Zastupljeni dizel motori: Isuzu 1.7 4EE2

autor: AutoManijak datum: 14.09.2016.
$article->title;
Popularni motori

ISUZU 1.7 4EE2


Kada pomislimo na ISUZU, a ne pomislimo nikad, obično nam je pred očima mali autobus, nezgrapno visok za svoju dužinu i širinu, koji nam je obezbedila turistička agencija kao deo fakultativnog izleta za koji nema dovoljno prijavljenih. Ono što bi ipak trebalo da bude prva asocijacija je japanska kompanija sa bogatom istorijom dugom jedan vek, zasnovanom na proizvodnji kvalitetnih i pouzdanih dizel motora, ali i teretnih vozila, autobusa i građevinskih mašina.

Njihovi dizel motori su oduvek bili veoma cenjeni i koristili su ih različiti proizvođači motornih vozila, kao što su GM grupacija (Opel, Chevrolet, SAAB), Renault, Toyota, Mazda i Honda. Sam ISUZU se, uz par neuspešnih izleta u putnički program, držao proizvodnje komercijalnih vozila čiji je glavni adut uvek bio pouzdana i ekonomična "dizelka" pod haubom, dok su izgled diktirali praktični zahtevi i funkcionalnost umesto moderan dizajn i dopadljivost.



Ono što je kompaniji iz Tokija donelo ubedljivo najveći uspeh na evropskom tržištu je svakako 4EE2 porodica dizel motora zapremine 1.686 kubnih centimetara. Većina ljudi je za ove agregate saznala iz najbolje prodavanih Opelovih modela sa oznakama 1.7 DI, 1.7 DTI i 1.7 CDTI, mada su korišćeni od strane Honde pod oznakom 1.7 CTDi, kao i 1.7 VCDi kod Chevroleta.

Za proizvodnju svih agregata iz pomenute porodice bila je zadužena fabrika ISUZU Motor Polska iz grada Tihi na jugu Poljske. S obzirom da 4EE2 motori nisu predstavljali potpuno novi razvoj, već su se zasnivali na dizajnu prethodne 4EE1 familije agregata, blokovi motora su stizali direktno iz Japana. Možemo samo da pretpostavimo da su tamo proizvođeni pod strogim nadzorom inženjera spremnih na harakiri u slučaju nedovoljno preciznih tolerancija u obradi bloka, što garantuje vanzemaljski stepen kvaliteta. Pored toga, aluminijumski delovi su dopremani iz Nemačke, dok je glava motora sa duplom bregastom osovinom sklapana na licu mesta. Zavisno od varijante i primene, kontrolna jedinica i sistem ubrizgavanja su bili ili Denso ili BOSCH.



Glavni krivac za nedoumice vezane za poreklo agregata o kojima danas pričamo je činjenica da je General Motors u jednom trenutku bio vlasnik 49% akcija ISUZU-a, a samim tim su imali značajnu moć kod donošenja odluka i strategije vezane za fabriku u Poljskoj. U trenutku kada su Japanci odlučili da povrate vlasništvo nad kompanijom, GM je to debelo naplatio, između ostalog preuzevši fabriku uz promenu imena iste u GM Powertrain Poland, a odmah zatim i prepisivanjem vlasništva nad svim motorima iz 4EE2 porodice sa ISUZU-a na GM. Stoga pravno gledano možemo pričati o GM 1.7-litarskoj porodici dizel agregata pod nazivom Circle L, uz klasičnu Opelovu klasifikaciju po nazivima (Y17DT, Z17DT, A17DT itd.), ali gledano iz mog ugla, to su japanski motori koji su u to vreme bili pojam onoga što Opel nije umeo sam da napravi kako treba.

Osnovne razlike u odnosu na prethodnu generaciju 4EE agregata je bio dodatak još jedne bregaste osovine čime je konfiguracija novih motora postala DOHC 16v, uz promenu sistema ubrizgavanja koje je sada bilo direktno, a ubrzo potom i common-rail. Prvi common-rail motor u istoriji Opela je bio upravo 1.7 CDTI sa 80 konjskih snaga u Opel Astra-i i od tada je zastupljenost ovih agregata rasla sve do 2010. godine, kada su zamenjeni modernijim 1.6-litarskim proizvodima iz rasturenog braka sa FIAT-om.



S obzirom da je bazični dizajn ISUZU-ovih 1.7-litarskih dizelki ostao nepromenjen od 1992. godine kada su prvi put počeli sa ugradnjom u Opel Astru F ne može se reći da se radi o najmodernijem rešenju na tržištu polovnih vozila. Na to najčešće ume da podseti neizbežna "turbo rupa" koja čini da automobil deluje mrtvo do nekih 1.800 obrtaja, nakon čega imate osećaj da vas je neko šutnuo u zadnjicu i lansirao. Stoga je potrebno dobro odmeravati promene brzina, pogotovo prilikom preticanja. Druga naznaka prevaziđene tehnologije je zvuk koji, uz prateće vibracije, čini da se laik zapita da li je sa motorom sve u redu. Ukratko, ukoliko vas neko nervira, pozovite ga u 2 ujutru i ostavite telefon na plastičnoj oplati glave motora. I pored toga, a u odnosu na Opelov domaće proizveden 2.0 ili 2.2 dizel, 1.7 zvuči kao najlepša i najnežnija uspavanka.



Sve ovo se da lako podneti ako znamo da vozači Astre G i H prijavljuju prosečnu potrošnju od 5.9, dok je kod Corse ta cifra očekivano još niža i iznosi 5.4 litara na 100 kilometara. Uz to, ovi motori su se dokazali kao poprilično pouzdani i vlasnici retko kada navode da su iskusili neki skuplji problem. Ono o čemu svakako treba voditi računa jeste roler zupčastog kaiša zadužen za pokretanje pumpe ulja, s obzirom da se neretko dešava da on popusti nakon velikog servisa ukoliko nije zamenjen. Za ono što sledi je naš narod lepo izmislio izraz "skuplja dara nego mera", pa je preporuka da se uz zupčasti kaiš uvek zamene i španeri i roleri. Takođe, neki od vozača prijavljuju kvarove na pumpi visokog pritiska, mada ne dovoljno često da bi to postao zabrinjavajući problem.



Treba naglasiti da je ovaj motor otišao u istoriju sa Chevrolet Cruzom u kome je doživeo svoju poslednju reinkarnaciju u varijantama od 110 i 130 "konja". Ipak, mnogi mehaničari će često prokomentarisati da, ukoliko nisu performanse to što vas vodi, ovaj motor ima veliku prednost nad 2.0 DTI, odnosno 1.9 CDTI izvedbama u Opelovim modelima.

Moje mišljenje je da, iako se Japanci nisu proslavili dizel motorima kroz istoriju, ISUZU predstavlja izuzetak koji potvrđuje pravilo. Stoga verujem da vozilima koje ti motori pokreću treba dati šansu i iskusiti ISUZU priču kroz sopstveni automobil, za slučaj da onaj fakultativni izlet sa početka priče ipak bude otkazan.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Isuzu / General Motors

1.7 Z17DTH

radna zapremina:
1686
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
16, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Turbo
 
vrsta goriva:
Dizel
 
snaga:
100
ks
obrtni moment:
240
Nm
Podaci o vozilu - Opel Astra
~90% zaštite
proizvodnja:
2004. - 2007.
godine
karoserija:
hečbek
5 vrata
dužina:
4249
mm
širina:
1753
mm
visina:
1460
mm
prtljažnik:
347 - 1265
l
rezervoar:
52
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

03.08.2019. 08:42, Srboljub

vrlo poucno obavestenje

Stariji komentari...Sledećih 10

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila