Okršaj: Freelander 2.2 TD4 VS RAV4 2.2 D-4D

autor: AutoManijak datum: 15.09.2017.
$article->title;
Okršaj

FREELANDER 2.2 TD4 VS RAV4 2.2 D-4D


Pre se, bre, znalo. Mercedes limuzina, FIAT mali gradski auto, Volvo karavan, Land Rover terenac, Toyota... Pa, šta ja znam, Toyota Corolla. I to XL sa 1.300 kubika, siva naravno. Danas se više ne zna ko pije, a ko plaća. Svi u prvi plan guraju svoje SUV-ove, a sve ostalo nekako usput. Cela industrija je krenula stranputicom, a ja sve to moram da gledam, pa čak i da pišem o tome!

Ruku na srce, iako je britanski Land Rover pravio terenska vozila za surove uslove pustinjskih dina decenijama pre nego što se prva Toyota pojavila u Evropi, japanska firma je uveliko imala neophodnu tehnologiju, a sve zahvaljujući Americi i njihovom vojnom vozilu Jeep Willy. Naime, za vreme Korejskog rata Toyota je proizvodila licenciranu verziju džipa iz čega je 1954. godine ponikao prvi Land Cruiser. Istoriju smo dakle obnovili, ali šta je sa ova dva modela koji su po mnogome izuzetno slični, a opet na prvi pogled toliko različiti. Freelander 2 je u neku ruku revolucija pre nego evolucija originalnog modela i, srećom, vrlo malo šta sa njim deli. Problematičnih motora i jezive završne obrade, prvi Freelander je umnogome otežao put do uspeha svome nasledniku. Od 1.8-litarskog benzinca, kome je dihtung glave motora spadao češće od gaća u pojedinim rijaliti šou emisijama, pa sve do bratoubilački oštrih ivica plastičnog enterijera, ovo vozilo je pisalo priče strave i užasa kojima i dalje plašim decu kada odbijaju da jedu blitvu.

Land Rover je pokazao da ume da prihvati kritiku i nauči lekciju, te je novi model bolji u svim aspektima, dok je nekada jedina svetla tačka, sposobnost terenske vožnje, ostala na istom izvanrednom nivou. Proizvodnja se obavljala nadomak Liverpula, u istoj fabrici sa čijih proizvodnih traka je silazio i Jaguar X-Type, sa kojim je Freelander delio podvožje. Ono što ipak nije delio sa svojim plemenitim rođakom je bilo ležanje na putu i osećaj na volanu, što je apsolutno prihvatljivo s obzirom da je sve podređeno terenskim sposobnostima za koje je prvenstveno i projektovan. RAV4 je u svoje prve dve izvedbe predstavljao veoma zabavan automobil, posebno u varijanti sa kratkim međuosovinskim rastojanjem i 3 vrata. Snalažljiv i spretan, bio je pravi primer sposobnog, a priuštivog terenca. Čak i meni, koji nisam preterano naklonjen SUV vozilima, ovaj model uvek izazove smešak na licu. Osim smeška, isti taj RAV4 je umeo da izazove i grimase svojim vlasnicima, jer je dizel trošio plivajuće zamajce kao da rastu na drvetu. Povezano sa tim ili ne, ručni menjač je takođe često stradao.

Kada je menadžment Toyote odobravao treću reinkarnaciju ovog uspešnog terenca, odlučili su se da nastave sa sopstvenim dizel motorima, što su ostali japanski brendovi uveliko prevazišli potpisavši ugovore sa vodećim evropskim proizvođačima. Pokušaću da parafraziram japansku narodnu poslovicu sa kraja 10. veka: "Japanac je pravi samo ako je benzinac, jer u zemlji izlazećeg sunca jedino Isuzu poznaje tajne dizel tehnologije". Pod parafraziram zapravo želim da kažem - izmislim, ali poenta je postignuta. Kako bi se osigurao kvalitet ovog veoma važnog modela, svi RAV4 su proizvođeni i sklapani u Japanu, bar kada su u pitanju primerci za Evropsko tržište. Iako napredak donosi mnogo toga novog, ponešto i odnese. I Freelander i RAV4 su izgubili dve veoma karakteristične stvari vezane za eru u kojoj su se prvi put pojavili, pri čemu ne mislim na velike plastične sive branike. Ostali su bez karakterističnog rezervnog točka na zadnjem staklu, ali i bez svojih kraćih varijanti sa troja vrata. "Troja vrata i točak pozadi su tako devedesete", odmahnuli su stilisti ova dva brenda sa gađenjem, prepustivši celo jedno tržište Suzukiju Grand Vitari. Lično smatram da je terenac bez rezervnog točka na zadnjem kraju greška prirode, pogotovo ako točka nema ni u prtljažniku. Mada, koliko ova vozila u današnje vreme provode van asfalta ni ne čudi me što su ih izostavili. Oba terenca su i pored svoje našminkane pojave itekako sposobni da zagaze put nepoznatog. Land Roveru u tome pomaže Terrain Response Off-Road sistem razvijen u saradnji sa čuvenim švedskim Haldex AB, a koji je zadužen za inteligentni i adaptivni pogon na sva četiri točka. Nažalost, vreme je pokazalo da neke od komponenata ne podnose opterećenje baš najbolje, pod čime mislim na zadnji diferencijal koji bukvalno izvrši samoubistvo ukoliko se dugo vuče prikolica ili se jednostavno vozi entuzijastično.

Toyota je postigla isti efekat svojim Active Torque Control sistemom koji brine o rasporedu obrtnog momenta na prednjoj i zadnjoj osovini zavisno od konkretne situacije. Osim dobrog pogona, za avanturu po prirodi je potreban i pozamašan klirens. Tu Freelander prednjači i njegovih 210mm pružaju malo više spokoja od 20mm nižeg RAV4. Značajna razlika ili ne, ali meni tih 2cm dodatnog rastojanja vrede beskrajno puno, na isti način kao većini muškaraca koji silom prilika preskaču neku bodljikavu žicu. Ispod hauba ova dva automobila nalaze se dva relativno slična common rail dizel agregata sposobna da izvuku preko tonu i po metala uz strme uspone, a da pritom pruže prijatnu mirnu vožnju pri većim brzinama na autoputu. Land Rover se oslanja na proverenu PSA HDi varijantu sa zupčastim kaišem, u izvedbi sa 163 konjske snage i 400 Njutn-metara. Konkurent je, pak, poverenje poklonio sopstvenom proizvodu sa lancem koji nudi 14 "konja" više, uz identičan obrtni moment. Bespotrebno je napominjati da i jedan i drugi motor koriste DPF sistem i, naravno, oba sa istim imaju problem, posebno ukoliko se automobil koristi za česte kratke relacije. Kad smo kod problema, izgleda da je Toyota pravi uljoholičar i nije neuobičajeno da potroši litar full sintetike na svakih 5.000 kilometara. Da joj ne ostane dužan, Land Rover ima dugačku istoriju kvarova na automatskom menjaču i letvu volana koja je dugovečna koliko i labilni zadnji diferencijal.



Na papiru, Toyota je bolja što se tiče performansi, ali i ekonomičnosti. Nešto snažniji motor, ali pre svega 200 kilograma lakša karoserija pružaju RAV4 skoro 2.5 sekunde bolje ubrzanje do "stotke", što je u svetu automobilizma ravno svetlosnoj godini. Pri tome je deklarisana prosečna potrošnja oko pola litra niža, dok je u praksi razlika bliža celom litru i iznosi 8.5 prema 9.3 litra na 100 kilometara, u korist Toyote.

Freelander zaostaje i kada je prtljažnik u pitanju, ali zato pruža za nijansu više prostora za putnike i, ono što je najvažnije, nudi nešto viši nivo bezbednosti. Što se enterijera tiče, oba vozila su dizajnirana tako da nas konstantno podsećaju kako upravljamo terencem, a ne limuzinom, a to je nešto na šta ne želim da budem podsećan. Pogotovo ne prevaziđenom kontrolnom tablom i plastičnim umecima sumnjivog kvaliteta i završne obrade, uz dugmiće na volanu slične onima na ruskim nuklearnim podmornicama iz vremena hladnog rata. Nakon što sumiramo sve utiske vezane za ova dva popularna SUV-a, dolazimo do toga da svaki od njih nudi ponešto drugačije, ali se u principu radi o veoma sličnim automobilima, namenjenim istoj ciljnoj grupi. Bogato nasleđe projektovanja terenskih vozila je u oba slučaja imalo pozitivan uticaj, a činjenica je i da su ovi modeli svakako značajno bolje verzije svojih prethodnika. Freelander nudi malo više mirnog sna, pre svega što se bezbednosti i nešto većeg klirensa tiče. RAV4 je, pak, značajno korisniji kao svakodnevno prevozno sredstvo i pruža veće zadovoljstvo na otvorenom putu. Kada tome dodamo slične iznose koje za njih traže u oglasima i identičnu cenu registracije, sve se manje ili više svodi na lični osećaj. Ukoliko bih nekim slučajem ja bio taj koji mora da se odluči između ova dva automobila, najverovatnije bih izabrao neki treći, recimo Hondu CR-V 2.2 i-CTDi ili eventualno Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi. A ostali bi svoju odluku mogli da baziraju na tome šta im više leži: sopstvena manufaktura komponenti diferencijala ili sinteza motornih lubrikanata u kućnim uslovima.
Podaci o vozilu - Land Rover Freelander
~90% zaštite
proizvodnja:
2007. - 2012.
godine
karoserija:
suv
5 vrata
dužina:
4500
mm
širina:
1910
mm
visina:
1740
mm
prtljažnik:
405 - 1670
l
rezervoar:
68
l
Podaci o vozilu - Toyota RAV4
~70% zaštite
proizvodnja:
2006. - 2010.
godine
karoserija:
suv
5 vrata
dužina:
4395
mm
širina:
1815
mm
visina:
1720
mm
prtljažnik:
450 - 1752
l
rezervoar:
60
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

15.09.2017. 19:21, Bead Koro

Kud ces dalje kad je i Porsche napravio SUV...

Stariji komentari...Sledećih 10

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila