Zastupljeni dizel motori: Volkswagen 1.6 TDI

autor: AutoManijak datum: 03.05.2020.
$article->title;
Zastupljeni dizel motori

VOLKSWAGEN 1.6 TDI


Dizelka zapremine 1600 kubika iza maske hladnjaka sa Fau-Ve znakom nije ništa novo. Štaviše, još uvek kruže legende o Golfu "Dvojci" 1.6 TD koji je prešao milion kilometara po kaldrmi, vukući traktor sa prikolicom i sve to bez kapi ulja u motoru. Da... To su bila vremena... Elem, sva ta slava 1.6 dizel motora, da bi zatim samo nestao, zaboravljen i zamenjen legendarnim 1.9 SDI, TDI i ostalim nešto-DI fabrikama obrtnog momenta sa direktnim ubrizgavanjem. Tri generacije Golfova kasnije, eto ga ponovo u nekoj novoj izvedbi ispod haube nekoliko desetina najpopularnijih modela iz VAG porodice.

Zadatak nije bio nimalo lak, VW dizelka je u Evropi uvek imala ogromnu odgovornost, pogotovo u moderno vreme kada su na nju računali Audi, Škoda i Seat, a konkurencija bila za korak ispred u downsizing-u, common rail-u, EGR i DPF sistemima. Dok su ostale svetske kompanije razvijale tehnologije koje su danas osnova svakog dizel motora, Volkswagen se igrao sa Pumpe Düse iza zatvorenih vrata svoje sobe. Odlični 1.6 HDi, prihvatljivi 1.7 CDTI i nesrećni 1.5 dCi su uveliko vladali B i C segmentom na Starom Kontinentu kada se nemački div osvestio i seo za sto sa olovkom, lenjirom i šestarom. Ipak, istorija i iskustvo su bili na strani firme iz Volfsburga, a za osnovu je izabran 2.0 TDI BKD, agregat koji je pronašao put do više od 100 različitih automobila 8 svetskih automobilskih brendova. Sa njim 1.6 TDI deli gvozdeni blok motora koji korene vuče duboko u 70-te godine prošlog veka i benzinske agregate koje je uveo bratski Audi. Naravno, slabo šta drugo je ostalo iz tog vremena, sve to su zamenili aluminijumska glava motora sa dve bregaste osovine i 16 ventila, common rail sa pumpom visokog pritiska od 1600 bara i kompresioni odnos od 16.5:1. Zapremina motora je smanjena sužavanjem cilindra i skraćivanjem hoda klipa, pri čemu je blok motora olakšan 6 kilograma.

Rezultati su bili fantastični, tradicionalno neartikulisani VW dizel se pokazao miran i tih u odnosu na prethodnike, iako ne prefinjen kao njegovi francuski i italijanski konkurenti. Potrošnja goriva, kao i emisija štetnih gasova su bili na zavidno niskom nivou, pogotovo kod Bluemotion (čitaj Dieselgate) modela. Deklarisana prosečna potrošnja, zavisno od modela, može iznositi samo 3.2 litra na 100 kilometara, pa iako dodamo jedan litar jer svi znamo da to nije realno, opet su to rezultati vredni poštovanja. Pri tome se snaga pruža gotovo linearno sve do maksimalnih 105 nemačkih pastuva, uz sasvim pristojan obrtni moment od 250 Njutn-metara. Sve to je proguralo 1.6 TDI u širok spektar modela Volkswagen grupacije, od Pola do Tourana, od Fabie do Superba, od Ibize do Altee. Onaj kome performanse nisu bile naročito bitne nije imao puno razloga da umesto njega izabere snažniji 2.0 TDI sa kojim ovaj agregat deli većinu komponenti. Ono što ovaj motor, srećom, ne deli sa starijim bratom je horor priča vezana za balanser vratilo i pumpu ulja koja je potpuno uništila reputaciju 2.0 TDI motora, iako su se kasnije CR varijante tog agregata pokazale značajno pouzdanijim. Nažalost, ni 1.6 TDI nije oslobodjen svojih gremlina, tako da mnogi vlasnici sanjaju EGR košmare, a to vremenom može da postane prava noćna mora usled rezultujućih problema odgovornih za nepravilan rad motora, uništenje turbine i, u najgorim slučajevima, generalku.

Važno je naglasiti da za probleme sa EGR ventilom, kao i dosta česte situacije sa začepljenim DPF-om krivicu snose i sami vozači koji ne razumeju fundamentalne principe funkcionisanja dizel motora. Dizelke se bez razmišljanja kupuju zbog male potrošnje, a onda se voze 4-5 kilometara dnevno po gradu, bez da ikada dostignu radnu temperaturu. U pitanju je bazična greška u odluci izmedju dizela i benzina i posledice nisu svojstvene samo za motor o kome ovde pričamo. U prevodu, adekvatnim korišćenjem takvog automobila se drastično smanjuje mogućnost nastajanja te vrste problema. Drugi problem od koga pati naš mali 1.6 TDI jesu dizne, koje su poprilično osetljive na nečistoće u gorivu, te umeju da stradaju i kod samo nekoliko godina starih primeraka. U pitanju je varijanta sa 8 Piezo injektora čije pokretne komponente podmazuje gorivo i stoga svojim (ne)kvalitetom direktno utiče na mikro oštećenja koja dalje izazivaju curenje i druge neželjene posledice. Kako to uvek biva, ono što ume često da strada još češće je i skupo, pa bi izborom kvalitetnog goriva bilo dobro preduprediti takav epilog.

Iz razgovora sa majstorima i vlasnicima automobila koje ovi motori pokreću sam zaključio da se ovaj (a i prethodni) problem uspešno eliminiše čestim zamenama ulja, vožnjama na duže relacije i korišćenjem najkvalitetnijeg goriva koje možete pronaći. Doduše, nešto mnogo kvalitetno ne možete pronaći nigde jer na većini pumpi toče brlju sumnjivih karakteristika. Ali, iako naše područje nije baš sretno po pitanju kvaliteta goriva, ako možete izbeći 45 godina staru benzinsku stanicu na rubu napuštenog sela, verovatno bi bilo pametno da to i učinite. Ulje menjajte mnogo češće nego što je propisano, tačnije na svakih 15.000km ili 6 meseci, a ne bi škodilo ni da svom ljubimcu s vremena na vreme pružite malo nadahnute vožnje kako bi se svi sistemi "produvali" u najužem smislu te reči.



Na kraju, ne mogu biti podeljenijeg mišljenja kada je 1.6 TDI motor u pitanju. Ukoliko ste kupili novog Pola sa ovim motorom i svakodnevno ga vozili Ibarskom magistralom verovatno ste uživali, a samo na gorivu uštedeli za novog Passata, bez nekih većih šokova po pitanju održavanja. Ako ste, pak, kupili polovnu Octaviu kojom je Rašid godinama taksirao po Manhajmu - počnite da štedite za novi EGR ili set dizni. Kad bolje razmislim, prištedite i za jedno i za drugo, neće da se baci.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Volkswagen

1.6 TDI CAYC

radna zapremina:
1598
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
16, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Turbo
 
vrsta goriva:
Dizel
 
snaga:
105
ks
obrtni moment:
250
Nm
Podaci o vozilu - Škoda Octavia
93% zaštite
proizvodnja:
2013. - 2016.
godine
karoserija:
hečbek
5 vrata
dužina:
4659
mm
širina:
1814
mm
visina:
1461
mm
prtljažnik:
590 - 1580
l
rezervoar:
50
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

10.03.2024. 13:04, Automanijak

Ukoliko je čip od proverene firme - odgovor je uvek da.

09.03.2024. 13:35, wladimir-132

golf 7 motor 1.6 tdi 105 konja -CLHA oznake ,da li cipovati ili ne ???

09.03.2023. 21:27, Stevan Urosevic

Sta izabrati 1.6 il 2.0

Stariji komentari...Sledećih 10

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila