti, odnosno auto nije "vukao" ništa bolje, a potrošnja je bila potpuno ista kao i uvek. Tada sam se zainteresovao za ovu priču, raspitao se i informisao, a sada sam odlučio i da napišem nešto o tome kako bih prijateljima, poznanicima i nasumičnim radnicima na pumpi davao link ovog članka umesto da pričam istu priču po stoti put.



Ukratko, RON oznaka goriva, odnosno oktanski broj (broj oktana) kako ga mi nazivamo, predstavlja odnos dve supstance u zapremini goriva odnosno, preciznije, procentualnu zastupljenost izooktana u gorivu. Sam izooktan (2,2,4-trimetil pentan) nosi oktansku vrednost 100, dok se povećavanjem koncentracije n-heptana taj broj obara, u konkretnom slučaju na 95 ili 98. Ono što karakteriše izooktan je sposobnost da trpi veliki pritisak (visok nivo kompresije) bez da se samo-zapali. Njegova zastupljenost u gorivu, uz pomoć još nekoliko supstanci, obezbeđuje sprečavanje "kliktanja" u cilindru izazvanog prevremenim eksplozijama smeše. Smeša koja, usled korišćenja goriva neadekvatnog oktanskog broja u motoru, izaziva "kliktanje", zapravo radi protiv motora stvarajući eksplozije u kompresionoj fazi ciklusa. Tada, umesto da stvara silu na glavu klipa onda kada klip ide naniže, ona se bori protiv kretanja klipa naviše, smanjujući mu snagu, povećavajući temperaturu i habanje motora.



Dobro, pa zašto onda svi ne sipamo BMB98 ili čak 100, pitate se vi. Odgovor leži u konstrukciji konkretnog motora koji pokreće vaš automobil. Zavisno od dizajna, kompresioni odnos benzinskih motora može značajno da varira, ali u većini slučajeva je projektovan za gorivo tipa RON 95, dok je kod nekih automobilskih motora visokog stepena kompresije, visoko-turažnih sportskih automobila i sl. propisano gorivo višeg oktanskog stepena, gde je to jasno naznačeno u propratnoj dokumentaciji koja ide uz samo vozilo. Ti automobili ne idu brže zato što koriste "bolje gorivo", već zbog svojih specifikacija i performansi koje zahtevaju takvo gorivo da bi uopšte funkcionisali ispravno.

Nekada se olovo koristilo kao inhibitor samo-paljenja, međutim s obzirom da se radi o veoma otrovnom metalu, danas postoje nove vrste supstanci koje rade istu stvar sa bezolovnim benzinom. Jedino su radnici na pumpama ostali nepromenjeni i olovno teški za razgovor, te će vas rado nagovarati da sipate i do 15 euro centi po litru skuplje gorivo. Vi se tada setite šta ste ovde pročitali, sipajte ono gorivo koje je proizvođač vašeg automobila propisao, pa za razliku u ceni jednom u životu kupite taj wunderbaum sa aromom vanile koji im je večito na akciji.

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

23.01.2018. 15:06, Sinisa Demer

Super text

05.08.2017. 18:49, Gaša

Inače sipam 95 oktana na GAZPROM-u i poslednja 3 puta mi je potrošnja bila oko 8.45. Odlučio da probam njihov SUPER 100, potrošnja se jedva nešto smanjila na 8.36, pri čemu auto nije vukao ni malo bolje. A cena je viša 10 dinara po litru...

Stariji komentari...Sledećih 10

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila