Okršaj: Opel Corsa 1.4 vs Hyundai i20 1.4

autor: AutoManijak datum: 29.01.2017.
$article->title;
Okršaj

OPEL CORSA 1.4 vs HYUNDAI i20 1.4


Corsa je vazda bila džoker automobil. Ne znaš šta da kupiš - uzmi Corsu! Koji motor i nivo opreme? Nije bitno! Ne mnogo pouzdana, ali jeftina za održavanje, ne preterano lepa, ali dovoljno zabavna, ne baš brza, ali prilično ekonomična, Corsa je bila i ostala poželjan polovnjak.



Hyundai je, sa druge strane, kuburio što se ponude B segmenta tiče, a njihov maleni Getz nije pronašao put do srca mnogih vozača, prevashodno usled zastarelog dizajna, ali i upotrebe prenaglašeno jeftinih materijala, kojih bi se čak i Škoda Fabia postidela. Nešto drastično se moralo učiniti kako bi se stvari preokrenule. To nešto drastično je dobilo ime i20.



Čini se da su nemački dizajneri korejskog automobila proizvođenog u Turskoj itekako imali u vidu veliki uspeh Opel Corse, te su, pored praktično identičnih dimenzija, ova dva vozila zapravo veoma vizuelno slična. Zapremina prtljažnog prostora je jedva nešto na strani Koreanca, pa uz činjenicu da oblik prtljažnika kod Opela ne dozvoljava utovar preterano kabastih stvari pruža blagu prednost Hyundaiu.

Ono što bi, ipak, trebalo biti najvažnije svakom vozaču jeste aktivna i pasivna bezbednost. Toga su svesni i proizvođači, zato su ova dva vozila jedni od prvih u svojoj klasi dolazila sa ESP sistemom već u najnižoj opremi. Dobra vest je i da su oba automobila ocenjena maksimalnim brojem zvezdica na evropskom testu bezbednosti, s tim što je i20 ocenjivan 2009. godine, uz značajno strožije kriterijime. To, uz 6 vazdušnih jastuka koji standardno dolaze uz ovaj automobil (spram Corsinih 4), guraju i20 još jedan korak ispred konkurenta.



Udobnost i prostor za putnike su na prilično visokom nivou za gradske automobile, a unutrašnjost je u oba slučaja pametno i praktično osmišljena i distancira ih od jeftinih i zastarelih rešenja njihovih prethodnika. Lično bih prednost i u ovom segmentu dao korejskom izazivaču, mada je to već stvar ukusa i subjektivnog osjećaja. Treba imati u vidu da cena, po kojoj možete sebi pribaviti jedan od ova dva takmičara, većim delom diktira stvari koje od njih možete očekivati. Mali nagoveštaj: Luksuz nije jedna od njih. U pitanju nisu drumske krstarice, umor se oseća nakon par stotina kilometara vožnje, sedišta su adekvatna, ako ne previše plitka i tvrda, a nivo buke u kabini je prihvatljiv. Ukoliko se odlučite za Hyundai barem ćete znati da vas u njemu očekuje klima uređaj, dok kod Opela to zavisi od nivoa opreme.



I generalno, svi problemi proistekli iz one narodne "koliko para - toliko muzike" su za očekivati, slično kao što je GMO za očekivati u KFC pilećim krilcima. Primera radi, vozači neretko prijavljuju da im je ceo mehanizam ručne kočnice ostao u ruci nakon povlačenja iste kod Opel Corse. Uz to, isti ti vozači slave kao rođendan dane kada im kočnice ne škripe. S druge strane, Hyundai troši kvačila kao da su pravljena od iverice, što verovatno i jesu s obzirom da je Valeo smeće iz Koreje.



Ono što nas, na kraju krajeva, možda najviše i zanima jesu motori koji pokreću naša dva suparnička automobila. Ispod Opelove haube nalazi se General Motors agregat zapremine 1.389 kubika, sa maksimalnom snagom od 90 "konja" i obrtnim momentom od 125Nm. Duplu bregastu osovinu sa 16 ventila vuče kaiš koji je potrebno redovno menjati na 70.000km ili svake 4 godine. Isti motor je ugrađivan i u prethodnu generaciju nemačkog aduta, te se ne radi o previše modernom proizvodu. Ubrzanje od 12.4 sekundi, uz deklarisanu prosečnu potrošnju od 5.8 (vozači prijavljuju 6.9) litara benzina svrstavaju Corsu u prosek segmenta, ali ipak ispod modela i20.



Korejska uzdanica je dobila motor poslednje generacije, zapremine 1.396 kubnih centimetara, pozajmljen od starijeg brata, modela i30. Po 10 konjskih snaga i Njutn-metara više dovoljni su za sekundu bolje ubrzanje i par decilitara benzina na 100 kilometara manje (vozači prijavljuju 6.5). Uz to, njegovih 16 ventila pokreće lanac što mu daje još jednu malu, ali važnu prednost u ovom okršaju.



Kao što to obično biva, nekome će se više dopasti jedan, a nekome drugi model. Za nekoga je Koreanac iz Izmira u Turskoj još uvek egzotika spram Nemca iz Saragose u Španiji. Neko voli da mu kvačilo dolazi na zamenu više puta između dva rođendana, dok drugi uživa da nosi ručnu kočnicu sa sobom kad izlazi iz kola. Corsa je oko 500 eura jeftinija u oglasima, a na vama je da ocenite da li sve navedene razlike vrede tih para. Moje je samo da ukažem na to da alternativa postoji, a da pritom ne mislim na predstojeće parlamentarne izbore u bilo kojoj od naših izborima iscrpljenih zemalja.
Podaci o vozilu - Opel Corsa
~90% zaštite
proizvodnja:
2006. - 2011.
godine
karoserija:
hečbek
5 vrata
dužina:
3999
mm
širina:
1713
mm
visina:
1488
mm
prtljažnik:
285 - 1050
l
rezervoar:
45
l
Podaci o vozilu - Hyundai i20
88% zaštite
proizvodnja:
2008. - 2012.
godine
karoserija:
hečbek
5 vrata
dužina:
3940
mm
širina:
1710
mm
visina:
1490
mm
prtljažnik:
295 - 1060
l
rezervoar:
45
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila