Moji automobili: Ford S-Max 2.0 TDCi Titanium X

autor: AutoManijak datum: 04.01.2019.
$article->title;
Moji automobili

FORD S-MAX 2.0 TDCI TITANIUM X


Monovolumen sa krizom identiteta, pod komercijalnim nazivom Ford S-Max, bio je dugo akter mojih vlažnih snova. Svi neophodni sastojci su tu: Izuzetno redak, bogato opremljen, više nego dovoljno prostran, snažan i ekonomičan, uz odlično upravljanje i ležanje na putu. Automobil koji nije ni hečbek ni karavan ni MPV, a istovremeno je sve to i još mnogo više.

Trebalo je dakle sačekati da se pojavi pravi primerak i mesto na pijedestalu mog jubilarnog 10. automobila ga je čekalo. Uz zvuke bubnjeva i fanfara to se i dogodilo pre nekih godinu dana, kada sam zajedno sa ženom i našim podmlatkom izvezao nestvarno-dobro očuvani Titanium X na test vožnju po jedva-ucrtanom lokalnom putu negde u Vojvodini. Verzija sa 2-litarskom Pežoovom dizelkom u izvedbi od 163 nabildovana konja i spisak dodatne opreme duži od liste anuiteta stambenog kredita bili su preveliki izazov za moj racio. S-Max se pridružio porodici, a ja i dalje nisam mogao da verujem koliko sam samo dobro prošao. Tu nevericu je vrlo brzo zamenio očaj, čemu sam pre izvesnog vremena posvetio zaseban tekst. Naime, kako bi kosmička ravnoteža bila očuvana, ovaj fantastično održavani automobil, proveren u ovlašćenom servisu, sa pravih 154.000km na satu, panorama krovom, bi-xenon farovima i četiri potpuno nove gume imao je još jedan trik u rukavu. Bio je to Powershift automatski menjač sa duplim kvačilom, sofisticirana tehnologija kompanije Getrag koja je obećavala i peformanse i komfor, bez kompromisa po pitanju ekonomičnosti. Slogan koji bi ga uspešno pratio u medijima bi mogao biti "Getrag Powershift - Konačno možete i da stisnete i da prdnete!". Jednom rečju mogli ste imati tehnologiju trkačkog automobila u porodičnom monovolumenu.

Ali, kao i u svakoj bajci, uvek postoji začkoljica. U ovom slučaju to su ulje i filter u menjaču koje je neophodno menjati redovno, redovnije nego što je proizvođač propisao. To je ujedno bilo i jedino što prethodni vlasnik nije radio i čime me je poslao direktno u poslednji krug PowerShit (ne nije greška u kucanju) pakla. Imajući u vidu da sam ceo jedan članak izdvojio kako bih opisao to nemilo iskustvo, hajde da stavimo menjač na stranu i popričamo o tome kako nam se lako svima uvukao pod kožu naš dragi Ex-Max (kako ga je moja ćerkica od početka zvala, ni ne sluteći koliko je samo bila u pravu).



Tajna Forda S-Max je u tome što je dobar svakome:

Tata je srećan jer može da se zanese i zaboravi da vozi garsonjeru na točkovima. U tome mu mnogo pomaže platforma preuzeta sa Mondea četvrte generacije, stručnjacima poznatijeg kao etalon upravljivosti i ležanja na putu. Iako mnogi tvrde da njihanja kabine u krivinama nema, to zapravo nije tačno, međutim ono je minimalno i stabilnost je svakako najbolja u klasi (što nije teško kada je prosek stabilnosti klase na nivou Renoa 4 sa pet kofera na krovnom nosaču). Dizajn je takođe najmanje neprijatan u segmentu kome ovo vozilo pripada, sasvim dovoljno da tatu nije sramota kada se parkira između Audija i Mercedesa ostalih tata. Mama je srećna jer deci nikada nije muka u vožnji, na čemu može zahvaliti velikim prozorima sa svih strana i izuzetno prostranom i preglednom enterijeru. Udobna sedišta pomažu toj istoj deci da brzo zaspe, a mami da je leđa ne bole u toku dugačkih putovanja na koje je tata redovno vodi. Ali ono što mamu najviše raduje je prtljažnik koji je kod verzije sa pet sedišta dovoljno veliki da se smesti Mikijev Smart ForTwo, dok obaranjem drugog reda sedišta dobijate omanji hangar na korišćenje. Mama stoga ne mora više da bira između daske za peglanje i slikarskog štafelaja kada se pakuje za more. Deca su srećna jer mogu da se igraju žmurke, bez da se sretnu međusobno satima. Niko ih pritom ne čuje kako se svađaju pozadi, a ne mogu ni da se dohvate i potuku jer je tata iskoristio činjenicu da se svako sedište nezavisno pomera i smakao ih taman dovoljno. Sviđa im se da unose velike količine igračaka, hrane i nasumično sakupljenih predmeta sa parkinga i da ih po definiciji izgube unutar izdašne kabine i to tako da ne budu pronađeni nikada. Pored toga uživaju u pogledu na svet oko sebe i to iz raznih uglova, a da pri tome nikada ne osete mučninu ili nelagodu, uz note sa SONY premium ozvučenja. U svakodnevnom životu jednog auto manijaka S-Max se pokazao kao vrlo prijatan i nadrealno praktičan. Bezbroj puta sam uhvatio sebe kako kažem: "Pa i na to su mislili!". Pored toga, iako dugačak skoro 4.8 metara, preterano narasli karavan je neobično lak za parkiranje i uopšte manevrisanje po ulicama zakrčenog grada. Moj primerak nije imao parking senzore, pa opet ga nisam ni jedan jedini put naslonio na drugi automobil, drvo, ogradu, čoveka koji čuva parking mesto za nekoga i neće da se pomeri itd.

Da stvari budu još bolje, potrošnja goriva me je prijatno iznenadila i, što je veoma važno, nije mnogo varirala zavisno od uslova vožnje. Na uzorku od 15-ak hiljada kilometara sam u proseku dobijao 7.5 litara na 100 kilometara, što je za vozilo te veličine i težine, opremljeno automatskim menjačem, zaista više nego odlično. Jeste to i dalje litar i po više od onoga što zvanični podaci obećavaju, ali ko još uvek uopšte veruje u te gluposti. Dodajte na to snažni i elastični motor iz Pežoove fabrike čuda i eto vam puno zabave za malo para. Sve u svemu, ovaj jedinstveni Ford je potpuno zaokružena priča koja miri nepomirljivo. Sportski automobil, prostrani kombi i drumska krstarica - sve u jednom. Kada se još uzme u obzir da nema prave konkurencije, osim možda luksuznog Mercedesa R-Klase koji je takođe priča za sebe, zaista mu je teško odoleti i pronaći razlog da mu ne date šansu.

Ja bih mu svakako ostao veran još dugo, samo da nije bilo te avanture sa Powershift menjačem nakon koje sam izgubio poverenje u njega, sebe, ovlašćeni servis, Svetog Petra i sve ostalo. Ali tada vi ne biste čitali ovaj tekst, ravnoteža u svemiru bi bila narušena, a ja ne bih vozio svoj 11. automobil po redu.

Automobil: FORD S-MAX TITANIUM X
Motor: 2.0 TDCi 163ks
Godište: 2010
Kupljen: 02/2018
Proveo kod mene: 10 meseci
Mojih kilometara: 16.000
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Peugeot / Ford

2.0 DW10 C

radna zapremina:
1997
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
16, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Turbo
 
vrsta goriva:
Dizel
 
snaga:
163
ks
obrtni moment:
340
Nm
Podaci o vozilu - Ford S-Max
~90% zaštite
proizvodnja:
2010. - 2015.
godine
karoserija:
minivan
5 vrata
dužina:
4768
mm
širina:
1884
mm
visina:
1658
mm
prtljažnik:
480 - 1820
l
rezervoar:
70
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

22.05.2021. 19:53, Automanijak

Simonović, u Zemunu

22.05.2021. 15:16, Maja Vukcevic

Hvala sto si podelio iskustvo sa nama. Ja vozim Ford Kugu 2014 i imam istu poruku, kod koga si popravljao menjac.

Stariji komentari...Sledećih 10

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila