Opasniji nego što izgleda: Audi RS4 Avant

autor: AutoManijak datum: 18.05.2017.
$article->title;
Opasniji nego što izgleda

AUDI RS4 AVANT 4.2 FSI QUATTRO


Postoje dve škole pristupa izradi besmisleno snažnih automobilskih motora. Prva i trenutno aktuelna, na gomili turbo punjača zasnovana, visokim kompresionim odnosima opterećena, ekološki svesna i ekonomičnošću vođena škola motora za jednokratnu upotrebu. Druga je Audi RS4 škola. Ona kaže da snaga i obrtni moment rastu, manje-više linearno, sa povećanjem radne zapremine i da je jedina briga obezbediti motorni prostor dovoljno velik da primi gomilu cilindara u V rasporedu koji ne ostavljaju mesta za turbinu, a kamoli dve. Tako je bar bilo 2005. godine...

Stvari postaju još zanimljivije kada se takva jedna fabrika konjskih snaga nađe ispod haube porodičnog karavana kojeg od standardne verzije diskretno razlikuju svega dva dodatna usisnika za vazduh - nagoveštaji bočnih hladnjaka koji pomažu u borbi sa enormnom količinom oslobođene toplote, malo ispupčeniji blatobrani dovoljni da pokriju 50mm širi trap i prestižnu RS oznaku na poklopcu prtljažnika zapremine 442 litra. Dobro, tu su i crvena Brembo kočiona klješta pozajmljena sa Lamborghini Gallarda, Recaro sportska sedišta i mali sportski volan zasečen sa donje strane. Pritom, za razliku od većine automobila na kojima viđamo slične detalje, u ovom konkretnom slučaju oni nisu za ukras. Kako bi stvar začinila još više, podružnica Quattro GmbH je podesila čuveni Audijev pogon na sva četiri točka u odnosu 40:60 u korist zadnje osovine, dok elektronika kontroliše prednji i zadnji diferencijal po potrebi se usaglašavajući sa ESP i ASR sistemima protiv proklizavanja. Rezultat je ubrzanje od 0 do 100km/h za samo 4.9 sekundi i maksimalna stabilnost potpomognuta adaptivnim sistemom ogibljenja. Benzinski V8 atmosferac zapremine 4.2 litra, zadužen za adrenalinske šokove, ali i školovanje dece vlasnika benzinskih pumpi, proizvod je Volkswagen grupe, ali se zapravo radi o prerađenom Audijevom 5V "osmaku" sa 40 ventila. Taj dobro poznati agregat je pokretao automobile kao što su Audi A8 i Volkswagen Touareg i bio je jedan od nekoliko koji su obeležili Audijevu eru motora sa 5 ventila po cilindru. U FSI izvedbi, jedan ventil je stradao kako bi ustupio mesto brizgaljki, ali je princip sa 4 bregaste osovine (dve po bloku) zadržan. Ukoliko je negde nekome nestao neki konj, ždrebac, pastuv, raga ili poni, šanse su velike da je završio ispod haube nekog od RS4, jer svaki primerak ima 420 njih, uz 430Nm obrtnog momenta pride.



I blok i glava motora su izrađeni kompletno od aluminijuma, sa posebnim pregradama za ulje koje obezbeđuju adekvatan nivo podmazivanja čak i u uslovima ekstremnih centrifugalnih sila koje ovaj automobil veoma rado proizvodi u oštrim krivinama, kao i prilikom rada na izuzetno visokim obrtajima, što takođe nije neuobičajeno jer kazaljka obrtomera ulazi u crveno tek na 8.000 o/min.

Dva lanca su zadužena za pokretanje bregastih osovina sa promenljivim vremenom razvoda ventila, dok o radu motora brine Bosch elektronika preko odvojenih modula za kontrolu (ECU), gas (drive-by-wire) i sistem direktnog ubrizgavanja. Nakon što se magija u cilindrima dogodi, potrebno je da dinosaurusi u gasovitom stanju negde odu, a to se dešava preko aluminijumske izduvne grane sa 4 katalizatora i prigušivačima koja se završava duplim izduvnim cevima koje, ponovo, ne služe za ukras. Nije tajna da prilikom prebacivanja u niži stepen prenosa, uz pun gas, i pored sve te tehnologije ovaj automobil izbaci pola kilograma ugljen dioksida. To ujedno znači da svaki put kada pretičete pod punim opterećenjem jedan pufnasti roze zeka strada i to nije nimalo kul. Ipak, nije kul ni to što Amerika i Kina ne poštuju međunarodne ugovore o zaštiti životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova njihovih raspalih, 100 godina starih fabrika koje im donose ogroman profit, pa će zeka, pre nego što dođe meni da se žali, morati prvo da pokuca na vrata Kongresa i NPC-a.

Osim njega, a za naš potpuni ugođaj u vožnji, život je dalo i desetak grla stoke, pa je ceo enterijer obložen najfinijom kožom, uz dodatne detalje od aluminijuma i karbon-fibera. Sve komande i davači su vrlo jasno i jednostavno raspoređeni, kako smo to već i navikli kada je Audi u pitanju, dok je 6-stepeni ručni menjač, koji je ujedno i jedini u ponudi, izuzetno precizan uz primetno skraćen hod ručice. U mom imaginarnom svetu, u kome registracija ne zavisi od zapremine motora, RS4 Avant teži savršenstvu. I više nego dovoljno snažan i agilan, prostran i praktičan, prilično bezbedan i bogato opremljen, on ipak ne skreće previše pažnje na sebe u moru običnih Audija A4 B7. To jest, sve dok se ne upali zeleno svetlo na semaforu. A tada, zeko, počinje zabava.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Volkswagen / Audi

4.2 FSI BNS

radna zapremina:
4163
cm3
konfiguracija:
8 - V poredak
 
broj ventila:
32, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Atmosferac
 
vrsta goriva:
Benzin
 
snaga:
420
ks
obrtni moment:
430
Nm
Podaci o vozilu - Audi A4
~70% zaštite
proizvodnja:
2004. - 2007.
godine
karoserija:
karavan
5 vrata
dužina:
4586
mm
širina:
1812
mm
visina:
1427
mm
prtljažnik:
442 - 1184
l
rezervoar:
63
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

20.05.2017. 09:18, Ljubiša Zubac

Sjajan auto i solidan motor. Ali daj da se ne zaglupljujemo, 430Nm je smesno mali obrtni moment ravan savremenijim dizelima od nesto preko 2000 kubika. Cak i mrtvi amerikanci iz sedamdesetih su na ovu i malo jacu kubikazu gurali dobrih 550 pa do 680Nm ili vise na svojim klasicnim V8 malim blokovima.

19.05.2017. 15:57, Goran Nas

Vrhunski tekst :D

19.05.2017. 10:16, Jadran

Tezi ka savršenom u svakom pogledu, ali i pored legendarnosti ovog motora u realnom svetu možda bih poslušao i uradio istu stvar kao i Chris Harris - pre izabrao B8 S4, ipak supercharger daje malo više na upotrebljivosti na nižim obrtajima iako slažem se gubi na egzoticnosti. Naravno, odmah bih mu skinuo besmislenu oznaku T lol

Stariji komentari...Sledećih 10

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila