Utisci: Daunsajzing

autor: AutoManijak datum: 30.01.2021.
$article->title;
Utisci

DAUNSAJZING


Kao i svaki drugi prosečni muškarac opterećen sam veličinom. Volim, brate, da mi je sve veliko. Pre svega sâm automobil, zatim felne, pa i turbina - sve dok nije veća od bloka motora. Plače mi se ako otvorim haubu i ugledam svoja stopala kroz motorni prostor, kao i kada pogonski agregat ne broji makar četiri cilindra. Maštarim o eri u kojoj je Mercedes 500 SEL imao 5.000 kubika, BMW 535i 3.500 kubika, a Audi nije morao da izmišlja oznake kao što je 30 TFSI kako bi zamaskirao činjenicu da ispod haube krije motorčić zapremine jednog litra. Pio sam piva iz krigli izdašnijih od toga.

Daunsajzing, odnosno Daunov sindrom sajzinga nije izmišljotina "nemačke trojke", niti je sad to neka nova tema za diskusiju. To je trend u automobilskoj industriji koji traje već godinama i prevashodno utiče na benzinske motore, dok su dizeli donekle pošteđeni. Ono što jeste novo je saznanje da gotovo više nema proizvođača na svetu koji nije podlegao toj pošasti. Honda Civic 1.0 VTEC Turbo, Toyota Corolla 1.2 Turbo i Nissan Qashqai 1.2 DIG-T su samo neki od pokazatelja da poslednji čuvari radne zapremine polako odustaju. Uz izuzetak Mazde i Volvoa, svima su se motori uprali i, što je najgore, baš njih promovišu kao najpametniji, najekonomičniji i najekološkiji izbor. Napredak - rekao bi neko. Sranje - odgovorio bih ja na to. Da otvorimo karte odmah na početku: Ja volim turbinu. Više od toga - obožavam je! Spavam sa turbinom ispod jastuka, grlim turbinu na kauču dok gledam film, ako ikada istetoviram nešto - biće to turbina. Pobogu, držim turbinu u rukama na koricama knjige koju sam nedavno objavio. Ali ne predstavlja ona magično rešenje za sve probleme, iako predstavlja uzrok magično velikog broja problema u skorije vreme. Ali polako, da vidimo prvo koji su to benefiti koji su nas doveli do ove tačke bez povratka.

Niža potrošnja i emisija štetnih gasova

Osnovni podstrek da se motorima amputira deo cilindara, smanji hod klipa i nasilno ugura što veća količina smeše u ono malo preostalih cilindara jeste upravo veća efikasnost. Sve strožije ekološke regulative, pre svega u Evropi, naterale su proizvođače da pribegnu očajničkim merama, od kojih ni jedna nije donela dobro vozačima. Daunsajzing je jedna od njih i činjenica je da mali turbo motori troše manje goriva i samim tim manje zagađuju prirodu od većih atmosferaca istog ranga snage.

Bolje performanse

Jedna od karakteristika turbo motora je povećani obrtni moment, a uz moderne turbine sa varijabilnom geometrijom on je dostupan već pri dnu obrtomera, što pruža prijatan osećaj u vožnji pri nižim brzinama i bolje ubrzanje iz mesta.

Manja ukupna težina vozila

Kompanije se trude da svaki delić novog modela optimizuju kako bi uštedeli na težini, ne samo zbog troškova proizvodnje, već i zbog činjenice da težina praznog vozila itekako utiče na rezultate testova i specifikacije koje kasnije ponosno objavljuju u svojim blistavim brošurama i na svojim fensi internet stranicama. Tako, kada im se pruži prilika da izbace poneki cilindar i ventil, istanje zid bloka motora i olakšaju podupiruću konstrukciju - oni to oberučke prihvate. Dobro, pa zašto onda laješ protiv daunsajzinga - sumnjičavo podignute obrve pitate se sada vi. Deluje da od njega svako profitira, zar ne? Zapravo, ne baš. Čak i ako zanemarimo činjenicu da svi ovi benefiti, osim možda redukovane težine, mogu da se postignu i bez smanjivanja radne zapremine, postoje i drugi, veoma važni razlozi zbog kojih od takvih motora treba bežati što dalje. Pored toga, to što su kompanije primorane da u svoju ponudu uvrste automobile sa ovakvim motorima, kako bi ispunile propisane norme osmišljene da spasu roze pufnastog zeku i polarnog medu, ne znači automatski da vi treba da kupite baš njih.

Dalje, 1.4 turbo sa 140 konjskih snaga je bolja kupovina od 1.0 turbo zujalice sa 17% manje snage iz 40% manje zapremine, ali je skuplji za proizvodnju, a manje konkurentan i poželjan u svetu gde KIA nudi i 1.6 turbo benzinac sa čak 205 "konja". Kako su nagurali 65 grla u ta 2 decilitra razlike? Nije magija u pitanju, zato hajde da odgonetnemo.

Opterećenje i zamor materijala

Efikasnost kojom se smanjeni pogonski agregati toliko ponose postignuta je povećanjem kompresionog odnosa, povećanjem pritiska u usisnoj grani, povećanjem pritiska dovoda goriva, ukratko - povećanjem opterećenja. Sve bi to bilo lepo kada bi blok i glava motora to ispratile ojačanjem konstrukcije, ali već pogađate - to nije slučaj. Zapravo, daunsajzing u svojoj srži podrazumeva smanjenje svega, samim tim slabljenje komponenti koje bi se suprotstavile narastajućim opterećenjima. Problemi koji iz toga nastaju se ne manifestuju odmah na novim automobilima, osim povećane potrošnje ulja, ali na polovnjacima koji počinju da dolaze iz ekološke Evrope je već uveliko žurka potencijalnih kvarova koji čekaju da im se vi i vaš kućni budžet posvetite nakon kupovine.

Turbina à la chef, u sopstvenom ulju

Fordov 1.0 EcoBoost je šest godina za redom proglašavan za motor godine u svojoj kategoriji. A onda su nekim ljudima naprasno izgoreli automobili, dok su mnogo većem broju ljudi turbo punjači zapekli gore nego šarke na kapiji prosečne srpske fabrike. Ford se ogradio rečima da vozači nisu pratili uputstva iz priručnika u kome jasno piše da nakon vožnje ne treba gasiti automobil nego ga treba ostaviti da radi nekoliko minuta u leru. Razlog nije naveden, ali vi imate mene da vam objasnim kako preopterećeni motor i turbina koja se do pre nekoliko trenutaka vrtela na 250.000 obrtaja zahtevaju da ulje cirkulise sistemom još neko vreme nakon zaustavljanja vozila kako bi uklonilo višak toplote. U suprotnom ona porcija ulja koja se nesrećno našla u turbini koja bukvalno svetli u mraku od usijanja postaje katran i umesto da podmazuje ležajeve turbine ona ih uništava.

Osećaj u vožnji

Znam, ovo je u suprotnosti sa prednostima navedenim iznad u kategoriji performanse, ali ko god je ikada probao da vozi Škodu Superb 1.4 TSI ili Renault Grand Scenic 1.2 TCe znaće o čemu pričam. U gradu i svakodnevnim situacijama to možda neće doći do izražaja, ali na putu... Jednostavno, postoji razlog zašto veliko vozilo zahteva veliki motor. Ako umesto toga ispod haube ima veliku turbinu sa nešto malo motora - ostaće bez daha i počeće da se koleba onda kada je to najnepoželjnije, pri vrhu obrtomera, tamo gde kazaljka nevoljno ulazi u crveno. A meni stvarno ne treba kazaljka obrtomera koja se koleba dok uzbrdo pokušavam da preteknem cisternu, a u susret mi ide šleper. Snaga i obrtni moment koju linearno pruža motor veće zapremine, razigravajući se preko 4.500 obrtaja su neprocenjivi. Uglavnom, ceo ovaj ekološki-svestan daunsajzing projekat je na izdisaju i uskoro će biti zaboravljen i potisnut navirućim masama električnih automobila. Ipak, na našem području to jeste i treba da bude goruća tema, bar još neko vreme, jer mnogi od vas u upravo ovom trenutku razmatraju kupovinu polovnog automobila koga pokreće agregat veličine onog iz motorne testere. A tek nas čekaju kontingenti takvih raznih zujalica koje će na zapadu izakati i poslati ih nama da se o jadu zabavimo.

Da li to znači da niko ne treba da uzme automobil sa malim turbo benzinskim motorom u obzir? Naravno da ne, ukoliko tražite mali auto za laganu vožnju po gradu to može biti pametan izbor, pogotovo ako snaga konkretnog primerka nije prenaduvana. Ukoliko vas, pak, privuku brojke vezane za konjsku snagu, ubrzanje i potrošnju goriva i pomislite kako gledate u Sveti gral ispod haube srednjeg ili velikog vozila koje će vam pružiti sve što poželite - razmislite dvaput. Istina je da cena registracije i potrošnja goriva rastu sa kubikažom, ali meni je i dalje privlačnija potrošnja od 8 litara benzina, nego ona od 6 litara benzina i 2 litra ulja.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
radna zapremina:
999
cm3
konfiguracija:
3 - Linijski
 
broj ventila:
12, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Turbo
 
vrsta goriva:
Benzin
 
snaga:
125
ks
obrtni moment:
200
Nm
Podaci o vozilu - Ford C-Max
92% zaštite
proizvodnja:
2010. - 2015.
godine
karoserija:
minivan
5 vrata
dužina:
4380
mm
širina:
1828
mm
visina:
1626
mm
prtljažnik:
432 - 1684
l
rezervoar:
55
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

28.12.2021. 16:41, Nekretnine Bre

ako je spoljna sredina zagađena a jeste onda makar zatvorene prostorije možemo nekako održavati čistijim na primer prečišćivači vazduha, a ko duže vremena provodi u autu može da korsiit prečišćivač ambilife za kola ili neki jonizator vazduha. makar koliko toliko da se smanji zagađenje

22.10.2021. 21:54, Automanijak

Nikola, ne bih išao tako daleko da kažem kako me zagađenje planete ne interesuje, mada bi bilo licemerno sa moje strane da se pravim kako je to u vrhu mojih interesovanja. Postoje mnogi drugi portali na internetu koji se bave problematikom ekologije, uključujući i realni efekat upotrebe automobila na globalnu zagađenost. U svetu u kome se električna vozila pune strujom iz termoelektrana na ugalj, u kome podrigivanje stoke doprinosi efektu staklene bašte više od drumskog saobraćaja, a reciklaža podrazumeva bacanje svega što nam ne treba u potok, reku i more - ja ne osećam grižu savesti dok produvavam EGR i DPF na visokim obrtajima niz Ibarsku magistralu.

22.10.2021. 17:12, Nikola Franquelli

Iz ovog vašeg teksta, gdje ste naveli mnogo tačnih činjenica, vidim da ponajmanje znate o zagađenju i da vas i ne interesuje. Mislim na sveukupno zagađenje planete i da nas takav mentalitet, poput vašeg, tj. daj veliko, šalje ravno u propast.

Stariji komentari...Sledećih 10

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila